2023. 02. 21.

15+1 ötlet, hogy miről mondj le az idei nagyböjtben

Az idei nagyböjt holnap, azaz Hamvazószerdán kezdődik, így benned is felmerülhet a kérdés, hogy mivel böjtölj ebben az időszakban. A böjtnek továbbra sem az önsanyargatás a lényege, hanem hogy egyre mélyülő, egyre közelebbi kapcsolatba kerüljünk Istennel. Íme 15 ötlet, hogy a húson kívül miről mondhatsz le!

  1. Zenehallgatás a kocsiban

Az egyszemélyes karaoke-partikat könnyen csendességre válthatod, így olyan zavartalan időd lesz Istennel, mint talán sehol máshol. Reflektálhatsz önmagadra, imádkozhatsz vagy hálát adhatsz a nap jó történéseiért az Atyának.

  1. Panaszkodás

Egy stresszes munkanap után tudjuk, milyen könnyű beleesni abba a hibába, hogy panaszkodjunk mindenre és mindenkire. A nagyböjt idején próbáld elkerülni a felesleges panaszkodást és inkább keresd meg azt, miért lehetsz hálás.

  1. Káosz a lakásban

Ahelyett, hogy a koszos edényeket a mosogatóban hagynád, a szennyest az ágyadon, a múltheti reklámújságokat a konyhapulton, szánj időt arra, hogy rendet tarts otthon. Bevonhatod a családod vagy a lakótársad is: együtt, zene mellett a takarítás és a rendrakás is gyorsabban megy.

  1. Online vásárlás

Ha legközelebb arra csábítana egy akció, hogy impulzívan vásárolj, állj meg egy pillanatra és tedd fel magadnak a kérdést, hogy valóban szükséged van-e az adott dologra. Nagy esély van rá, hogy kibírod a szóban forgó tárgy nélkül is– legalábbis a nagyböjtben biztosan!

  1. Társkereső appok

Ahelyett, hogy ész nélkül görgetnél vagy húzogatnál a Tinderen és más társkereső alkalmazásokban, töröld le egy hónapra ezeket az appokat és gondold át, milyen kapcsolatra vágysz. Vidd Isten elé a vágyaid, a kéréseid és add Neki újra életednek ezen területét!

  1. Telefongörgetés evés közben

Sokan hajlmosak vagyunk még étkezés közben is görgetni a közösségi oldalakat vagy a híreket – akár egyedül, akár társaságban vagyunk. Tudatosan tedd le a telefonod és figyelj inkább a veled szemben ülőre, vagy ha egyedül vagy, egyszerűen csak figyelj arra, mit eszel és élvezd az ízeket!

  1. Haragtartás

A nagyböjt az egyik legnagyszerűbb lehetőség arra, hogy szembenézz azzal, kinek kell megbocsátanod – és Isten segítségével meg is tedd ezt. Persze nem könnyű lépés ez, de annál felszabadítóbb. Az is fontos, hogy magadnak is képes légy megbocsátani.

  1. Sorozatok

Próbáld ki, milyen 40 napig lemondani a Netflixről, az HBO Maxről vagy bármely más streaming szolgáltatóról! Meg fogsz lepődni, mennyi időd szabadul fel egy-egy nap során, amit akár Bibliaolvasással is tölthetsz.

  1. Fél óra alvás

Ébredj fel reggelente fél órával korábban, és töltsd ezt a plusz időt egy lelki könyv vagy elmélkedés olvasásával, könnyű testmozgással vagy a reggeli és a kávé élvezetével. Ha ez túl nagy kihívásnak hangzik, akkor a reggeli szundizásról is lemondhatsz.

  1. Csúnya beszéd

Leáll a számítógéped, késik a vonat, vagy beütötted a lábujjad? Próbáld meg elkerülni, hogy csúnya szavak kíséretében kommentáld az eseményeket, és fejezd ki magadat kulturált módon!

  1. Üdítőitalok

Bár finomak, de közel sem mondhatók egészségesnek. Helyettesítsd vízzel vagy teával az üdítőitalokat!

  1. Este 8 óra utáni telefonhasználat

Este 8 után valószínűleg amúgy sem csinálsz semmi fontosat a telefonodon. Ahelyett, hogy órákig görgeted a Facebook, az Instagram vagy a Tik Tok feedjét, inkább tedd le a telefonod, és tölts időt a családoddal vagy a szobatársaddal. Lefekvés előtt olvass egy könyvet; ez segít majd az elalvásban is.

  1. Késés

Ha késve érkezel meg valahova, az nem csak a napodat boríthatja fel, de hatással lesz a hangulatodra, sőt a barátaid, családtagjaid, munkatársaid napjára, akik számítanak rád.

  1. Gyorshajtás

A késés gyakran jár azzal, hogy „egy kicsit” túllépjük a sebességhatárt – de az is lehet, hogy bevett szokásról van szó. Lassíts le és tartsd be a szabályokat magad és mások biztonsága érdekében!

  1. Tele naptár

Természetesen vannak dolgok, amelyeket nem hagyhatsz ki a teendőid közül. De ha túlságosan elkötelezed magad nem szükséges dolgok mellett, egyre távolabb kerülsz az élet valódi prioritásaitól, és még pihenni sem jut időd.

+1: Az egészséged figyelmen kívül hagyása

Testünk a Szentlélek temploma. Ehhez mérten jól bánunk vele? Talán már régóta halogatsz néhány orvosi kivizsgálást, ami elősegítené a gyógyulásod, az egészséged, vagy csak fontos lenne egy éves ellenőrző vizsgálat. A nagyböjtben szánj időt ezekre a vizsgálatokra, ütemezed be az orvosi konzultációkat!

További cikkünk a témában:

Hogyan tudsz közelebb kerülni Istenhez a nagyböjt alatt?

Életmód Lelkiség
hirdetés