2023. 01. 03.

5 könyv télre, amelyeket nem éri meg kihagynod

Bár az ünnepek már lezajlottak, a tél még jó két hónapig az életünk része lesz – és vele együtt a hosszú esték is. Az egyik legjobb kikapcsolódás ilyenkor, ha egy jó meleg takaróba burkolózva olvasunk valami izgalmas olvasmányt – ehhez ajánlunk most 5 könyvet.

  1. Gárdos Péter: Hajnali láz

Az egyik legszebb szerelmi történet, amelyet a közelmúltban olvastam. Az alaptörténet szerint a huszonöt éves Miklós a háború borzalmai után Svédországba kerül egy kórházba rehabilitációra, ahol azonban orvosa rossz hírt közöl vele: hat hónapja van hátra tüdőbetegsége miatt. Miklósban azonban tovább zubog az életszeretet, és úgy dönt, levelet ír száztizenhét szintén Svédországban ápolt magyar lánynak azzal a céllal, hogy egyiküket feleségül veszi. Csakhamar rá is talál az igazira… Gárdos Péter a regény megszületésének hátteréről így ír: „Szüleim, Miklós és Lili hat hónapon át, 1945 szeptemberétől 1946 februárjáig leveleztek, mielőtt Stockholmban összeházasodtak volna. A levelek létezéséről ötven évig nem tudtam. Azután Apám halála után Anyám, szinte mellékesen, két formás levélköteget nyújtott át, búzakék és skarlátszínű selyemszalaggal összekötve.”

  1. Almási Kitti: A te döntésed

Az ismert pszichológus legjobb előadásainak leiratából készült ez a könyv. Az életünk döntéseit a legkülönbözőbb témákban járja körül: szó esik önismeretről, párkapcsolatokról, családról, elvárásokról és autonómiáról, életbátorságról, megküzdésről, az önmagunkért való kiállás lehetőségeiről, sebzettségeink gyógyításáról. Arról, hogy a döntéseinket valóban mi magunk hozzuk, vagy a körülményeink, a környezetünk, az elvárások határozzák meg, merre fordulunk. Ahogy a szerző fogalmaz: „Képesek vagyunk-e hosszú távon is kitartani a döntéseink mellett, akár a külső elvárások ellenében, ha azok más irányba sodornának, mint amerre menni szeretnénk? Van-e elegendő autonómiánk – és ha most még nincs, mit tehetünk azért, hogy megnövekedjen a belső szabadságunk?” Almási Kitti könyveiben az is remek, hogy sok, a klienseitől vett példát is bemutat, ezzel még életszerűbbé téve a témákat.

hirdetés

  1. C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Biztos sokan olvastátok C.S. Lewis Narnia krónikái című hétrészes sorozatát. Nekem sem az első találkozásom volt ezekkel, de annyira jó volt újraolvasni Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény előzménytörténetét! Kimondottan hangulatos téli mese – amely persze több, mint fikció, tele van bibliai utalásokkal és hiterősítő jelenetekkel. Az alaptörténet szerint a két jó barát, Digory és Polly néhány gyűrű segítségével egy csodálatos birodalomba érkezik, melyet Aslan, a Nagy Oroszlán a semmiből hív elő saját énekével. A gonosz azonban már az első órákban befészkeli magát Narniába – mit tehetnek a gyerekek azért, hogy végül a Jó győzzön?

  1. Guillaume Musso: Holnap

A francia regényíró, Musso könyveit világszerte felkapták, toplistákat vezetnek, így egy ideje már el szerettem volna olvasni valamelyik művét. Milyen jól tettem! A Holnap izgalmakban és fordulatokban gazdag, az idősíkokkal játszó történet, amit nagyjából két nap alatt kiolvastam, annyira magával sodort. „Emma New Yorkban él. Harminckét évesen még mindig keresi élete párját. Matthew Bostonban lakik. Egy szörnyű balesetben elvesztette a feleségét, és most egyedül neveli négyéves kislányát. A világhálón ismerkednek meg, és egymásnak írt e-mailjeik alapján hamarosan mindketten arra gondolnak, hogy végre megtalálhatják a boldogságot. Elhatározzák, hogy találkoznak egy manhattani olasz étteremben. Ugyanazon a napon és ugyanabban az órában lépnek be az étterem ajtaján. Ugyanahhoz az asztalhoz ültetik le őket – és mégsem fognak soha találkozni.” Hogy mi okozza ezt a különös időcsavart és hogyan találhatnak egymásra mégis a szereplők, a könyvből kiderül.

  1. Shona és David Murray: Újraindítás nőknek

Az irtózatos módon felgyorsult világ és a „kegyelem tempójának” kontrasztjáról szól ez a könyv. Arról, hogyan tudunk időnként megállni és a hétköznapokban is lelassítani. „Vajon van-e bármi remény a pihenésre a végeláthatatlan teendők közepette?” – teszi fel a kérdést a fülszöveg. A hívő Murray házaspár közösen jegyzett könyvében sokéves lelkigondozói tapasztalatából, valamint a kiégéssel kapcsolatos személyes átéléseiből merítve segít lelassítanod, hogy elkerülhesd a kiégés csapdáját, fenntartható szokásokat alakíthass ki, és részed lehessen abban a testi-lelki pihenésben, amelyet Isten neked szánt.

Borítókép - Fotó: Elena Shvetsova | Dreamstime.com
Könyvajánló Szilágyi Anna
hirdetés