2024. 02. 13.

Amikor hamvazószerda és Valentin-nap egy napra esik

Az idei Valentin-nap más lesz, hiszen ekkor kezdődik a nagyböjt is. De van okunk ezt a két jeles napot egyszerre ünnepelni!

Az idei Valentin-napon nem lesz szívalakú óriási bonbon. Nem lesz elegáns steakvacsora a kedveseddel. Idén ugyanis Szent Bálint ünnepe egybeesik a hamvazószerdával. Igen, a romantikáról és a finom vacsorákról, virágokról és csokoládéról ismert napot idén a katolikusok mindenütt böjtöléssel, lemondással és hamuval ünneplik.

Számomra a hamvazószerda és a Valentin-nap egybeesése ritka ajándék. Ez a romantika csúcsa. A házasság nem csak érzésekből és testi vonzalomból áll. Nem a romantikus vacsorák, a vörös rózsák vagy a gyémánt fülbevalók összessége. Néha ezek a dolgok is kellenek – de nem mindig. A romantika sokkal, de sokkal mélyebbre hatol.

Azt akarjuk, hogy a másik ember az életünkben legyen. Szeretnék a feleségem közelében lenni, és mosolyogni látni, vele együtt gyermeket nevelni, és vele megöregedni. De ha a vágyam megmarad a felszíni szinten, hogy csak azért akarom őt, amit ő adhat nekem, ha csak arra a lobogó lángra vagy romantikára vágyom minden nap minden pillanatában, akkor a szerelmünk valójában nem romantika. Hanem önzés.

hirdetés

A valódi vágy a szeretett személyt keresi, és teljesen kiüresíti magát a másikért.

A romantikus vágy az a vágy, hogy boldoggá tegyem a feleségemet, és hűséges legyek hozzá, függetlenül attól, hogy az adott pillanatban van-e kedvem hozzá vagy sem.

Ez magában foglalja a böjtöt, a lemondást és a hamut is. Férjként naponta tanulom, hogy távol tartsam magam a lusta és önző szokásaimtól. Életem munkája, hogy egyre inkább tartózkodjak a bűnöktől, és önmagam legjobb változatává váljak. Ez az énem a legjobb ajándék, amit a feleségemnek adhatok. A vezeklés alatt azt az elhatározást értem, hogy aktívan gyógyítom a múltbeli károkat, amelyeket a kapcsolatunkban okoztam, és dolgozom a jellememen. Így mutatom meg a feleségemnek, hogy szeretem őt, és nem veszem természetesnek a kapcsolatunkat.

Hogyan lett Bálintból szent?

Nézzük meg Szent Bálint életét. Bálint egy pap volt, aki körülbelül 200 évvel Krisztus után élt a Római Birodalomban. Abban az időben Claudius császár tiltotta, hogy a párok katolikus pap előtt kössenek házasságot. Megpróbálta lerombolni a keresztény házasság alapjait abban a reményben, hogy az ott élők elhagyják a hitet, és visszatérnek a pogány római kultuszokhoz. Bálint csendben lázadt, és továbbra is segített a pároknak a házasságkötésben. Így kötjük az ő tevékenységét a szerelemhez.

Végül elfogták és letartóztatták, amiért házaspárokat ad össze. Börtönbe vetették és halálra ítélték. Ott tudta meg, hogy börtönőrnek van egy vak lánya. A halála előtti éjszakán írt neki egy levelet, amelyben elmondta, mennyire szereti a lányt Isten. De hogyan tudta volna a börtönőr lánya elolvasni a levelet? Hiszen vak volt. A következő napon, amikor Bálint mártírhalált halt, a börtönőr lánya meggyógyult. Látott. Ezáltal Szent Bálint élete és szavai Krisztus teljes önfeláldozását tükrözik az egyház számára.

Isten romantikus szerelme irántunk

Isten irántunk való szeretete, metaforikusan szólva, romantikus.

Úgy akar minket szeretni, ahogyan a vőlegény vágyik a menyasszonyára.

Jézus szeretete olyan teljes, olyan erős, hogy életét adja értünk. Szent Bálint osztozik ebben a szeretetben, feláldozza magát a gondjaira bízott emberek szolgálatában. Nagy vágya volt, hogy a boldogság felé segítse a párokat. Legyen ilyen erős a szeretet minden férj és feleség között.

Hamvazószerda tehát a romantikus szerelemről is szól. Talán ezért nevezi G. K. Chesterton a kereszténységet örvénylő, romantikus kalandnak, amelyet az a hit éltet, hogy mindent a szeretet hat át. Talán ezért nevezi Tolkien leveleiben a szentséget az egyetlen nagy dolognak, amit szeretni lehet ezen a földön. Ez a szeretet nem marad az Egyházon belül. Kiárad, és – ahogy Tolkien mondja fiának, Christopher-nek – „minden földi szerelmetek igazi útja” lesz. Az isteni romantika segít bennünket minden más kapcsolatunkban is.

 

Forrás: Aleteia 

Fordította: Szilágyi Anna 

Mi ezt a két ünnepet egyszerre ünnepeljük – találkozzunk a 777 imaesten szerdán 19.30-kor a Bazilikában!

5 ok, amiért nem érdemes kihagynod a 777 imaestet

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés