2023. 10. 12.

Szingli vagy svindli – egy műsor arról, ki csalja meg ügyesebben a párját

Lehet egy társkereső reality az eddigieknél is rosszabb? A helyzet az, hogy igen: ezt bizonyítja az új műsor, a Szingli vagy svindli. A koncepció, hogy egy nő kegyeiért tíz férfi küzd, de közülük többnek eközben párkapcsolata van – ha sikerül elhitetniük, hogy egyedülállók, elvihetik a fődíjat. Értékrombolás és a férfi-nő szövetség kigúnyolása, csak a nézettség meglegyen.

Nem akartam hinni a szememnek, amikor láttam, hogy mire épül egy új tévéműsor: úgy udvarol tíz férfi a főszereplő nőnek, hogy abból ötnek párkapcsolata van. A Szingli vagy svindli cím épp erre utal: Tápai Andreának kell rájönnie, hogy a fiúk közül ki az, aki valójában szeretne vele megismerkedni, és ki az, aki csak arra hajt, hogy elvigye a 20 millió forintos fődíjat a párjával együtt. Azt, hogy ki az egyedülálló és ki van kapcsolatban, sem a meghódítani vágyott nő, sem a nézők nem tudják – ez adná a műsor „izgalmi” faktorát. Ha önmagában ez még nem lenne elég abszurd helyzet, a műsorban szerepelnek a barátnők is, akik egy tableten nézhetik végig a szomszédból, hogyan csalja meg őket a társuk.

„A világ legkeményebb társkereső realityje” – hirdeti az új műsorát a Viasat3. Én viszont ezt azzal helyettesíteném: „A világ egyik leggusztustalanabb show-ja”. Mert gondoljunk csak bele, milyen értékrombolás zajlik itt adásról adásra! Minden perc azt közvetíti: élj nyitott kapcsolatban, ez a lehető legtermészetesebb, és a pénzért aljasodj le teljesen! A férfiak azt mutatják be, nem kell hűségesnek lenni a nőkhöz. A nők pedig azt üzenik: mindent meg lehet tenni velük és még nevetve részt is vesznek ebben. Amikor a nők összeülnek beszélgetni, kikérdezik egymást, ki meddig hagyná elmenni a párját. Az egyik legellenszenvesebb, igazi „műnő” azt feleli büszkén: „a pasim a nyereményért elmehet bármeddig, akár le is feküdhet a csajjal”. Nos, bravó. Van, aki ennél féltékenyebb típus – őket persze a műsor nevezi így,

mintha az lenne a furcsa, ha valakinek problémát jelent, ha a párja más lányokkal flörtöl. Teljesen groteszk.

De térjünk vissza a szereplőkre! A tíz fiú mindegyike kigyúrt és tetovált, szinte alig lehet megkülönböztetni őket, egyediségből nem sok szorult beléjük. Legnagyobb erényüknek a kockahasat és a bankszámlájukon lévő sok pénzt tartják, más nem igazán mozgatja őket. Az egyik szereplő, egy 25 éves srác úgy fogalmaz: „Előttem nincs akadály! Lefogytam 20 kilót, kiköltöztem Dubajba, bármi jöhet”. Valahogy felmerült bennem, hogy valódi szenvedés még nem érte őt, és az életről sincs túl sok fogalma. Van itt még modell, tetoválóművész és személyi edző, szellemi munkával foglalkozó embert véletlenül se akarjunk találni – mit is keresne egy értelmiségi egy ilyen realityben?

hirdetés

Fotó: Viasat3

És hát ne feledkezzünk meg az „elbűvölő” főszereplő hölgyről sem, aki úgy kezdi: „A rivaldafény soha nem vonzott, ezért is maradtam mindig a háttérben”. Szóval most is ezért lett egy ilyen magas minőséget képviselő sorozat szereplője? Igazán hiteles. „Nem csak a fődíjra hajtok, a szerelmet is keresem” – teszi hozzá. Elég rossz helyen kutakodik, ha ezt komolyan gondolja. Azt is előszeretettel mondogatja az adások során, hogy a külső nem számít – de azért  minden fiúban az fogja meg, ha leveszik a pólót magukról és a sportolói vagy modellkarrierjükkel dicsekednek. Nehogy kifogyjanak, ha a fődíj 20 millió forintot felélték…

Tegyük fel, hogy a műsor nem megrendezett forgatókönyv alapján zajlik, hanem Tápai Andrea valóban társat keres. Gondoljunk bele, hogyan fog randizni ezután úgy, hogy merjen bízni bármelyik férfiban – miközben a játékban többeknek az a célja, hogy ügyesen hazudjanak neki?

„Olyan rossz, hogy az emberben el van ültetve bizonyos fokú gyanakvás. Mintha a kisördög folyamatosan duruzsolna a fülembe, hogy itt bármelyik férfi lehet svindli” – panaszolja. Mintha nem erre írt volna alá szerződést, vagy nem tudta volna, mi a játék címe.

Minden adás végén választania kell Andinak, hogy melyik fiú menjen haza, vagyis melyiküket gondolja svindlinek. Az a nagy dráma, ha egy olyan fiút ejt ki, aki valójában egyedülálló és nem várja a barátnője.

Sok olyan realityt láttam már, ahol percek alatt éreztem, hogy épülnek le az agysejtjeim – ez is közéjük tartozik. De

a férfi-nő kapcsolatok ilyen szinten való lealacsonyításával még nem találkoztam.

A világ persze mindig azt üzeni, hogy pénzért bármit. Hazudj, lopj, rombolj, ha kell, csald meg a párod is. Játszd el az érzelmeket és folyamatosan hordj álarcot! Tartsd magad annyira értéktelennek, hogy eljössz egy aljaműsorba is.

A keresztény buborékunkban sokszor nem is látjuk, mekkora a baj. Egy ilyen show csak látlelete korunk valóságának. Épp azért fontos tudnunk ezekről, mert a mai napig nagyon sokan nézik ezeket, rengeteg fiatal is. Vajon milyen hatással lesz mindez az ő világnézetükre és értékrendjükre? Mit fognak gondolni a párkapcsolatokról? A hűségről? Mire számítunk, mit fognak tenni felnőttként, ha csak ilyen mintát kapnak? Soha nem lehet elkerülni a szülők felelősségét ebben a kérdésben. De azt hiszem, itt többről van szó: mindannyiunk felelősségéről, akik hiszünk Istenben, és a Bibliában közvetített értékek szerint akarunk élni. Mi beszélgetünk a világi emberekkel? Reagálunk, ha a kollégáink ilyen szennyműsorokról diskurálnak?

A szavaink és a tetteink lehetnek azok, amelyek – ha a Szentlélekkel átitatva, hitelesen élünk – hathatnak a körülöttünk élőkre.

A Szingli vagy svindli -hez hasonló harsogó hazugságok ellenében kell a valódi értékeket, az igazságot képviselnünk.

Azt, hogy igenis létezik önzetlen, hűséges, őszinte párkapcsolat. Hogy van értelme a házasságnak, sőt, csak annak van értelme, ha férfi-nő kapcsolatokban gondolkodunk. Hogy a pénz nem minden. Hogy van egy mindenható Isten, aki előtt mindenkinek el kell számolnia.

Szilágyi Anna 

Borítókép - Fotó: Viasat3
Blog Szilágyi Anna
hirdetés