2023. 09. 26.

5+1 dolog, amit Jézus tanított nekem a felnőtté válásról

Mind tudjuk, hogy ahogy telnek az évek, „illene” egyre felnőttesebben viselkedni, felelősséget vállalni, ügyesen rendezni az életünket minden területen. De valljuk be, ez néha meghaladja az erőnket. Az sem biztos, hogy mindenre jó mintát láttunk. Még jó, hogy Jézus nemcsak a Megváltónk, az Urunk, hanem a legjobb barátunk és a tanítónk is, aki megtanít a felnőtt létre is, ha kérjük.
Íme 5 dolog, amit én Tőle tanultam.

  1. Felnőttnek lenni nem egyenlő a tökéletessé válással

Gyerekként sokan azt hittük, hogy a felnőttek mindent tudnak, mindent megoldanak, mindent értenek. Ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna! Persze erre csak akkor jössz rá, amikor már te magad is felnőtté válsz. Ahogy elmúltam 18 éves és hivatalosan már felnőtt voltam, éreztem, hogy valójában még nagyon gyerek vagyok. Jézus tanított meg arra, hogy Vele járva hogyan válhatok szép lassan, fokozatosan egyre érettebbé, ugyanakkor tudhatom azt, hogy soha nem leszek hibátlan és szupererős, mindig szükségem lesz Rá és az Ő vezetésére. Elengedtem a hatalmas elvárásaim magam felé, és úgy döntöttem, inkább Benne bízom.

  1. Felelősséget vállalni fontos, de nem mindegy, hogyan tesszük

Jól tudjuk, hiszen a szüleink és a tanáraink is sokszor elmondták, hogy a felnőtteknek felelősséget kell vállalni. Ez teljesen jogos, viszont azt nem mindenkinek tanítják meg, hogyan is kell ezt tenni. Így pedig könnyen eshetünk abba a hibába, hogy az egész világ terhét magunkra vesszük, mindenki fájdalmát hordozni akarjuk, legyen az barát, családtag, vagy az összes kolléga és szomszéd. Jézus viszont nem ezt kéri tőlünk! „Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű.” (Mt. 11:29-30) Szóval nem kell egyedül roskadoznod, akkor sem, ha már gyerekeid vannak – természetes, hogy értük felelősséget vállalsz szülőként, de tudd, hogy Isten ebben is melletted áll. 

  1. A pihenés felnőttként sem luxus

Nem tudtam, hogy a felnőtté válás azt is jelenti, hogy annyi tennivalód lesz egy nap, egy héten, egy hónapban, hogy nagyjából lehetetlen a végére érned – nem csoda, ha ez folyamatos frusztrációt okoz. Ha ahhoz kötjük a pihenést, hogy minden tennivalót kipipáltunk a listánkon, akkor soha nem fogunk tudni bűntudat nélkül kikapcsolódni. Jézus évek óta tanítja nekem, mit jelent a pihenés, és mennyire alapvető, ha minőségi életet szeretnénk élni. Ő maga is pihent a földi ittléte alatt, határokat állított, és időnként kijelentette a tanítványainak, hogy egyedül szeretne lenni és csak imádkozni. Töltődött. Akkor mi miért is hisszük, hogy nem szabad vagy nem fér bele a napunkba?

hirdetés
  1. Türelem nélkül minden kapcsolat zátonyra futna

Az egyik legnehezebb lecke felnőttként, hogy akármennyire is jó egy párkapcsolat, egy barátság, egy szülő-gyerek viszony, a türelem elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen működjön. Ez nem azt jelenti, hogy átgyalogolhatnak rajtunk és minden sérelmet le kell nyelnünk. Sokkal inkább, hogy belátjuk, Isten is hányszor türelmes velünk – és Tőle tanulva mi is azok lehetünk másokkal. Hetvenszer hétszer is meg kell bocsátanunk egymásnak, ami egyáltalán nem könnyű, de Jézussal képesek vagyunk rá. „Többet ér a türelmes ember a hősnél, és az indulatán uralkodó annál, aki várost hódít.” (Péld. 16:32)

  1. Okosan kell bánni a pénzemmel és az energiámmal

Nem magától értetődik, hogy ahogy felnövünk, egyszer csak jól kezeljük az időnket, a pénzünket, az energiánkat – tudatossá kell válnunk. Lehet, hogy meglepő, de ebben is kérhetjük Jézus vezetését. Engem Ő tanít spórolni, például nemegyszer a Szentlelke figyelmeztetett, amikor impulzívan vásároltam volna valamit. Azt is megmutatja, mire érdemes figyelmet fordítani a napom során. Reggeli ima. Nyugodt étkezések. Hálaadás minden körülmény közepette – akkor is, ha nagyon nem úgy sikerülnek a dolgok, ahogy szerettem volna. Arra is tanít, hogy bátran mondhatok nemet olyan dolgokra, amelyek már tényleg meghaladnák az erőmet, vagy amelyeket csak azért vállalnék el, mert félek a másik reakciójától. A felnőtté válás egyik kulcsa: „Legyen a ti igenetek igen, és a ti nemetek nem.” (Jakab 5:12)

+1: Ő mindig itt van nekem

Mindezeket csak akkor tudjuk jól csinálni, ha folyamatos kapcsolatban vagyunk Jézussal. Ő megígérte, hogy minden nap velünk lesz a világ végéig, és ha valamit Ő megígér, az 100 százalék, hogy úgy is lesz. Szóval ha most elveszettnek érzed magad az életedben, ha összecsapnak a hullámok a fejed felett, ha veszteség ért vagy folyamatosan szorongsz a jövőn, jusson eszedbe, hogy Ő mindig itt van veled; most is! Fogantatásodtól kezdve a halálod napjáig – és azon túl is.

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés