2024. 07. 21.

“Nem mindenki érti meg, hogy a papnak is szüksége van pihenésre” – Horváth Zoltán atya

A pihenés mindenkinek jár – így a papoknak is, erre világított rá Horváth Zoltán atya a közmédia egyik vallási műsorában.

A most vasárnapi evangéliumban azt hallhattuk, ahogy Jézus pihenésre hívja tanítványait, miután a rengeteg ember miatt még evésre sem volt idejük. Később ismét hatalmas tömeg követte őket, Jézusnak megesett a szíve az embereken, ezért elkezdte őket tanítani. A pihenés mindenkinek jár, ezt tanítja a kereszténység – Isten is megpihent a hetedik napon -, viszont a felpörgött világunkban egyre inkább tudunk ténylegesen kikapcsolódni. Horváth Zoltán esperes, terézvárosi plébános a közmédia “Neked szól!” című műsorában mindenkit arra hív, hogy pihenje ki magát, ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek is, amikor a szeretet felülírja az eredeti tervet.

“Az ember eltervezi, hogy hogyan pihen majd és kapcsolódik ki – amire igenis nagy szüksége van, ahogy Jézus is tette tanítványaival, eltervezték majd együtt étkeznek és megbeszélik mindazt, amit tapasztaltak -, de van, amikor a körülmények ezt mégis felülírják.

hirdetés

Szükség van az énidőre, de van egy dolog, ami képes felülírni az ember tervét, ez pedig a szeretet.

Jézus amikor meglátja a tömeget,  – miután kiszállnak a bárkából azon a bizonyos csöndes helyen – úgy dönt, hogy változtat a tervén. Megsajnálja az embereket és sok mindenre tanítani kezdi őket.  Mert tapasztalja, hogy az emberek éhesek az ő szeretetére és tanítására, szükségük van arra, amit Ő mond.

Előforul tehát, hogy szeretetetből saját magunkat háttérbe tesszük, és azokat tesszük előtérbe, akik vágynak a szeretetre és az igére. Ez lesz nekünk, papoknak is az életünk, és sokaké, akik szeretetből adják életüket a másik emberért. Nem mindenki érti meg, hogy egy pap is elmegy szabadságra, neki is van szüksége pihenésre. Nemrég egy ilyen hívást kaptam: hogy képzelem, hogy szabadságon vagyok és nem állok rendelkezésre?!

Ahhoz adni tudjunk, ahhoz nekünk is kapnunk és töltekeznünk kell. 

Mindenkire ráfér a pihenés. Itt van a nyár, használjuk ki a lehetőséget és élvezzük azt, hogy pihenhetünk, hogy majd utána újult erővel tudjunk a munkánkhoz visszatérni mindazok körébe, akik között a mindennapjainkat éljük. Ezt kívánom paptestvéreimnek is, használják ki a nyár lehetőségeit, fordítsanak időt a pihenésre, Mesterünk is ezt tette. Ezt kívánom minden testéremnek: pihenj, nyaralj és töltekezz!”

 

Isten mindig irgalmazni akar – Horváth Zoltán atya tanúságtétele

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés