2022. 08. 22.

5+1 könyv az imáról, amit te se hagyj ki

Sokszor találkozunk a mindennapok során cinikus megnyilvánulásokkal az ima kapcsán. „Na persze, majd minden megoldódik, ha imádkozol” vagy „Szegény keresztények, passzívak, tehetetlenek, csak az imával próbálkoznak”. Ne hagyd, hogy bárki elbizonytalanítson: az imának igenis van ereje! Ezt bizonyítja az egész Biblia, és a saját bizonyságaink is. Íme 5+1 könyv, amelyek által sokat tanulhatsz az imáról, annak módjairól és életbevágóan fontos szerepéről.

  1. Philip Yancey: Az imádság

Az író a következőkkel magyarázza, miért írta meg a könyvet, illetve miért kutatta mélységeiben a témát: „Ha az imádság az Isten és ember közötti találkozást szolgálja, mindent tudni szeretnék róla. Keresztény életem küzdelmei nagyrészt két alapvető kérdés körül forognak: miért nem teszi meg Isten, amit várok tőle, és miért nem teszem meg én, amit Isten vár tőlem. Nos, ez a két kérdés pontosan az imádságban keresztezi egymást.” Egy igazán átfogó, elgondolkodtató könyv, amely képes újraírni a fejünkben jó pár hiedelmet az imával kapcsolatban.

  1. Pablo Martínez: Imádság és lelkialkat

Ha egy olyan könyvet keresel az imával kapcsolatban, amely ügyel arra, hogy milyen sokfélék vagyunk, mennyire más a személyiségünk, és ebből fakadóan az imaéletünk is, akkor szívből ajánlom ezt! A pszichiáter szerző szerint imaéletünk nem kizárólag hit kérdése: személyiségünk és pillanatnyi körülményeink is erőteljesen befolyásolják. Miután megvizsgálja az ezekre visszavezethető zavarokat és konkrét tanácsokkal szolgál, Martínez hangsúlyozza az imádság gyógyító erejét, mondván, hogy az nemcsak hitéletünkre nézve jelent áldást, hanem a jó lelki-érzelmi állapot eszköze is. (Harmat Kiadó)

  1. Bolyki László: Pedig mi azt hittük

Az emmausi úton olyan emberek találkoznak a Mesterrel, akik egyszer már találkoztak vele, akik hittek benne, vele jártak. Valaha izzott a szívük, de ez a szív kihűlt, amikor a szilárdnak látszó hit és reménység szertefoszlott. A dolgok  nem úgy alakultak, ahogy remélték. Pedig azt hitték, hogy… Manapság is hívő emberek tömegei járnak kiégett szívvel az élet emmausi útjain. Elhagyták gyülekezeteiket, otthagyták a korábban lelkesen végzett szolgálatikat, már alig-alig vagy egyáltalán nem imádkoznak. A szívük mélyén már rég kihűlt a tűz. Ilyenkor marad a fájdalom, a csalódás, az önmarcangolás és az üresség, vagy a keserű cinizmus: „Pedig mi azt hittük… pedig mi azt reméltük.” Mi történhetett? Hogyan tovább? Erről szól ez a könyv a fülszöveg ajánlója alapján. Az egyik kedvenc könyvem lelkiségi témában, és bár az ima nem a központi eleme, a könyv elolvasása mindenképpen kihat arra is.

hirdetés
  1. Henri J. M. Nouwen: Nyújtsd a kezed

Henri Nouwen francia holland pap és író ebben a művében három „kéznyújtás” köré csoportosítja mondanivalóját. Nyugtalan, sokszor zűrzavaros életünk ellenére arra vagyunk hivatottak, hogy kinyújtsuk a kezünket – bátor őszinteséggel – legbensőbb énünk felé, szüntelen gondoskodással embertársaink felé s egyre erősödő imával Istenünk felé. Eközben azonban meg kell küzdenünk belső nyugtalanságunkkal és félelmeinkkel, mások iránt táplált, sok esetben negatív érzéseinkkel, és Isten létét illető, mélyen gyökerező kételyünkkel. „E könyv nem választ vagy megoldást kínál, hanem abból a meggyőződésből íródott, hogy a hiteles keresztény lelkiség kutatása megéri az erőfeszítést és a vele járó fájdalmat, mivel a keresés során a remény, a bátorság és a bizonyosság jeleire bukkanhatunk” – írta a könyvről a szerző.

  1. C.S. Lewis: Az öröm vonzásában

„Amitől a legjobban féltem, végül is bekövetkezett. 1929 tavaszán megadtam magam, és elismertem, hogy Isten: Isten; letérdeltem és imádkoztam. Azon az éjszakán talán én voltam a leginkább levert és a legvonakodóbb megtérő bűnös egész Angliában” – írja C. S. Lewis lelki fejlődésének egyik meghatározó pillanatáról. Felejthetetlen könyvében a tünékeny, ám egyfolytában hívogató „Öröm” utáni kereséséről vall. Arról, hogy miképpen jutott el az ateizmustól a kereszténységig, a pogány istenektől Krisztusig, a kozmikus Logosztól a személyes Teremtőig – és arról, hogyan tanult meg mindeközben imádkozni.

+1: Sarah Young: Jézus meghallgat – Jézus válaszol

Egy könyv, amely nem az imáról szól, hanem minden napra találunk benne egy imát. Sokan úgy vagyunk vele, hogy szeretnénk imádkozni, de nem tudjuk biztosan, mit mondjunk, vagy hogyan fogjunk hozzá. Sarah Young, a Jézus hív – Jézus szólít bestseller szerzője ebben a könyvében egy 365 napig tartó útra invitál, hogy igeversekre épülő imádságok segítségével kerüljünk közelebb ahhoz, aki maradéktalanul szeret bennünket. Akár évek óta gyakorlod az imádkozást, akár most próbálod ki először, a könyv békességről, örömről és reménységről szóló imádságai vezérfonalként szolgálhatnak a naponkénti elcsendesedésedhez. Az imádságok után felsorolt igehelyek újra meg újra Isten Igéjéhez terelgetnek vissza.

Bátorítunk Titeket arra, hogy éljetek a 777 Imafal adta lehetőséggel is, ahol akár név nélkül kérhettek imát egy-egy kérdésben, témában. 

 

Borítókép - Fotó: Ivan Kruk | Dreamstime.com
Könyvajánló Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás