2022. 09. 02.

Semmi pénzért nem adnám

Időnként napvilágot látnak olyan statisztikák, melyek bemutatják, mennyire veszteséges „vállalkozás” gyermeket nevelni. De vajon jó döntés-e odáig merészkedni, hogy pénzben mérjük az emberi életet?

Egy új felmérés szerint a gyermektelen egyedülálló nők átlagosan gazdagabbak, mint a hasonló élethelyzetben lévő férfiak – hivatkozik egy a Bloombergen közölt kutatásra az Index

Természetesen nem igazán összemérhető az Egyesült Államok társadalmi helyzete a magyarral, hiába próbáljuk meg úgy bemutatni az ott zajló folyamatokat, mintha az egész világra igazak lennének. Attól, hogy Amerikában csökken a gyermekvállalási kedv, mert anyagilag „nem éri meg”, még nem feltétlenül igaz ez itthon is. 

Azonban a felmérés rávilágít egy nagyon érdekes trendre. Szinte évente hallunk számokat, amelyek szeretnének elrettenteni a gyermekvállalástól.

hirdetés

Egyként harsogják, hogy „drága”, és a milliók lóbálásával abba a hitbe ringatják az olvasót, hogy gyermek nélkül bezzeg úgy élhetne, mint egy király.

Elképzelhetjük, mire költenénk azt a sok pénzt: gondtalanul, boldogan, kipihenten a francia Riviérán.

Friss anyukaként mosolyogtam a gondolaton, hogy gazdagabb lennék egyedülállóként. Valóban lehet, hogy több maradna a tárcámban, ha nem vásárolnék lelkesen ruhácskákat a kislányomnak, de nemcsak erről van szó. Gyermeket nevelni áldozatvállalással jár. Lemondasz a pihentető alvásokról, a közös nyugodt vacsorákról, a tiszta lakásról. Anyaként beleadod a testedet is, részese leszel a teremtő folyamatnak, amivel minden energiádat, egész lényedet az új kis életre áldozod. Ezt pedig piszok nehéz elfogadni – vagy egyáltalán akarni – egy olyan világban, amelyben két hét után vissza KELL kapnod a „régi testedet” szülés után, a gyereknek meg zokszó nélkül alkalmazkodnia kell mindig és mindenkor. Egy ilyen világban természetes, hogy kiszámoljuk, mérlegeljük, hogy megéri-e ez nekünk. 

Azt viszont biztosan állíthatom, hogy szülőnek  lenni a legkimerítőbb és egyben legkielégítőbb dolog az életemben, és bizony nem adnám semmi pénzért. 

Borítókép - Fotó: Rangizzz | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás