2022. 10. 28.

Egy nap a köztársasági elnökkel

Milyen az élet – egy átlagos nap – köztársasági elnökként? Hogy viszonyulnak hozzánk az osztrák szomszédaink? Milyen egy elnöki konvojjal utazni? Mennyire esik jól egy bécsi Sacher-torta egy hosszú nap után? Ezekre a kérdésekre mind megtudhattam a választ, mert a 777 azt a megtisztelő felkérést kapta, hogy részt vehettünk Novák Katalin köztársasági elnök egész napos bécsi látogatásán, ahol többek között a szövetségi elnökkel, a bíborossal és egy ottani katolikus egyetem hallgatóival is találkozott.

Hajnali 5 óra, sötétség, hideg, és én már úton voltam a Sándor-palota felé. Több száz lépcsőt kellett leküzdeni, hogy felérjek a Budai Várba, ami a reggeli kávé hiányában nem is tűnt olyan egyszerű mutatványnak. 5 óra 20 perc: mindenki az autóban, elindulhattunk Bécsbe.

Azt a megtisztelő felkérést kaptam, hogy a 777-et képviselve elkísérhettem – több más újságíróval, fotóssal és operatőrrel – Novák Katalin köztársasági elnököt egy napján. A helyszín Bécs, a sofőr pedig az a kedves úriember volt, aki már 17 éve kíséri Novák Katalint az útjaira – több szempontból is különlegesnek ígérkezett ez a nap.

Mivel a köztársasági elnök vonattal érkezett, együtt fogadtuk a Bécs Hauptbahnhof-on. Az elnök asszony elegánsan, kedves mosollyal szállt le a vonatról, és ahhoz képest, hogy mostanában szinte folyamatosan úton volt, frissnek, energikusnak tűnt.  Hamar kiderült, hogy jól beszél németül, így a nap legnagyobb részében tolmácsra sem volt szüksége.

hirdetés

Fotó: Bánkúti Sándor

Annyian nyüzsögtek körülötte már a megérkezésekor – a delegáció tagjai, a protokollfőnök, a sajtófőnök, az osztrák küldöttség és mi, újságírók –, hogy elgondolkodtam, milyen lehet így élni. Bárhova megy, bármit csinál, cikkezhetnek róla, fotózhatják, hiszen közszereplő. Persze, ez eddig is így volt, azonban köztársasági elnökként a rá irányuló figyelem csak fokozódott. Mindenhol kifogástalan öltözetben és frizurával, pontos háttértudással felszerelkezve kell megjelennie, betartva a protokolláris előírásokat. Kívülről persze csillogónak és könnyűnek tűnhet ez a fajta élet, de látva közelebbről, nagyon is megterhelő lehet. Biztos vagyok benne, hogy a hite is segítheti ebben a köztársasági elnököt, amelyről már többször beszélt. Legutóbb például azt mondta, hit nélkül nem lehet élni, és a pozíciójára is úgy gondol, hogy elsősorban Istennek tartozik felelősséggel.  A bécsi út során direkt módon nem került szóba az Istennel való kapcsolata, de a szakmai alázatban, a tiszteletben, amit a körülötte lévőknek ad, és az értékrendben, amit képvisel, mind benne volt az istenfélelem.

Bécsben az első utunk az egykori császári palotába, a Hofburgba vezetett, ahol Novák Katalin találkozott Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnökkel, akit néhány hete választottak újra. A közös sajtótájékoztatón – a Hofburg gyönyörű tükörtermében – beszéltek az energiaválságról, az ukrán-orosz háborúról, a migrációról és ehhez hasonló nagy kérdésekről. Mindkét államfő kiemelte, hogy most, az ukrajnai háború idején különösen fontosak a kétoldalú egyeztetések. Novák Katalin elmondta, hogy Kárpátalján nagyjából százötvenezer magyar él, és közülük már kétszázan életüket vesztették a háború során – ami elég megrendítő adat. „Szeretnénk ezeket a veszteségeket a jövőben elkerülni, szeretnénk, hogy mielőbb asztalhoz üljenek a háborús felek, és Európa újra a béke szigetévé válhasson” – fogalmazott.  Van der Bellen szövetségi elnök pedig arra világított rá, hogy Magyarország és Ausztria között sok évszázad óta erősek a gazdasági, a kulturális és az emberi kapcsolatok, és szeretnék, ha ez a jószomszédi viszony a jövőben is folytatódna.

Fotó: Twitter

A kettejük közti tárgyalások nem voltak sajtónyilvánosak, ugyanúgy, ahogy a Christoph Schönborn bécsi érsekkel való beszélgetés sem, ám a találkozásuk pillanatában ott lehettünk. Látható és érezhető volt, mennyire fontosak ezek a kapcsolatok. Korábban azt gondoltam, a nyilvános találkozók csupán kirakatok, felszínes csevegések, de most, hogy néhány méterre álltam, megváltozott a véleményem. Nélkülözhetetlen, hogy ezek megtörténjenek, hogy a szomszédainkkal – és persze más országokkal is – jó viszonyban legyünk, hogy személyesen ismerjék egymást a felek és békére törekedjenek.

Külön érdekes és szép program volt, amikor Röszler Zoltán szabómester műhelyébe látogattunk, aki 1986 óta él Bécsben, és teljes szívvel, szenvedéllyel végzi a munkáját. A szabóműhelyét belengi a régi idők hangulata, a nagypolgári létforma, ami mégis emberközeli. Azt mesélte, tervezett már öltönyt John Malkovich amerikai színésznek és Tobias Morettinek is, akit a magyarok leginkább a Rex felügyelő című sorozatból ismernek.

Fotó: Borsonline/Bánkúti Sándor

Novák Katalin megkérdezte tőle, miről lehet megismerni egy jó úri szabót. „Arról, hogy nincs sok öltönye! Mert amennyi időt igényel egy öltöny megvarrása, azt az időt inkább mások öltönyére fordítja, nincs ideje magának is varrni” – válaszolta Röszler Zoltán, akire szerintem mindnyájan emlékezni fogunk.

Este a Szent II. János Pál pápa által alapított International Theological Institute Katolikus Egyetemen tartott előadást a hallgatóknak a köztársasági elnök. Egy ilyen sűrű nap után este fél 8-kor még angolul prezentálni – őszintén szólva, nem irigyeltük őt. Novák Katalin a hagyományos családi modell fontosságáról, a gyermekvállalás, a családi élet és a karrier összeegyeztethetőségéről beszélt.

Fotó: Novák Katalin – Facebook

„Ha feltenném a kérdést Önöknek, hogy szeretnének-e gyermeket a jövőben, és ha igen, hány gyermeket szeretnének, majd tíz év múlva újra megkérdezném, valószínűleg nagy különbség lenne a terveik és a valóság között. Magyarországon azokra a kérdésekre keresünk választ, hogy az emberek miért nem tudják megvalósítani a gyermekvállalással kapcsolatos terveiket, és hogyan tudunk ezen változtatni” – fogalmazott. Arról is beszélt, hazánkban az elmúlt tíz évben megduplázódott a házasságkötések száma, és hatvan éve nem volt annyira kevés a válások száma, mint most. Azt is kiemelte, hogy nemcsak arra büszke, hogy ő az első női köztársasági elnök Magyarországon, hanem ugyanennyire arra is, hogy háromgyermekes édesanya.

Fotó: Novák Katalin – Facebook 

Az előadás végén az egyetemi hallgatók kérdezhettek – és érkezett is kérdés, nem is kevés. Jó volt látni, hogy ezek a katolikus fiatalok érdeklődnek a családalapítás és olyan munkavállalás iránt, ahol megőrizhetik a keresztény értékrendjüket.

Elképesztően elfáradtunk a nap végére, de azt éreztem, megérte ott lenni. Éjjel 11-re értünk haza, és a köztársasági elnök már utazott is tovább Kanadába – megint csak le a kalappal ezélőtt az életvitel előtt.  Megható volt látni, hogy a nyugati szomszédunk, Ausztria értékel minket, magyarokat, és ezt nem csak nagy általánosságban mondom. A nap során beszélgettünk több kint élő magyarral, például a nagykövetségen és egy cukrászdában a pincérlánnyal is, mind azt mondták, szeretnek ott élni, mert megbecsülik a magyarokat – és bevallották, azért is, mert néhány órányi utazással haza lehet jönni Magyarországra.  

Borítókép - Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Kis Böndi János 2022. 11. 01. 18:04

    Eme írás ismeretében immár mindkettőjükre (így Önre, kedves Szilágyi Anna, mert Köztársasági Elnökünkre eddig sem volt kétséges), továbbá a fotósokra is büszkeséggel felnézhetünk. Bár szerintem, szerénysége is kiolvasható írásában.
    S.D.G.

    Az Örökkévaló mindenre elégséges áldását kérem Önök felé!

    Megkülönböztetett tisztelettel:
    Kis Böndi János