2023. 09. 15.

Ne csak várakozz – hittel haladj előre az életedben!

Bízni Istenben annyit jelent, hogy nem teszek semmit, hiszen várom, hogy majd Ő cselekedjen. Vagy mégsem? Itt az ideje, hogy cselekedj! Tiffany Dawn keresztény influencer szemléletes gondolatait osztjuk most meg veletek, amelyek jól jönnek, ha úgy érzed, megrekedtél az életedben.

Nevezhetnénk bizalmi bénultságnak is azt az állapotot, mikor azt hisszük, az Istenben való bizalom annyit jelent, hogy nem teszünk semmit, csak várakozunk. Az Istenbe vetett bizalom nagy erény, és jó, ha bennünk van a vágy, hogy várjunk Isten időzítésére. De világosan látnunk kell, hogy

van ideje a várakozásnak, és van ideje a cselekvésnek is.

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz előre haladni az életedben, megrekedtél, nem tudsz döntéseket hozni, nem teszel semmit sem, csak várakozol, akkor itt az ideje, hogy felébredj!

hirdetés

Életünk minden területére kihathat a bizalmi bénultság; munka, kapcsolatok, szabadidő… rám különösen a párkapcsolatok területén volt jellemző ez az állapot. Borzasztóan aggódtam, hogy rossz döntést hozok azzal, ha randizom valakivel, akivel nem vagyok biztos, hogy kéne, így inkább nem léptem semmit. Közben valójában nem akartam már szingli lenni, vártam Istenre, és megrekedtem ebben a várakozásban.

Isten nem azt kívánja, hogy a bizalmi bénultság állapotában legyünk, hanem a felhatalmazott elfogadásban. Mit jelent ez?

Ha fáj, hogy nem úgy néz ki az életed, ahogy korábban elgondoltad volna, mert ennyi idősen már karriert szeretettél volna, vagy házas szerettél volna lenni, gyerekeket akartál, akkor úgy tudod elfogadni a jelenlegi életállapotod, ha először elgyászolod, hogy az életed nem úgy alakult, ahogy azt te eltervezted. Fontos, hogy feldolgozd ennek a fájdalmát, hogy beszélj róla valakivel, akiben megbízol, mert így lassan eljuthatsz az elfogadáshoz, elfogadva a valóságodat, az itt és mostot.

Aztán beszéljünk a felhatalmazásról. Elfogadtad, hogy hol tartasz az életben. Bízol Istenben, de egyben fel is vagy hatalmazva. Az életben sok olyan dolog van, amit nem tudunk befolyásolni.

Ha maradunk a randizásnál, ott is sok olyan dolog van, amely kívül esik az irányításunkon, de vannak olyan dolgok, amelyekre nagyon is van befolyásunk.

Isten szabad akarattal és értelemmel látott el minket. Fel vagyunk hatalmazva arra, hogy amennyire rajtunk múlik, kövessük az álmainkat, a mélyről fakadó vágyainkat, legyen szó párkapcsolatról, karrierről, utazásról, szolgálatról vagy bármi másról.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy passzívnak kell lennünk, fogadni az életet úgy, ahogy jön, de Isten nem erre hív meg minket!

Nézzük csak meg a talentumokról szóló példabeszédet! Régen nem szerettem ezt a szentírási szakaszt, mert a gazda nem mondta meg a szolgáinak, hogy mit csináljanak a rájuk bízott vagyonnal, csupán annyit mondott, hogy elutazik, később találkozunk. Az első két szolga befektette a talentumokat, és több pénzt kerestek rajtuk, amit odaadhattak uruknak, mikor visszajött. Ezért jutalomban részesültek. De a harmadik szolga félt, hogy rossz döntést hoz, ezért a földbe rejtette a pénzt. Amikor ura visszajött, mérges lett rá, mihaszna szolgának nevezte őt, és megbüntette. Mindig nagyon mérges voltam, mikor ezt a szakaszt olvastam, hiszen szegény szolgának meg sem mondta az ura, hogy mit tegyen a pénzzel, mégis megbünteti őt?!

Később rájöttem, mekkora szabadáság van ebben a példázatban. Ez a példázat jól vonatkoztatható az életünkre; Isten nem ad nekünk részletes, lépésről lépésre követhető szabálykönyvet. Ehelyett

megkapjuk az életünket minden szenvedélyünkkel, érdeklődésünkkel, vágyunkkal és tehetségünkkel együtt, és azt mondja a Teremtőnk: használd fel bölcsen!

Nem mondja meg nekünk, hogy erre az egyetemi szakra jelentkezz!, vagy ezzel a fiúval járj!, ahogy azt sem adja parancsba, milyen karrierutat válassz. Használd bölcsen! – ezt mondja a mi Urunk. Ő nem egy irányító Isten. Hanem szabadságot adó. Ezért is mondhatjuk, hogy felhatalmazást kaptunk Tőle, hogy azt mondjuk: elindulok az alapján, ami a szívemben van. Uram, kérlek, vezess engem! Csukd be az ajtót, ha nem akarod, hogy arra menjek! Mutasd meg nekem, ha ez egy bölcs döntés! Kérhetünk tanácsot a barátainktól is, majd hitben járva léphetünk előre, és megfigyelhetjük, hogy mi történik.

Figyelj befelé, figyelj arra, ami a szívedben van! Ne hagyd, hogy a félelem, hogy valami rosszat teszel, hogy a döntésednek rossz következményei lesznek, visszatartson, hiszen így nem teszel semmit sem. Ne pazarold az életed és az idődet a semmire. Aktívan bízz Istenben, tedd meg a saját részed, ne csak passzívan várakozz!

Bízz Istenben, ahogy felhatalmazást kapsz Tőle az életed alakítására vonatkozóan!

Számomra ez azt jelentette, hogy többekkel randiztam, adtam nekik esélyt – még akkor is, amikor nem voltam benne biztos, hogy hosszútávú kapcsolatok lesznek ezekből a találkozókból. Imádkoztam, nem hallottam semmit Isten részéről, és mégis találkoztam ezekkel a fiúkkal. Még ha nem is hozzájuk mentem feleségül, sokat tanultam, gyógyultam és fejlődtem általuk. Hálás vagyok Istennek ezekért a tapasztalatokért, azért, hogy követtem a szívem vágyait, ahelyett, hogy a kanapén ülve várakoztam volna a nagy Ő felbukkanására. Szeretnélek bátorítani arra, hogy cselekedj. A bizalmi bénultság helyett élj a felhatalmazott elfogadással.

Itt és most vedd kezedbe az irányítást azokban a dolgokban, melyekre van ráhatásod, és közben bízz Istenben!

Forrás: Youtube

Fordította: Fekete Ági

Lelkiség
hirdetés