2023. 08. 21.

„A lourdes-i csodák megmagyarázhatatlanok” – így vallott Luc Montagnier, Nobel-díjas agnosztikus tudós

Évente több ezer megmagyarázhatatlan gyógyulásról számolnak be a franciaországi Lourdes-ban található Mária-kegyhelyen. A csodás felépüléseket jó pár szakember érdeklődéssel figyeli, így tett többek között a nem hívő Luc Montagnier, francia orvos is.

Lourdes kisvárosa 1858-ban vált világhírűvé, amikor Bernadette Soubirous-nak összesen 18 alkalommal megjelent Szűz Mária a Massabielle barlangban. Mária útmutatása alapján Bernadette az egyik jelenés során egy forrást fedezett fel, melynek vizéhez több ezer gyógyulás köthető, ezek közül hetvenet nyilvánított csodának a Katolikus Egyház. Napjainkra Lourdes a remény városává vált: évente több mint 6 millió zarándok és beteg érkezik ide a világ minden tájáról gyógyulásban bízva és lelki békére vágyva.

Sokan elutasítják az egész jelenséget, mivel nincsenek tisztában az Egyház vizsgálatainak szigorúságával, és nem tudják, hogy az Egyház hogyan igazolja, illetve utasítja el a vizsgálatra beküldött több ezer látszólagos csodát. Ezzel a hozzáállással szemben vannak olyan tekintélyes szakemberek, akik tiszteletteljesen viszonyulnak a lourdes-i csodák felé. Ilyen volt például Luc Montagnier francia orvos, akit 2008-ban Fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal tüntettek ki, és számos tudományos eredménye mellett a HIV felfedezését is neki tulajdonították. A Pasteur Intézet egykori igazgatója, ez a kiváló tudós a lourdes-i csodákról a Le Nobel et le Moine (A Nobel-díjas és a szerzetes) című könyvében fejtette ki véleményét, amelyben a ciszterci Michel Niassaut szerzetessel folytat párbeszédet.

Amikor a beszélgetés a megmagyarázhatatlan lourdes-i gyógyulásokra terelődik, és Michel testvér megkérdezi az orvostól, mi a véleménye nem hívő emberként, Montagnier így válaszol:

hirdetés

„amikor egy jelenség megmagyarázhatatlan, de valóban létezik, nincs okunk tagadni”.

Fotó: Luc Montagnier (AFP)

Ha a jelenség létezik, mi értelme tagadni? Tanulmányozni kell, nem letagadni. Montaigner megerősíti, hogy „a lourdes-i csodákban van valami megmagyarázhatatlan”, és mély nem tetszését fejezi ki egyes tudósok álláspontja kapcsán, akik „elkövetik azt a hibát, hogy elutasítják azt, amit nem értenek. Nem tetszik nekem ez a hozzáállás. Gyakran idézem Carl Sagan asztrofizikust: ’a bizonyítékok hiánya még nem a hiány bizonyítéka’.” Montagnier így folytatja:

„ami az általam tanulmányozott lourdes-i csodákat illeti, úgy gondolom, valóban megmagyarázhatatlan dolgokról van szó.

Nincs magyarázatom ezekre a csodákra, és elismerem, hogy vannak olyan gyógyulások, amelyek nem férnek bele a tudomány jelenlegi határai közé”.

Forrás: Aleteia.org

Fordította: Fekete Ági

Lelkiség
hirdetés