2022. 09. 19.

Búcsú a királynőtől – de vajon ő milyen helyzetben búcsúzott a világtól?

Ma kísérik utolsó útjára II. Erzsébet brit királynőt, ez az esemény pedig, nyugodtan mondhatjuk, hogy történelmi jelentőségű lesz, hiszen a világ országainak vezetői teszik tiszteletüket a szigetországban. De vajon milyen történelmi helyzetben hagyja itt a korábbi brit uralkodó a világot? Többek között erre is kerestük a választ emlékező írásunkban!

70 év és 214 nap. Ez lehetne egy ember életének is a hossza, de II. Erzsébet ennyi ideig uralkodott Nagy-Britanniában. Elképesztő, hogy mennyi történelmi eseményt élt meg a brit királynő, aki szeptember 8-án 96 évesen halt meg egyik kedvenc helyén, a Balmoral kastélyban. Az élet fura fintora, hogy halála előtt két nappal még fontos esemény miatt került a középpontba, ugyanis ekkor nevezte ki miniszterelnökké Liz Trusst. Több mint 70 éves uralkodása miatt – amely egyébként a francia király, XIV. Lajos után a második leghosszabb uralkodói idő a világon – különleges történelmi személyként tekinthetünk rá.

Azonban még mielőtt megnéznénk, hogy milyen világot hagy most itt, érdemes azt is feleleveníteni, hogy milyen korszakban került az akkor már hanyatló Brit Birodalom élére. Édesapja, VI. György halálát követően alig 26 évesen került trónra. 1952-ben Nagy-Britannia még bőven a II. világháború hatása alatt volt. Ez megnyilvánult a bizonytalan gazdasági helyzetben, de a háború okozta romok újjáépítésében is. Igaz a világháború már majdnem hét éve befejeződött II. Erzsébet trónra lépésekor, uralkodásának első éveiben rögtön a szuezi válságot jegyezhettük fel háborús eseményként.

Fotó: AFP

Tehát nyugodtan mondhatjuk azt, hogy

bizonytalan időkben lett az Egyesült Királyság királynője.

Bár uralkodása alatt több botrány is fűződött családjához, népszerűsége így is töretlen, sőt, inkább növekvő volt hazájában, de a világ többi részén is rengetegen tisztelték. Utóbbit jól mutatja az is, hogy mennyi fontos vezető teszi tiszteletét a mai temetésén.

hirdetés

Azonban miközben elbúcsúztatják a korábbi királynőt, érdemes lehet nekünk is megállnunk hétköznapi rohanásunkban egy kicsit, és átgondolni, hogy vajon milyen történelmi helyzetben hagyja itt II. Erzsébet a világot? Ugyanis első ránézésre több hasonlóság is felfedezhető a bő 70 évvel ezelőtti időszakhoz képest, amikor trónra lépett. Jelenleg az oroszok ukránok ellen indított háborúja teszi tönkre rengeteg ember életét. Közben folyamatos gazdasági bizonytalanság vesz körül bennünket, és ennek a válságnak talán még csak a kezdetén vagyunk. Bár a keresztény értékek már a II. világháború után is folyamatosan háttérbe szorultak, talán azóta még inkább távolodik ezektől Európa. Ha a híreket böngésszük, akkor egyértelműen kijelenthető, hogy rengeteg bizonytalanság lehet a lelkünkben, sok olyan kérdés, amire nem tudjuk a választ. Mi is lesz a világunkkal? Mennyire változik meg megszokott, kényelmes életünk?

Ezekre valószínűleg II. Erzsébet sem tudja a választ, aki uralkodása alatt meglehetősen tudatosan távol tartotta magát a politikától, nem volt jellemző rá, hogy megnyilvánult volna ehhez hasonló kérdésekben. Lehet ezért is övezi ekkora tisztelet őt. Ha választ nem is tud adni, kedvenc zenéi útmutatásul szolgálhatnak számunkra.

Ahogy korábban megírtuk itt, a 777-en, 90. születésnapján a királynő megnevezte néhány kedvenc zenéjét. Ezek között szerepelt két hagyományos himnusz is: „Dicsérd, lelkem, a menny királyát!” és „Az Úr az én pásztorom”.

Utóbbi két himnusz pedig számunkra is jó útravaló lehet, ha bizonytalan helyzetünkben válaszokat keresünk.

Ugyanis ez a feladatunk: dicsérjük az Urat, mert Ő a mi pásztorunk, Ő a biztos pont az életünkben!

Hortobágyi Tibor

Borítókép: Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP Fotó: SEBASTIEN BOZON / AFP
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás