2023. 07. 28.

„Szükségünk van arra, hogy Isten ránk találjon” – beszámoló a Csillagpontról

Több ezer fiatal, 6 nap, több mint 100 program – ez a Csillagpont Fesztivál, amelyen idén a 777 is részt vett. Ez egy olyan fesztivál, ahol nemcsak bulik és koncertek, hanem lelki előadások, beszélgetések és dicsőítések is vannak. Ahol nem kell alkohol ahhoz, hogy jól érezd magad. Ahol szabadon dönthetsz, hogy sportolni szeretnél, enni egy lángost, részt venni egy kvízpartin vagy épp imádkozni az erdőben. A református egyház által szervezett Csillagpont értékeket terem, életeket formál és emberi kapcsolatokat épít – miközben Istenhez is közelebb tudunk kerülni általa.

„Szeretnél találkozni a végtelen Istennel? Hallani az Ő szájából: Gyermekem vagy, szeretlek téged! Szeretnéd, hogy a te megtaláltatásod miatt örvendezzenek a mennyben? Ha igen, akkor állj meg végre! Nézz fel, és lásd meg, hogy milyen régóta keres már téged! Borulj le előtte, nyisd meg a szívedet, adj hálát Neki és gyönyörködj a szabadításában!” Amikor ilyen erős mondatokat hall az ember, nem számít, hány ezer ember veszi körül, nem számít ki nézi, ki mit gondol, nem számít, milyen idő van vagy mennyire fáradt. Ilyenkor eltűnik minden körülmény és minden ember, csak Isten és ő van ott. Mindez akkor is igaz, ha nem először halljuk az evangéliumot, hanem évek vagy évtizedek óta hívők vagyunk. Isten képes újra és újra a szívünkhöz szólni és közelebb húzni Magához – persze csak ha mi is vágyunk Őrá.

A Csillagpont (CSP) – amely idén éppen 20 éves rendezvény – mindig óriási élmény: többezer fiatal gyűlik össze, hogy együtt, közösségben keressék és dicsőítsék Istent, beszélgessenek, kapcsolódjanak, esténként pedig szórakozzanak. Mindezt teljesen józanul, a fesztiválozók itt ugyanis nem fogyasztanak alkoholt (ha valaki mégis becsempészne valamit, azt a szervezők hazaküldik). Jó érzés látni, hogy a tízen-és huszonéves fiatalok így is teljesen felszabadultan tudnak szórakozni, részt venni a koncerteken vagy épp a táncbajnokságokon – a Csillagponton ugyanis ilyen program is van. De ami ennél fontosabb, hogy minden reggel és este van egy lelki előadás és dicsőítés – ezeket Reggeli és Esti Talinak nevezik – ezután pedig kiscsoportokban beszélik meg a témákat. Egy korábbi Csillagponton én is voltam kiscsoportos résztvevő, és elképesztően izgalmas beszélgetések alakultak ki a legkülönfélébb, hol egészen aktuális, hol örökérvényű témákban.

Fotó: Bíró Kincső

Idén a fesztivált a Balaton északi partján, Zánkán (az Erzsébet-táborban) rendezik, július 24-29 között. Korábban több CSP helyszíne Debrecen volt, aminek szintén sok előnye van, de azért valljuk be, nyáron a Balatonnál nincs vonzóbb úti cél belföldön.

Lakatos Áron, a CSP kommunikációs vezetője a 777-nek elmondta, ez egyáltalán nem egy mainstream fesztivál, hiszen „nemcsak a bulizásról szól, hanem komoly értékeket adnak át a fiataloknak”.
„A cél tehát kettős: lehetőség a közösség megélésére a többiekkel és az Istennel való kapcsolat elmélyítésére”– fogalmazott. Vannak olyanok is, akik itt találnak rá Istenre, akik a Csillagponton tapasztalják meg először, hogy van egy Isten, aki személyesen őket szólítja meg, és aki – ahogy a cikk elején is idéztem – régóta vár rájuk. „Emellett az is a célunk, hogy az itt kapott értékeket és lelkesedést a fiatalok a helyi gyülekezetükbe, közösségükbe is el tudják vinni” – tette hozzá Lakatos Áron.

hirdetés

Az idei jelmondat így hangzik: Találj rá(m)! – hiszen nemcsak mi találunk Istenre, önmagunkra és egymásra, hanem legalább ennyire fontos, hogy Isten is keres minket és ránk talál.

Az volt a célunk velük, hogy hisz’ velük már – egy kis fesztiválhoz képest – komolyabb lineupot biztosíthattunk a résztvevőinknek.

A CSP színpadán nemcsak kimondottan keresztény, hanem világi fellépők is helyet kapnak, amivel Lakatos Áron szerint az volt a szervezők cél, hogy a még nem keresztyén fiatalokat megszólíthassák, valamint általuk erősíthessék a fesztiváli érzetet. Az idei fellépők között van a Follow the Flow együttes, Horváth Tamás énekes, DJ Juhász, és ami kuriózum, hogy idén az Ez az az a nap! Balaton is a Csillagponton lesz. Bár a CSP és az Ez az a nap! közönsége között van átfedés, tény, hogy az Ez az nap! koncertjei miatt még többen jönnek le Zánkára. Ennek keretében fellép a Hillsong London Worship, LZ7, Tibes, Oláh Gergő, az Agapé Worship és még sokan mások.

Fotó: Bíró Kincső

A nagyszínpad programjai mellett számtalan fiatalokból álló egyesülettel ismerkedhetnek meg a csillagpontozók a Lehetőségek piacán. Itt van a MEKDSZ (Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség), a Károli Gáspár Református Egyetem, a KÖSZI (Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesület), a Wycliffe Bibliafordítók és még sok más közösség. De aki bátor, egy instant hajvágást is kérhet egy borbélytól, aki – ahogy mesélte – régen szenvedélybeteg volt, mára azonban megtért és saját szalont nyitott.

A Csillagponton bármerre nézel, csillogó szemű fiatalokat látsz. Egy lánycsoport vászontáskákat fest, egy kisebb csapat körbe ülve imádkozik, egy másik néhány méterrel odébb akusztikus dicsőítést tart. A fiúk fociznak, csapatok sárkányhajóznak, és ne felejtsük el, hogy itt a Balaton is: vannak, akik gumimatracon lebegnek vagy úsznak egyet.

A CSP református szervezésű, de más felekezetekből is sokan jönnek: evangélikusok, baptisták, katolikusok is vannak. Az ország minden szegletéből és a határon túlról is nagyon sokan jöttek: csak Erdélyből több mint 500 fiatal résztvevőként, 130 pedig önkéntesként van jelen. Ha már az önkénteseknél tartunk: nélkülük semmi nem működne gördülékenyen, hiszen a beléptetéstől kezdve a fotózáson át a pakolásig mindenben segítenek – idén több mint hatszázan.

A szervezők közül mindenki segítőkész volt, abban is készségesen segítettek, mikor kezdetben néha eltévedtünk. Később a nagy távolságokat is átértékeltem, mert ez lehetővé teszi, hogy szellősen legyünk, nincs az a tömeg és hangzavar, ami egyébként egy fesztiválról az ember eszébejut. Sőt, az Erzsébet-tábor helyszíne kimondottan alkalmas arra is, hogyha ahhoz van kedvünk, elvonuljunk imádkozni és csendben lenni, mert lényegében egy erdő vesz körbe minket.

Fotó: Bíró Kincső

Nincs nyár viharok és csapadék nélkül, idén a CSP sem úszhatta meg szárazon, de a nagy esőzéseket is rugalmasan kezelték a szervezők, több programot ilyenkor beltérben tartottak meg. A kedves és nyitott hozzáállás tényleg mindenkire jellemző itt: szervezőkre, önkéntesekre és résztvevőkre egyaránt. Nem egy, nem két spontán beszélgetésbe keveredtem teljesen idegenekkel – akikkel persze egyből elmúlt az idegenség érzése, hiszen Krisztusban egy család vagyunk.

Az egyik előadó, Fodor Attila, a Református Fiatalok Szövetsége (Refisz) volt vezetője lelkesítő szavainál nem tudnám jobban zárni ezt a beszámolót, mert számomra ez a Csillagpont esszenciája: „Isten meg fogja változtatni az erőtlen fiatalokat. Megerősíti őket, és képessé teszi, hogy azzá legyenek, akinek elgondolta őket. Hatással lesznek a környezetükre.”

Szilágyi Anna

Borítókép - Fotó: Bíró Kincső
Blog Programajánló Szilágyi Anna
hirdetés