2024. 06. 16.

5 ok, amiért kulcsfontosságú az apák jelenléte

Sokszor beszélünk az édesanyák szerepéről, és adunk hálát nekik, értük, amiért felneveltek. De ne feledkezzünk el az édesapák hatalmas szerepéről sem, amelyre jó alkalmat ad az apák napja, amelyet minden évben június harmadik vasárnapján ünneplünk.
Apák, fontosak vagytok!

  1. Tőlük tanuljuk meg a bátorságot

Míg az anyák sokszor jobban féltik a gyereküket, az apák remekelnek abban, hogy bátorságra tanítanak. Klasszikus jelenet: az apa magasba dobálja a gyereket, az anya elhűlve kiált, hogy tegye le, nehogy baja essen, eközben a gyerek pedig nagyon élvezi a dobálást és hangosan kacag. Életünk során aztán később is sok helyzetben tanulhatunk tőlük bátorságot, legyen szó munkáról, kapcsolatokról, önmagunkért való kiállásról vagy úgy általában a kockázatvállallásról. Ha egy apa bátor, akkor önmagában a tetteivel, szavak nélkül is át tud ragadni ez a családjára.

  1. A fiúknak férfimintát, a lányoknak párkapcsolati mintát adnak

Sokszor halljuk mostanában, hogy mennyire apátlanok a mostani generációk, vagyis nagyon sokszor az apa nincs jelen fizikailag (mert mondjuk nagyon későn ér haza a munkából), vagy érzelmileg (például mert depressziós, alkoholista vagy „csak” szorong). Ha mégis jelen van és tudatosan minőségi időt tölt a családjával, az óriási öröm tud lenni!

A fiúgyerekek talán nem is mindig merik mondani, vagy nem tudják megfogalmazni, de hihetetlenül tud hiányozni nekik az apai erő. Hiszen tőle tanulják meg elsősorban, mit jelent férfinak lenni! Az apjukat másolják le, hogyan bánik a nőkkel (az édesanyjukkal), hogy viszonyul az élethez, mennyire vállal felelősséget a tetteiért és a szavaiért. Vele mennek kalandozni, felfedezni, hegyet mászni, fát vágni. Vagy bármi mást, ahol a „csak mi, férfiak” teljesül.  

Ne gondoljuk, hogy a lánygyerekeknél jóval kisebb az apák jelentősége! Egy lánynak az apa tudja megadni az önbizalmat, amikor mondjuk megdicséri, hogy milyen szép vagy okos. Egy-egy ilyen elismerés hosszú évtizedekig tud a fülünkben csengeni, és erőt adni, amikor épp rosszul érezzük magunkat a bőrünkben.

Kedves apák! Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire nagy hatással lesz a lányotok későbbi szerelmi életére az, ahogy bántok velük és a feleségetekkel!

Ha megbecsülést, gyengéd szeretetet mutattok a nők felé, az segít kialakítani bennünk az érzést, hogy így kell, hogy bánjon velünk egy igazi férfi. Vagyis ez tudja megalapozni, hogy egészséges legyen a párkapcsolatunk. 

  1. Védelmet, biztonságot nyújtanak

Azt gondolom, hogy egy apára akkor lehet igazán támaszkodni, ha ő maga pedig Jézusra támaszkodik.

Akkor tud kőszikla lenni, ha maga is a Kősziklán áll, arra építi a házát.

Akkor jöhet árvíz és szél, jégeső és villámlás, nem fog elsüllyedni az alap.

Amikor egy édesapára lehet támaszkodni, az biztonságérzetet ad, hiszen nem magunkat kell tartanunk folyamatosan, lehet néha kicsit gyengének lenni mellette. Ha kifejezi, hogy „kislányom/kisfiam, bármi is történik, rám számíthatsz” – akkor lesz egy bázisunk, amelyhez mindig vissza lehet futni, ha baj van. Ettől függetlenül mindenkinek Isten kell, hogy legyen a fő támasza, hiszen az apák is emberek, akik néha bizony hibáznak és törékenyek, de ideális esetben ők képviselik Krisztust a család fejeként.

  1. Erkölcsi iránymutatást adnak

Ahogyan az apa áll a világhoz, az élethez, amilyen szerepet ő a társadalomban betölt, az mind-mind hatással van a gyerekére. Ha mindenki felett ítélkezik, könnyen megfogalmaz kritikát másokkal szemben, akkor ez lesz a természetes hozzáállás a családban is. Ha igyekszik törődni másokkal, figyelni az emberekre (például ha lát egy nőt babakocsival a lépcsőnél, akkor segít felvinni; kedvesen szól a pincérhez stb.), akkor pedig ez a norma épül be automatikusan.

De azt hiszem, nem mondok újat azzal sem, hogy a politikai hovatartozásunkat erősen befolyásolni tudja az (legalábbis egy ideig biztosan), hogy vélekedik az apánk, mi az értékrendje.

Az az édesapa, aki Isten igéje szerint szeretne élni és viselkedni, a lehető legjobb erkölcsi iránymutatás, amit csak nyújthat.

Itt is meg kell említeni: természetes, hogy az apák is időnként megbotlanak, tévednek, de ha ezt beismerik és tudnak bocsánatot kérni, az óriási pozitív minta.

  1. Megtanítanak a hivatás szeretetére

Az apától tudjuk megkapni a munka, a hivatás iránti alázatot és szeretetet is, amely szintén nagy muníciót jelent az életben.  Ha azt látjuk, hogy az apánk nemcsak a pénz miatt csinálja, amit csinál, hanem szenvedélyesen és őszinte szívvel (előttem hála az égnek ilyen példa volt), az minket is arra tud inspirálni, hogy addig keressünk, amíg meg nem találjuk ezt a nekünk való területet. Így tudjuk megtanulni azt, hogy a munkát nemcsak túlélni lehet, hanem egyenesen élvezni is.

Hála minden apának! Köszönjük, hogy vagytok.

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés