2023. 10. 04.

27 nem vallási érv amellett, hogy miért várj a szexszel a házasságig

Sokat hallottunk már a tisztaságról, de valószínűleg főként hitbeli érveket sorakoztattak fel előttünk, hogy miért érdemes önmegtartóztató életmódot folytatni a házasságig. Most, többek tapasztalatát összegyűjtve íme 27 nem vallási indok a tisztaság mellett!

„Tudjuk, mi a különbség a szeretet és a kihasználtság állapota között” – mondja Christopher West, a Test Teológiája Intézet kutatója – „és vágyunk arra, hogy szeressenek minket, de gyakran megelégszünk azzal, hogy kihasználnak minket. Más szavakkal mondva: vágyunk arra, hogy lássanak minket, de sokszor megelégszünk azzal, hogy nézzenek minket. Ha valaki csak néz, de nem lát, akkor egy dolognak titulál, ha azonban lát engem teljes méltóságomban, személyként ismer el. A dolgok eldobhatók. A kenyérpirítónkat, ha elromlik és nem sikerül megjavítani, kidobjuk, és veszünk helyette egy újat. A dolgok nélkülözhetőek, lecserélhetőek és megismételhetőek.

hirdetés

Amikor valaki egyik éjszaka veled fekszik le, másnap éjjel pedig másvalakivel, vajon miért fáj annyira? Mert lecserélhetőnek érzed magad.

De mi nem pusztán dolgok vagyunk, nem valamik vagyunk, hanem valakik. Nélkülözhetetlenek vagyunk, és sebet ejt rajtunk, amikor elhasználnak minket. A sebesülés azt a felismerést hozza, hogy nem arra vagyok teremtve, hogy eldobjanak. Mert én pótolhatatlan és megismételhetetlen vagyok. Nem vagyok lecserélhető. A szexuális egyesülés azt hivatott kifejezni, hogy látom és elismerem a másikat teljes méltóságában, és így szeretem őt. Ez azt jelenti, hogy soha nem fogom őt eldobni, soha nem fogom elhagyni. Soha nem fogom mással megismételni azt az élményt, amit vele átélek.”

Az alábbiakban 27 indokot találsz amellett, hogy miért érdemes várni a szexszel a házasságig, és ezek közül egyik sem vallási indíttatású. Az érveket Emily Wilson amerikai keresztény influencer gyűjtötte be többektől, olyan emberektől, akik vártak, és olyanoktól is, akik nem vártak a házasságig. Íme:

  1. A szexuális életemmel való tiszteletteljes bánásmód segít emlékeztetni az értékemre
  2. A szex a házasságra tartogatva megkönnyíti a párkapcsolatokat (amelyek már önmagukban is elég nehezek tudnak lenni). Mikor a legutóbbi kapcsolatom véget ért, úgy éreztem, összedől a világ. Nem is tudom elképzelni, mennyivel rosszabb lett volna a helyzetem, ha a szex is a kapcsolat része lett volna, hiszen az még jobban összekuszálja az érzelmeket.
  3. Ha vársz a házasságig, az egy teljesen biztos módja annak, hogy megtudd, őszintén szeret-e egy férfi, vagy csak vágyakozik utánad, mert az önfeláldozás a szeretet legigazibb formája. A házasságig való várás megmutatja, hogy a párod valóban irántad érdeklődik-e, és nem csak azért van veled, hogy testi kielégülést kapjon.
  4. Furcsa álmaim vannak az exeimről, akikkel szexuális kapcsolatom volt, és azt kívánom, bárcsak ne lenne több ilyen.
  5. A szexet a házasságra tartogattam, mert a nem szexuális jellegű párkapcsolati kötődés elengedhetetlen ahhoz, hogy tartós legyen a kapcsolat. Nem sokkal az első házassági évfordulónk után három hónapra kórházba kerültem, és utána még hónapokig nagyon gyenge voltam. A férjem minden nap mellettem volt. Ha csupán a szexre hagyatkoztunk volna a kötődésben, nem vészeltük volna át ezt az időszakot.
  6. Túl sok nőt hallottam már azon aggódni, hogy a srác, akivel éppen járnak, megfelelő-e számukra, mert a szex nem olyan jó, mint egy korábbi barátjukkal volt, aki egyébként egyáltalán nem bánt velük jól.
  7. Amikor a szexet első alkalommal a házastársaddal tapasztalod meg, azzal az emberrel, aki elkötelezte magát amellett, hogy egy életen át tisztelni és szeretni fog téged, a szeretet egyik legtisztább formáját tapasztalod meg: önmagadat adod, miközben befogadod a másikat.
  8. A férjemnek és nekem sincs senki, akivel összehasonlíthatnánk egymás teljesítményét. Tökéletesen elégedett vagyok vele, mert csak vele van ilyen tapasztalatom. Ha lennének más szexuális tapasztalataim is, akkor tudatában lennék a különbségeknek, és könnyű idealizálni a korábbi barátokat akkor, mikor nehéz időt éltek meg a kapcsolatotokban, például a gyerekek miatt.
  9. A fizikai intimitás mellőzése az együttjárás és a jegyesség szakaszában biztosította, hogy tisztán lássuk, milyen jövőről alkotott elképzeléseink vannak, és milyen elvárásaink vannak a kapcsolatunk kapcsán.
  10. A szex újdonsága és izgalma idővel kezd elkopni egy kapcsolatban, és könnyű belemerülni a fizikai intimitásba, nem elég időt eltöltve a kapcsolat valódi építésével. Ha nem építitek ki az intimitást más szinteken, nehézségekbe ütközhettek, amikor néhány év házasság után a szexuális életetek már nem olyan, mint régen volt.
  11. Nem akarok azon szorongani, hogy mit gondolnak rólam, a „teljesítményemről” az új szexuális partnerek.
  12. Nem vagyok még kész egy gyermek érkezésére.
  13. A házasságig való önmegtartóztatás sokkal könnyebbé tette elengedni azokat a férfiakat, akik összetörték a szívemet.
  14. Azt akarom, hogy a várandósság egy nagyon örömteli és izgalmas életesemény legyen, és tudom, hogy ezt csak a házasság biztonságában fogom érezni.
  15. Azért is várok a házasságig, mert még senkivel sem találkoztam, aki megbánta volna, hogy ezt az utat választotta, viszont sok olyan embert ismertek, aki megbánta, hogy nem várt.
  16. Öt éve vagyok már házas, és nem készültünk tisztán, de bárcsak így tettük volna! Bárcsak megértettem volna akkoriban, hogy micsoda tiszteletet mutattunk volna egymás felé a várakozással, az önmegtagadás alapjainak megteremtésével.
  17. A férjem 30 éves koráig várt rám, így amikor öt hónappal az esküvőnk után váratlanul egy évre Afganisztánba küldték dolgozni, sosem voltak kétségeim a hűsége felől.
  18. Az önmegtartóztató élet tiszteletben tartja a jövendőbeli házasságodat. Ha egy házasságot már azelőtt tisztelünk és becsülünk, mielőtt létezne, csak képzeld el, menyire fognak majd téged házastársként tisztelni és szeretni!
  19. A fizikai intimitás gyakran a kapcsolati problémákra adott sebtapasszá válik, amely elrejti azokat a jeleket, amelyek megmutathatnák, hogy nem a megfelelő kapcsolatban vagy.
  20. Azért döntöttem úgy, hogy várok a házasságig, mert ez a döntés mély szabadságérzettel töltött el. Egyszer sem kellett azon aggódnom, hogy van-e nemi betegségem, terhes vagyok-e, vagy mi van, ha a másik csak a szex miatt akar engem.
  21. Mindig azt hittem, hogy a leendő házastársamnak tartogatom magam, de amikor megházasodtam, rájöttem, hogy ez a legnagyobb ajándék, amit saját magamnak is adhattam. Nem cipeltem semmilyen terhet a korábbi szexuális kapcsolataimból, és semmi sem tartott vissza attól, hogy szabadon szeressek.
  22. Azzal, hogy nincs házasság előtti szex, nem terelődik el a figyelmetek azokról a gennyes sebekről, amelyek egy nap tönkretehetik a kapcsolatotokat. Arra koncentrálhattok, hogy foglalkozzatok velük, mielőtt még nagyobb problémává válnának.
  23. A várakozás arról szól, hogy igent mondok az igaz szeretetre és az áldozathozatalra, és ez nagyszerű lecke a házasság sikeréhez. A szeretet és az áldozatvállalás olyan döntés lesz, amit minden egyes nap meg kell hoznod, különösen azután, hogy kimondtad az igenedet az oltár előtt.
  24. Soha nem akarnám a legcsekélyebb kétséget sem érezni afelől, hogy hiba volt odaadni magam valakinek a szexuális együttlétben – és ha tisztán készülök, nem is kell emiatt aggódnom.
  25. Azzal, hogy várok a házasságig, tudom, hogy nem maradok túl sokáig egy rossz kapcsolatban pusztán azért, mert a szexuális együttlét által felszabadított hormonok miatt kötődöm a másikhoz. Találhatok egy olyan személyt, aki élettel telibbé teszi a szívemet, nem csak a kényelmesség érzésével tölt el.
  26. Nem akarom átélni azt a fájdalmat, hogy mindenemet odaadom egy másik embernek a szexben, majd ez a kapcsolat véget ér, és amikor a jövőben találkozunk, az exem úgy viselkedik, mintha nem is léteznék, mintha nem lett volna semmi közünk egymáshoz.
  27. Teljesen biztos akartam lenni abban, hogy az első férfi, akivel lefekszem, másnap reggel is ott lesz mellettem. És teljes szívvel bíztam abban, hogy az férfi, akit jól ismerek és aki előző nap fogadalmat tett nekem a barátaink és családjaink előtt, ilyen lesz.

Ha van még benned kétség, hogy érdemes-e várni a szexszel a házasságig, olvasd el még egyszer a listát és elmélkedd át! Ha pedig nem tisztán készülsz a házasságra, ne feledd, hogy mindig van lehetőség az újrakezdésre, és meghozza a gyümölcsét, ha Isten törvényeit megtartva éljük az életünket!

Forrás: Youtube/Emily Wilson

Fordította: Fekete Ági

Lelkiség Segítő tippek
hirdetés