2024. 02. 21.

Istennek tetsző módon megélni az együttjárást és a jegyességet? Sandra Sabattini példát adott nekünk!

„Vannak már szent életű házastársak, szent életű szülők. Nem lenne jó, ha volna szent életű jegyes is?” – tette fel a kérdést Oreste Benzi atya, aki jól ismerte Sandrát. Így is lett: 2021 októberében boldoggá avatták a 22 éves korában, menyasszonyként elhunyt Sandra Sabbattinit. Ismerjük meg az ő életét, és Guidóval való kapcsolatát!

Lehetséges szentnek lenni az együttjárás során? – tehetjük fel a kérdést. A szentségre való meghívás mindannyiunknak szól, függetlenül attól, milyen elhívást kaptunk Istentől.

Nem szabad elszalasztanunk annak a lehetőségét, hogy barátunkkal vagy barátnőnkkel a szentségre törekedjünk, a randizás időszakától a jegyességen át, egészen a házasságig.

Sandra Sabbatini és barátja, Guido Rossi szem előtt tartották ezt. Gyengéd szerelmet tápláltak egymás iránt, tele álmokkal és Istennek tetsző tervekkel.

hirdetés

Sandra 1961-ben született az olaszországi Riccionéban. Már gyermekként is sokat imádkozott, kamaszkorában pedig  -Oreste Benzi atyával való megismerkedése után- csatlakozott a XXIII. János Pápa Közösséghez. A közösség önkénteseként odaadással szolgálta a kitaszítottakat, szegényeket és fogyatékkal élőket. 17 éves korában ismerkedett meg Guidóval, aki ugyanabba a közösségbe járt, mint ő. Sandra komolyan vette hitét együttjárásuk alatt is. Azzal, hogy Krisztust helyezték kapcsolatuk középpontjába, céljuk az volt, hogy a szeretet kalandját éljék meg együtt, hitelesen és teljességgel. „A jegyesség ideje nem egyszerűen csak emberi öröm volt, hanem annak öröme is, hogy kapcsolatunk egy magasabb terv része volt” – mesélte Guido.

Íme néhány tanulság az ő együttjárásukból, amelyek által megérhetjük, hogyan élhetjük meg a saját párkapcsolatunkat a házasságra készülve céltudatosan, a szeretet és a szentség iránti erős vágyakozással!

1.Együtt szolgálni

Sandra és Guido számára fontos volt, hogy időt szenteljenek a közösségnek – és ezáltal Isten szolgálatára. Ezeket a tevékenységeket együtt végezték. Amikor megismerkedtek, mindketten a XXIII. János Pápa Közösséghez tartoztak. Ebben a szervezetben egyedülálló fiatalok, házaspárok és papok, szerzetesek osztják meg életüket a szegényekkel és a menekültekkel, hogy ne érezzék magányosnak magukat, és hogy megismerjék Isten mérhetetlen szeretetét. Sandra és Guido nem szigetelődtek el akkor sem a közösségtől, mikor elkezdtek együttjárni. Ellenkezőleg;

sok időt töltöttek a szegények szolgálatával, és egységük ezáltal is erősödött.

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy barátoddal vagy barátnőddel együtt szolgálj! Kapott talentumaitokat együtt Isten és mások szolgálatába állíthatjátok. A közös szolgálat megerősíti a kapcsolatotokat, az összetartozásotokat is. “Sandra arra törekedett, hogy engem is bevonjon a szolgálatba, és mindig Isten akaratát kereste” – mondta Guido.

2. A tisztaságot választani

Sandra és Guido számára nagyon fontos volt, hogy kapcsolatukat Isten akarata szerint éljék meg, így mindketten a tisztaság mellett döntöttek. Szerelmük nem csupán a testi vágyon alapult, hanem messze túlmutatott azon.

3. Öröm

A katolikus fiatalokat az jellemzi, hogy Isten mérhetetlen szeretetéből fakadó örömöt közvetítik. Sandra és Guido örömteli és élettel teli módon fejezték ki egymás iránti szent szeretetüket. Guido megosztotta, hogy lenyűgözte Sandra vidám és mély életszemlélete, valamint az Úrba vetett bizalma.

4. Tudatos készülés a házasságra

Sandrának és Guidónak közös célja volt: a házasság. Minden párkapcsolatban élő fiatalnak célul kell kitűznie, hogy az együttjárás ideje alatt megismerjék egymást, és megbeszéljék a fontos kérdéseket, amelyek felkészítik őket a családalapításra. Ez a példaértékű pár az együttjárás, majd az eljegyzés ideje alatt Isten terve alapján, a házasságra való elhívásuknak megfelelően élték meg szerelmüket. Nekünk sem szabad beleesnünk abba a ma gyakran hallható elképzelésbe, hogy kapcsolataink eldobhatóak, és céltalanul húzni az együttjárás idejét.

5. Szabadsággal szeretni

Sandra naplójában írt arról, mennyire fontos megtapasztalni azt a szabadságot, amelyet Isten ad nekünk, az Ő gyermekeinek. Szabadsággal szeretni, a másik ember javát keresni a párkapcsolatban is – ez volt a fiatalon boldoggá avatott lány célja. Tudta és meg is élte, hogy szeretni annyit jelent, hogy minden nap elhatározod, teljes szabadsággal a másikért élsz.

Forrás: aleteia.org

Fordította: Fekete Ági

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés