2023. 09. 12.

10 hasznos tipp az imához – a rohanó hétköznapokban is

A gyerek sír, a kutya ugat, el kéne mosogatni, és öt perc múlva indulni kell dolgozni. Bent már várnak a feladatok, miközben többen írtak más ügyekben is – ezt a telefon folyamatos rezgése jelzi. Lehetetlennek tűnhet időt találni az imára. Hogyan válaszolhatunk a hihetetlen tempójú életünk teendői közepette Isten folyamatos hívására, hogy beszélgessünk Vele, és hallgassuk meg, mit szeretne Ő mondani nekünk? Íme 10 tipp, amelyek segíthetnek ebben.

  1. Imádkozz, ahogy tudsz, ne úgy, ahogy nem!

Isten a legtöbb keresztényt aktív életre hívja a világban, családi, munkahelyi és közösségi kötelezettségekkel. Egy ilyen élet – bár ugyanúgy szent, ha Istennek átadott – általában nem tesz lehetővé hosszú imát és elmélkedéseket. Könnyen elcsüggedhetünk, ha úgy próbálunk imádkozni, mint egy kolostorban élő pap vagy apáca – újra és újra csalódunk, hogy nekünk nincs lehetőségünk ilyen hosszú imákra. Tudatosítsd magadban, hogy számodra mennyi idő és milyen típusú ima reális.

  1. Nem az a lényeg, hány percet imádkozol!

Ha olyan időszakban vagy, amikor egy fél óra ima nem fér bele a napodba, mit szólnál 10 vagy 20 perchez? Válassz ki egy napszakot, amikor a leginkább imádkozni tudsz, és ahhoz tartasd magad! Emellett az is sokat segíthet, ha kijelölsz egy különleges helyet az imának, hogy az a hely szentté váljon. Ha kisgyerekeid vannak, bátran kérd meg a házastársad, hogy figyeljen rájuk, amíg te csendességet tartasz! Vagy ott van a gyerekek alvásideje is – tudjuk, hogy rengeteg a tennivaló, de 10 perc ima biztosan beleférhet.

  1. Imádkozz a pároddal vagy a családoddal!

Építs olyan rituálékra, mint például az étkezés előtti ima. A szokásos „Jövel, Jézus, légy vendégünk…” mellett bátorítsd a családtagjaidat, hogy mondjanak hálát a nap áldásaiért, vagy járjanak közben egy-két mondatban egy számukra fontos emberért. A pároddal a lelki kapcsolatod is elmélyül, ha néhány percet szántok arra – elalvás előtt vagy reggel –, hogy Istennek ajánljátok a nap örömeit és bánatait.

  1. Dekoráld úgy az imahelyedet, mint egy templomot!

Amikor belépünk egy templomba, a szobrok és képek Jézusra, Máriára és a szentekre fókuszálnak. Otthonunkban – különösen az imára kijelölt helyünkön – feszület, ikonok, Biblia vagy épp a falra ragasztott, Bibliából kiírt igék kihelyezésével teremthetünk imahangulatot. Ha a gyerekedet szeretnéd megtanítani erre, a legjobb, ha látja a te példádat, hogy számodra az ima helyszíne és ideje is fontos.

hirdetés
  1. A rövid imák is számítanak!

Amikor a piros lámpánál állsz vezetés közben, vagy egy hosszú sorban vársz a kasszához, tekintsd Isten meghívásának, hogy Felé fordítsd a szívedet és az elmédet, ha csak néhány másodpercre is.

  1. Találd meg Istent a munkád közben is!

Az Istennel való kapcsolat megteremtése a munkahelyen külön erőfeszítést igényel – de egyáltalán nem lehetetlen. Próbálj meg néhány egyszerű szokást kialakítani! Például ajánld fel a napodat Istennek, miközben bekapcsolod a számítógéped, vagy imádkozz azért a személyért, akit éppen hívni készülsz, vagy akinek az e-mailed címzed. Ne feledkezzünk meg a kávészünetekről sem, amelyek szintén teremthetnek néhány perc csöndet, hogy hálát adjunk Istennek és átadjunk Neki minden minket ért stresszt! 

  1. Ne ijedj meg a szárazságtól!

Előbb-utóbb szinte mindenki szembesül azzal, hogy az imaéletünkben bizony vannak szárazabb időszakok, amikor nem érezzük Isten jelenlétét vagy nagyon nehezen összpontosítunk. Ilyenkor az ima mintha teherré válna.

Egy-egy zsoltár, egy napi áhítatos könyv sokat segíthet az összpontosításban. Hasznos lehet egy inspiráló könyv is, több ilyen is van, amelyek erről a lelki szárazságról szólnak – és arról, hogy ezzel semmi baj nincs, ha továbbra is keressük Istent! Szeretettel ajánljuk John Bevere Istenem, hol vagy? című könyvét.

  1. Az okostelefonod is emlékeztessen az imára!

Ma már számos igényes applikáció elérhető ingyen, amelyek segítik a mindennapi igeolvasást és az imaéletünket. Az egyik legismertebb és legjobb ilyen app a YouVersion, amely többféle fordítást kínál a Bibliából, könnyen kiemelhetsz számodra fontos szakaszokat, reggelente napi igét küld és tematikus terveket is találsz, amelyek 1-2 hétre vagy akár egy hónapra szólnak, legyen szó magányról, kiégésről, házasságról, hiterősítésről vagy más területről.

  1. Olvass egy inspiráló történetet!

Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezik az inspiráló történeteket, és kevés sztori lenyűgözőbb, mint a szentek élete. Legyen szó Lisieux-i Terézről vagy Maximilian Kolbe hősiességéről, történeteik mindenki számára kínálnak fontos üzeneteket. Figyeld meg, mit és hogyan tettek az életükben, vagy mi az a tulajdonságuk, amelyben te is szeretnél fejlődni! Talán Assisi Szent Ferenc alázatára, Szent Mónika türelmére vagy Szent Tamás bátorságára van most szükséged.

  1. Menj el imasétára egy vagy több keresztény barátoddal!

Az ima új gondolatokhoz és kérdésekhez vezethet. Kivel oszthatnád meg jobban ezeket, mint egy keresztény barátoddal? Ha ott van valaki velünk, segíthet megbeszélni az imában felmerülő gondolatokat, kérdéseket. A jó barátok figyelnek egymás imaéletére, ügyelnek arra, hogy az imát ne hanyagoljuk el. A házaspároknál gyakran a házastárs egyúttal ez a szellemi társ is, de ha egyedülálló vagy, akkor sem kell magadra maradnod: Isten más bölcs embereket is utunkba állít, amikor szükségünk van rájuk. Imádkozz azért, hogy találkozz ilyen emberekkel, akikkel kölcsönösen erősíthetitek egymást a hitetekben, és rendszeresen tudtok együtt imádkozni!

A blog a 10 Pointers for Prayer című cikk alapján, annak átdolgozásával készült.

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog Pontokba szedve Szilágyi Anna
hirdetés