2023. 10. 20.

7 érv a rendszeres mozgás mellett – itt az idő, hogy (újra) elkezdd!

Olyan sokszor rászánom magam, és aztán annyiszor elmarad az edzés. Ismerős? Motiváljuk egymást azzal, hogy emlékeztetjük magunkat, miért is különösen fontos, hogy ne csak a lelkünkkel, hanem a testünkkel is törődjünk. Hajrá!

Világszerte négyből 1 felnőtt nem mozog eleget – olvashatjuk a WHO oldalán. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az inaktív életmód világszerte a vezető halálokok között szerepel, és sok betegség megelőzhető lenne, ha rendszeresen mozognánk. Ha ez még nem lenne elég motiváció, íme 7 érv, hogy (újra) elindulj!

  1. Végre felállhatsz a székből

Több millióan végzünk ülőmunkát, és küzdünk az emiatt kialakuló fájdalmakkal. Nemegyszer annyira befeszül a nyakam vagy a hátam, hogy már nem tudok nem figyelni rá. Nem arra lettünk teremtve, hogy egész nap üljünk, szóval nem csoda, ha vágyunk arra, hogy átmozgassuk az izmainkat. Nem azt mondom, hogy minden nap fuss 10 kilométert, de mondjuk kétnaponta félóra mozgás tuti, hogy neked is belefér.

  1. Megtiszteled a Szentlélek templomát

Gyakran emlegetjük, hogy a testünk a Szentlélek temploma – de vajon úgy is élünk? Minőségi ételeket eszünk és karbantartjuk a testünket sportolással? Könnyű ezeket hátrasorolni a teendőlistáinkon, és azt hinni, hogy ez keresztényként nem olyan fontos – pedig ez is ugyanúgy az istentiszteletünk része. Isten alkotta meg ilyen csodálatosra és intelligensen működőre a testünket, de azt ránk bízta, hogyan őrizzük és gondozzuk!

hirdetés
  1. Jobban tudod kezelni a stresszt

Amikor stresszes napom van, gyakran jut eszembe, hogy a mozgás jelentősen csökkenti a feszültséget, a szorongást és hasonlókat. De aztán gyakran van, hogy mire hazaérek, már csak be akarok dőlni az ágyba és semmit nem csinálni. Pedig amikor mozgok, magam is megtapasztalom, hogy sokkal jobban érzem magam utána. Szóval egyszerűen írjuk be a naptárba, és döntsük el, hogy igenis megcsináljuk! Ha kell, korábban felkelünk reggel, de fontos a mentális jóllétünk szempontjából is, hogy a napunk része legyen az edzés.

  1. Megelőzöl számos betegséget

A WHO szerint a mozgásszegény életmód kulcsszerepet tölt be a kardiovaszkuláris betegségek, a rosszindulatú daganatok és a cukorbetegség kialakulásában. „A megfelelő minőségű és mennyiségű fizikai aktivitás fokozza az izomerőt és az állóképességet, jó hatással van a csontok egészségére és a szervezet anyagcseréjére, emellett segíti a testtömeg fiziológiás határok között tartását” – írják. Annyi mindenre van még jó hatással, hogy ki sem férne egy cikkben – és kinek ne lenne fontos az egészsége?

  1. Több energiád lesz

Az edzés egy érdekes dolog, mert utána sokszor nemhogy nem lesz kevesebb az energiám, hanem mintha megsokszorozná azt. És igen, lehet, hogy mielőtt átöltözöl a sportruhádba, kimerültnek érzed magad, de ha már rajtad van és elkezded, rájössz, hogy van ott még tartalék. Főleg, ha addig nem a mozgásra, hanem a szellemi tevékenységekre fordítottad az energiád a nap során. Sokszor vágyakozunk, hogy bárcsak több órából állna egy nap, mint 24…de ha a sporttal energiát szabadítunk fel, akkor kevesebb idő alatt tudunk végezni a feladatokkal – ennyire egyszerű.

  1. Jobb alakod lesz

Ne legyünk képmutatók, persze, hogy jól is szeretnénk kinézni. Nem(csak) mások véleménye, hanem leginkább önmagunk miatt. Ha zavar, hogy feszülnek rajtad a ruháid vagy nem tetszik, amit látsz a tükörben, akkor a szomorkodás helyett akár úgy is dönthetsz, hogy kezedbe veszed a helyzetet és változtatsz. A szakemberek szerint az alakformálás nagyjából 30 százalékban múlik a sportoláson és 70 százalékban a megfelelő táplálkozáson, így az utóbbira is nagyon fontos figyelni.

  1. Közösségi élményt is adhat

Nagyon sok olyan mozgásforma van, amelyeket társaságban még élvezetesebb csinálni. Tánc, aerobic, pilates, biciklizés, futás… válaszd ki, hogy hozzád mi illik a legjobban, és keress hozzá partnereket! Ha a barátaid közül épp nem is találsz ilyen embert, rengeteg csoportos edzés, társastánc, futóklub, kosárcsapat stb. várja, hogy csatlakozz. 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Pontokba szedve Szilágyi Anna
hirdetés