2023. 09. 08.

5+1 könyv őszre – hitről, reményről, kitartásról

„Aki kinyit egy könyvet, mindenekelőtt önmagát nyitja ki. Nem az író, s nem is az író által teremtett alakok fájdalmába vagy reményébe ütközik, hanem saját magáéba” – írja Csoóri Sándor költő. Ma van az olvasás világnapja, ebből az alkalomból összegyűjtöttünk 5+1 olyan könyvet, amelyeket bátran ajánlunk nektek is, különösen ha a hit, a remény, a kitartás témájában szeretnétek olvasnivalót.

  1. Keresztény: Ann Voskamp – Útkészítő

A holland Ann Voskamp négyszeres New York Times-bestseller szerző lenyűgöző módon mesél szeretetről, bátorságról, hitről és veszteségről. A házasságáról, amelyet majdnem elveszített, a kislányáról, akire majdnem nem talált rá, és arról, hogy akármerre fordult, sehol nem látta az előre vezető utat. Nekem az elmúlt évek legmeghatározóbb keresztény könyve, amely segít visszatalálni ahhoz a hithez és bizalomhoz, amelyre a szívünk mélyén mindannyian vágyunk. Örültem, hogy végre nem egy olyan könyv, amelyben csak száraz teológiai tények vannak, és nem is olyan, amely túlságosan mézesmázas, toxikusan pozitív képet mutat egy „sikeres, gazdag” keresztény életről. Nem, itt a valódi élet jelenik meg, annak minden fájdalmával, ijesztő veszteségével, megtorpanásával és újrakezdésével. Szívből ajánlom.

  1. Szépirodalom: Thomas Hardy – Egy tiszta nő

A regény főszereplője, Tess Durbeyfield becsületes, szorgalmas, a jobb életért küzdő nő, aki családját mindennél előbbre helyezi. Számítását azonban már egészen fiatalon keresztülhúzza a gőgös Alec d’Urberville, amikor egy éjjel erőszakot tesz rajta. Hogyan birkózik meg a szégyennel, majd a gyásszal egy lány az ezernyolcszázas évek derekán? Ha maga mögött hagyja fájó múltja színhelyét, kezdhet-e új életet egy szerető, gondoskodó férfi oldalán? Az Egy tiszta nő Thomas Hardy időtlen klasszikusa: kulcskérdései a bűn és a bűnhődés kettősségét, az életet behálózó titkok hatalmát, a szeretet, a vágy és az elfogadás erejét járják körül. Az a fajta klasszikus irodalom, amelyet az is könnyen megszerethet, aki a pörgősebb, modernebb történetekhez van szokva, már csak a Netflix miatt is. Nem mellesleg a regény nemrég jelent meg új, gyönyörű kiadásban.

  1. Életmód: Paul Ch. Donders – Kreatív élettervezés

Életünk megtervezése a 21. században nagyobb kihívást jelent, mint valaha. Sokan vannak, akik a 60-as éveik végéig dolgoznak, a fiataloknak pedig várhatóan többször is pályát kell majd módosítaniuk életük során (erről írtam nemrég egy blogban is). Mindannyiunknak folyamatosan alkalmazkodnia kell a változó világhoz. Ezért soha sem hagyhatjuk abba a tanulást, és gyakran találkozunk olyan helyzetekkel, amikor fontos döntéseket kell hoznunk életünk és szakmai pályafutásunk alakításával kapcsolatban. A Harmat Kiadónál megjelent könyv mindezt a hit perspektívájából mutatja be, tele jó gyakorlatokkal és praktikus ötletekkel. Ha úgy érzed, kezd elhatalmasodni az életedben a káosz egy vagy akár több területen, mindenképp érdemes kézbe venni a könyvet!

  1. Gondolatébresztő: Pilinszky János – Csönd és közelség

„Információs áradatban élünk, mindenki beszél, és senki sem hallgatja meg a másikat.”

„A világban élő ember nem láthatja Istent. Az Istenben élő ember tisztán látja a világot.”

Ehhez hasonló mély és elgondolkodtató szövegrészletek, mondatok, versek vannak Pilinszky János költő, író Füveskönyvében. A kis, vékony kötet számos gondolattal gazdagít, az életem különböző szakaszaiban újra és újra szükségét érzem, hogy levegyem a polcról. Istenhez való közeledésre, alázatra, szeretetre, életigenlésre tanít – miközben a szenvedésről és a fájdalomról sem feledkezik meg, amely mindannyiunk életének része.

  1. Mesekönyv: Hetedhét határon

Hatalmas öröm és hála van a szívünkben, mert nemrég megjelenhetett a 777 első mesekönyve, a Hetedhét határon. A kötetben tehetséges szerzők mutatkoznak be óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló meséikkel. A barátságról, az összefogásról, a megerősítő nehézségekről, a gyász feldolgozásáról szóló történetek természetesen nemcsak a kicsiknek adhatnak erőt és élményt, hanem bármelyik korosztálynak. Ajánljuk ezért a könyvet mindenkinek, aki szeret elmerülni a képzelet világában, és szeretne megerősödni abban a hitben, hogy van még jóság, segítőkészség, gyógyulás, jó befejezés is a sok nehézség mellett. Külön említésre méltó a csodaszép illusztráció, amelyet Pesti Ráhel kézzel festett, ami már kivételesnek számít a mai digitális korban.

A könyvet ITT megrendelhetitek. 

+1. Jolly Joker: Biblia

Ugye nem gondoltátok, hogy kihagyjuk egy könyves listából életünk legfontosabb könyvét? 😊 Legyen ősz vagy tél, tavasz vagy nyár, a Bibliát nem lehet elégszer olvasni. Isten szerelmeslevele ez nekünk, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a benne lévő alapigazságok az életünk tartópillérei. És ami a legfontosabb: általa megismerhetjük Jézus Krisztust, aki a megváltásunk és az örök életünk forrása. Nincs ennél nagyobb kincs!

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Könyvajánló Szilágyi Anna
hirdetés