2022. 07. 06.

7+1 könyv a vízpartra – rendhagyó nyári könyvajánló

 Mindig van nálam egy könyv. Akár a vonaton utazom, akár egy meetingre tartok. Persze van, hogy napokig nem olvasok, és ez is teljesen oké. De a nyaralás egy olyan lehetőség, ahová sok-sok elolvasni-vágyott könyvet viszek. Néha nehezebb a könyves bőrönd, mint a ruháké. Ha a helyedben lennék, ezek közül tuti bepakolnám az egyiket. 

1. Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

Egy alapmű az elengedésről és a megnyugvásról. Már biztos találkoztál vele: itt az idő újra kezedbe venni. Szeretettel ölel magához, lassan halad, alapigazságokat hagy maga után. Ajánlom, ha éppen távoznak életedből dolgok, helyzetek, emberek.
Extra hangulat a könyv mellé: Olvasd vízpart mellett, akár Budapest belvárosában, akár a Baloton-parton, és merengj kicsit az élet értelmén.  

2. Richard Osman: Csütörtöki nyomozóklub

Egy angliai magán idősotthon lakói csütörtökönként összegyűlnek, hogy rejtélyes haláleseteket oldjanak meg. Egy napon az otthonban hal meg valaki… a kedves és humoros kriminek látszó könyv szelíden mutatja be az idősek életét megidézve nagyszüleinket. Ajánlom, ha szereted az idősebb embereket és az általuk elmesélt történeteket.
Extra hangulat a könyv mellé: A Lukács Fürdőben van néhány néni aki olvasta, találd meg te is őket és beszéld meg velük. 

3. James Nestor: Lélegzet

“Vegyél egy nagy levegőt!” Szokták mondani, amikor megterhel az élet. A lélegzés amúgy is jót tesz az életnek. De nem mindegy, hogyan csináljuk. Ebben a könyvben James Nestor újságíró korokon és technikákon átívelve az úszók metódusait bemutatva, ősi eszenciákat tár elénk.
Extra hangulat a könyv mellé: Ülj be egy kápolnába és csak legyél Jézussal, miközben figyeled a légzésedet! 

4. Edith Éva Eger: Az ajándék

A Döntést már ajánlottam, olvasd el itt. Utána jöhet Az ajándék. Tanuld meg most nyáron magadhoz ölelni a sorsodat. Küzdelmes életedben megszeretni a kihívásokat, amelyek által többé válhatsz. Ez a könyv abban segít, hogy ki tudd bontakoztatni Isten benned elrejtett kincseit.
Extra hangulat a könyv mellé: Olvasd együtt a barátaiddal és fejezetről fejezetre beszéljétek át őket! 

hirdetés

5. J.K.Rowling: Ickabog

A világ egykor legboldogabb országának, Dúskáldiának életét Félhetetlen Frédi uralkodása idején bemutató könyv egy fordulatos, izgalmas írás. Miközben a nép nagy jólétnek örvend az országban, egy félelmetes szörny, az Ickabog tartja őket rettegésben. De miért olyan félelmetes? A Harry Potter generáció új kedvence, melyben Rowling Roxfort-világához hasonlóba csöppenhetünk bele. Kihagyhatatlan.
Extra hangulat a könyv mellé: Egyél egy finom süteményt valamelyik cukrászdában vagy a vízparton, miközben olvasod. 

6. Emilé Ajar: Előttem az élet

A Balatonon autóztunk Papp Gergő Pimaszúrral, és ő ajánlotta ezt a művet. Nehezen jött közel, de mikor hangoskönyvben meghallgattam, teljesen elvarázsolt. Egy szegény, utcalánytól született vagány kisfiú, Momo életét, gondolatait tárja elénk. Ez a könyv segít abban, hogy az egyszerűségben lássuk meg a csodákat. A bölcsesség, ami árad belőle, téged is le fog nyűgözni. 

Extra hangulat a könyv mellé: Gondold végig, kiért vagy hálás az életedben és mondd el neki. Ha elmondtad, kommenteld a poszt alá milyen volt! + hallgasd meg hangoskönyvben. 

7. Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívtak

Egy szívmelengető történet egy házsártos úrrol akit, (spoiler!) Óvénak hívtak. Vajon mennyi minden miatt lehet más egy ember, mint mi? Erre kaphatunk választ, ha elolvassuk ezt a könyvet. Szemelvények egy életből, amely tele van kihívásokkal. Ez a keserédes történet szarkasztikus humorával kiránt a valóságból és empátiát fejleszt. Különösen ajánlott a cikkek alatt sokat elégedetlenkedő kommentelőknek.
Extra a könyv mellé: Ha tudsz, vegyél mellé zsepit, mert kelleni fog. 

+1 Ferenc Pápa: Mi atyánk

Nagymamám ezt az imát tanította először. Mi atyánk, aki a Mennyekben vagy… Sorait már akkor is hosszan fürkésztem és ha azt mondanám, megértettem őket, az nem volna igaz. Ez a könyv a pápa történetein és gondolatain keresztül visz minket közel az Úrhoz. Egy igazán szép nyári olvasmány.
Extra hangulat a könyv mellé: Gyújts meg egy gyertyát és mondj egy Miatyánkot a szeretteidért és azokért, akiket nehéz szeretned. 

 

Farkas Zolek 

Borítókép - Fotó: Farkas Zolek
Farkas Zolek Könyvajánló Zolek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás