2022. 05. 27.

Gondolatok nászajándékba – A házasság csupa plágium

Itt az esküvőszezon, a nyár, a romantikus egymásra találások fő időszaka. Mindenki szeretne boldogan élni, amíg meg nem… Ez azonban sok munkával jár, kitartásra és szeretetre van hozzá szükség. Ehhez szeretne néhány gondolattal, tanáccsal hozzájárulni a 777 jegyesoktató házaspárja.

Nem túl népszerű szó a plágium, sem a másolás vagy az utánzás. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor igenis ér másolni, plagizálni. Ilyen a jó, vonzó házasság is. Ahol az ember értéket fedez fel, azt érdemes alaposan szemügyre venni, eltanulni a kulisszatitkokat.

Május végén a nyári esküvőre készülő párok nagy része már túl van a jegyesoktatáson. Bizonyára hallott mindenki sok okos gondolatot, talán tanúságtételeket is. Még jobb esetben pedig közelről látott eleven, élő házasságokat, példákat. Ezek a gondolatok, példaképek azonban nem azért kerülnek kirakatba, hogy jó reklámot csináljanak a házasságnak. Arra sokkal hatékonyabb lenne egy Valentin-napi kisfilm vagy bármelyik romantikus film. Nem beszélve arról, hogy a jegyeseknek már nincs mit népszerűsíteni a házasságon. Az előttünk álló példák arra valók, hogy az árnyoldalakat is megismerve igazi, használható tapasztalatokkal legyünk gazdagabbak.

Ahogy felnövünk, körülvesz bennünket a családunk, majd a tanintézmények, munkahelyek emberei. Rengeteg jó és rossz szokást, gyakorlatot láthatunk a feleségi és a férji szerep megélésére.

Hatalmas dolog, ha a jegyesség időszaka alatt ezeket a tapasztalatokat összegezni tudja egy pár.

Akár listát írva a látott, tanult példákról, besorolva őket pozitív és negatív kategóriákba. Tehát a házasság csupa plágium. De ez így van jól.

Ha láttok jó megoldást egy baráti családban, hogyan lehet este együtt imádkozni a gyerekekkel, építsétek be ti is egészen nyugodtan az életetekbe. Ha a nyaralásra való összekészülődésben láttok hatékony példát, ragadjátok meg, mert ősz hajszálakat fog nektek spórolni. Amikor kedves gesztusok, elismerő szavak, bókok fogadásának vagytok szemtanúi, jegyezzétek meg és használjátok fel ti is. Ettől nem lesztek ugyanolyanok, mint a többi pár. Ettől még bőven megmarad az egyedisége a kapcsolatotoknak, de megspórolhattok magatoknak egy kínkeserves párterápiát.

Egyszer pedig ti is példák lesztek a fiatalabb generációk számára és el fogják lesni tőletek a jó ötleteket, melyek ki tudja, akár már generációk óta öröklődnek.

Lábánné Hollai Katalin és Lábán Tamás

 

Kép: alentin David | Dreamstime.com

Gondolatok nászajándékba Lábán Tamás Lábánné Hollai Katalin
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás