2022. 12. 01.

10 adventi elhatározás, amibe még nem késő belevágnod

Talán téged is hirtelen ért az advent, és még nem szántál időt arra, hogy átgondold, milyen plusz lépéseket tudnál tenni annak érdekében, hogy karácsonyra ünneplő öltöztesd a szíved. Nem vagy még elkésve! Íme néhány ötlet, hogy miket határozhatsz el az idei adventben!

Mielőtt elolvasnád a listát, fontos megjegyeznem, hogy ne csak az ajándékok vásárlásában, a karácsonyra való lelki készületben se vállald túl magadat! Nem az a cél, hogy adventben növeld a teljesítménykényszered, hogy aztán december 24-én csalódottan konstatáld: idén sem tudtam megtartani az elhatározásaim. Szemelj ki 1-2 dolgot ezen ötletek közül, így bár kevesebb dologra, de azokra nagyobb intenzitással tudsz majd koncentrálni! Nézzük tehát az ötleteket!

Az Istennel való kapcsolat megújítására:

  1. Elolvasni a karácsony történetét adventben a Bibliából

Létezik egy kalauz, ami abban segít, hogy 24 nap alatt végigérjünk a karácsonyi történeten. Nem kell hosszú fejezeteket elolvasnunk, minden nap egy kevés Jézus születésének a történetéből, és már is sokkal többet tettünk a lelki ráhangolódásért. A napokra lebontott igeszakaszokat ide kattintva érheted el!

hirdetés
  1. Imarutint kialakítani

Ellaposodott kicsit vagy nagyon az imaéleted? Ne húzódj el Istentől! Ha egy lépést teszel Felé, meg fogod tapasztalni, hogy Ő nagyon is vár, mindig is várt téged!  Ne feledd, hogy nincs az a bűn, ami elválasztana téged Tőle; „sem halál, sem élet, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban” – írja Pál a Rómaiaknak írt levelében. Kezdheted kicsiben, például kitűzheted célként, hogy minden reggel és este 10-10 perc imával kezded és zárod a napod.

  1. Elmenni hajnali misére

A rorátékat különleges légkör lengi be, és nagy áldozat, hogy a szükségesnél hamarabb keljünk fel. De megéri Istennel indítani a napunkat! Érdemes egy konkrét számot, gyakoriságot kitűznöd célként (például heti 2), és igyekezni ahhoz tartani magad!

Embertársaimmal való kapcsolat megújítására:

  1. Észrevenni a körülöttem élőkben a szépet – és el is mondani nekik!

Mikor volt utoljára, hogy megdicsérted egy szeretted? Könnyű másokat kritizálni, a hiányosságaikat látni, megjegyezni magunkban, hogy mi mit csinálunk jobban. Ezekhez nincs szükség különösebb erőfeszítésre. De ahhoz már igen, hogy megköszönjünk valamit a másiknak, kiemeljük családtagunk, barátunk egy jó tulajdonságát. Határozd el, hogy minden nap köszönetet mondasz valakinek, kifejezed, hogy mit szeretsz a másikban!

  1. Imádkozni azokért, akikkel nehéz a kapcsolatom

Legtöbbünk életében vannak olyan emberek, akikre nehéz szívvel gondolunk, mert régen vagy a közelmúltban megbántottak minket, sok fájdalmat okoztak nekünk. Egy kisebb botlást megbocsátani rövid idő, de a nagy fájdalmak feloldódása egy folyamat eredménye. Ha úgy érzed, lenne még kinek megbocsátanod, határozd el, hogy advent minden napján imádkozol a nehéz embereidért, az ellenségeidért, nem csupán azért, hogy meg tudj nekik bocsátani, hanem azért is, hogy az életben megtalálják a boldogságot, és Isten töltse el őket hittel, reménnyel, szeretettel! Talán a nehéz emberek nem fognak megváltozni, de a te szíved megváltozik, mert a jót kérve számukra szívedben már nem fog jutni hely a haragnak.

  1. Figyelni arra, hogy rend legyen a szobámban és a lakásban, hogy az Isten országát tükrözze

Mikor koliban laktam, az ágyamon valahogy mindig kialakult egy nagy halom ruha, amit esténként átpakoltam a székemre. Mikor pedig az asztalhoz ültem, a nagy halom ruha visszavándorolt az ágyamra. Nagyon nehéz volt rendet tartanom, és idővel rájöttem, hogy a rendetlenség nemcsak az én életemet nehezíti meg (hiszen nehezebben találtam meg a keresett ruhákat), de a lakótársaimét is, akik harmónikus környezetben szeretnének élni. Tehát, ha rendet rakok, azzal szeretem a velem együtt élőket is, hiszen a külső harmónia a belső harmóniát is segít megteremteni.

  1. Cipősdobozban ajándékot összekészíteni rászoruló gyerekeknek

Karácsonykor nyitottabb a szívünk a jótékonykodásra, a cipősdoboz akció pedig remek lehetőség arra, hogy egy gyermek se maradjon ajándék nélkül! Bővebb információkat az akcióról itt találsz!

Önmagammal való kapcsolat megújítására:

  1. Eleget pihenni és befelé figyelni

Az idei adventben ez az egyik elhatározásom. Fejben tudom, hogyha nem alszom eleget, akkor a feladataimat sem tudom olyan jól végezni, nehezebb szeretni az embertársaim, türelmesnek maradni és nehezebb Istenre is időt szánni – vagy nem bealudni az imába. Ha nem vagyok eleget egyedül, azt érzem, hogy egyik napból folyok át a másikba, és nincs időm reflektálni az eseményekre. A megfelelő mennyiségű pihenés mindennek az alapja! Ha úgy érzed, hogy nagyon ki vagy merülve, irritált és fáradt vagy, itt az idő, hogy velem együtt priorizáld a pihenést, lelassulj és elcsendesedj – és ezt elkezdeni legjobb adventben! Nevezz ki hetente minimum egy estét, amit egyedül, nyugalomban töltesz, ha kell, írd be a naptáradba, hogy biztosan ne szervezz rá más programot!

  1. Lemondani valamiről, ami sok időt vesz el a mindennapjaimból, aminek túl nagy jelentőséget adok

Lehet ez a sorozatozás, a közösségi média, az édesség vagy az alkohol, esetleg a programok, ha túl sűrű az életed, és mindenhol ott akarsz lenni… te tudod, hogy mi az a tevékenység vagy anyagi dolog, ami mintha kezdene eluralkodni a szívedben, ami Isten helyett az első helyre került az életedben. Nemcsak a Nagyböjtben, advent idején is lehet Istenért lemondásokat hozni!

  1. Hálát adni minden nap

Biztos vagyok benne, hogy minden nap tudsz találni 5 dolgot, amelyekért hálát adhatsz! Talán először nehezebb lesz, de ahogy telnek a napok, megtapasztalod, hogy egyre jobban kinyílik a szemed és a szíved a jóra, a téged körülvevő szépre, az Isteni gondviselésre. Legjobb, ha hálaadásaid le is írod, így utólag visszanézheted, mennyi jó történt veled!

Fekete Ági

Blog Életmód Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás