2023. 05. 25.

#csakegygondolat – Tényleg 7 percünk van egymásra egy nap?

Megdöbbentő, de igaz: több kutatás során is kiderült, hogy egy átlagos magyar családban átlagosan 7 percet beszélgetnek egymással az emberek. Ha magunkra ismertünk, itt az ideje változtatni!

Már többször olvastam különböző cikkekben, de ma is elém került: a kutatások szerint egy napon átlagosan 7(!) percet beszélgetnek egymással a családtagok. Elsősorban ez a szülők és a gyerekeik közti kommunikációra vonatkozik, de hasonló statisztikát olvastam házaspárokra is.

Megdöbbentő, hogy a nap 24 órájából, azaz 1440 percből csupán 7-et adunk egymásnak.

Jöhetnek persze a kifogások, hogy folyamatosan rohanunk, rengeteg az elintéznivaló… Hogy dolgozunk, intézzük az anyagi- és mindenféle ügyeinket, orvoshoz megyünk, vásárolunk, takarítunk, gazolunk, szolgálunk, edzünk, főzünk, eszünk, alszunk…hát hogy legyen minőségi időnk még egymásra is? Pedig mennyire megéri. Pedig mennyire nélkülözhetetlen.

Bár nem vagyok szülő, azt gondolom, ha egy gyerekkel annyi párbeszéd hangzik el egy nap során, hogy:

-Mi volt a suliban?

-Semmi.

-Főztem vacsorát, a hűtőben van.

– Oké.

…akkor el kell gondolkodni, hogy ez rendben van-e így. Lehetne-e máshogy kérdezni a gyerektől? Lehetne-e olyan kérdést feltenni, amely kifejezi, hogy tényleg érdekel, mi történt vele aznap? Erről beszélgettünk nemrég nagyon jót Székely András kutatóval, aki szerint egy-egy fiatal mentális állapotára is óriási hatással van, mennyire figyelnek rá a szülei.

De ugyanez igaz egy párkapcsolatra is. Ha fel sem nézünk a telefongörgetésből és úgy kérdezzük meg a másiktól, hogy „Mi újság?”, akkor ne csodálkozzunk, ha nem fejti ki a választát. Főleg, ha a párunknak a minőségi idő (lenne) a szeretetnyelve. Nem kell sok idő, és a kapcsolat elkezd lejtmenetbe kapcsolni.

Szóval tudatosság! Ez sok mindennek a kulcsa. Tudatosan figyelni arra, hogy a napunkból mennyi időt szánunk egymásra – és mennyit szeretnénk. Valószínűleg 7 percnél többet. Ha azt érezzük, hogy nagyon kevés közös időnk van, de nem látjuk, miben lehetne változtatni, kérjük Isten segítségét, imádkozzunk ezért! Ő a kapcsolatok és az időbeosztás szakértője is, biztosan ad valami jó megoldást.

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
#csakegygondolat Szilágyi Anna
hirdetés