2022. 04. 26.

Kiben bízol?

Vannak pontok az életünkben, ahol megállunk és megkérdezzük: kiben bíztam eddig? Valójában kit tettem az életem középpontjává? Ez a néhány sor neked szól, ha csalódtál az emberekben, vagy akár úgy érzed, Istenben is.

Te kiben bízol: emberekben vagy Istenben? És hányszor csalódtál már az életed során? A csalódás az Értelmező szótár szerint a valamiben vagy valakiben való bizalom, remény szertefoszlása, és az ezzel járó kellemetlen, keserű, fájó érzés. Nekem erről elég sok fájó emlék jut eszembe, gondolom, neked is. Az érzés, amikor megbíztál valakiben, de elárult. Amikor egy másik arcát láttad meg egy közeli barátodnak, amelyről nem is feltételezted, hogy létezik. Amikor segítségre vágytál, de nem érkezett meg.

Jézustól tudunk a legtöbbet tanulni ezen a téren is. Ő szerette az embereket, de nem feltétlenül bízott is bennük. Pontosabban a bizalmát Istenbe helyezte, nem a szeszélyes, sokszor kiszámíthatatlan, hibákkal teli emberekbe.

Tudta, hogy egyedül az Atya az, aki valóban, teljesen megbízható.

„Hiszen akik benned bizakodnak, azok szégyent soha nem vallanak.” (Zsolt 25:3)

hirdetés

Persze, ne legyünk álszentek, igenis előfordul az, hogy Istenben csalódunk. Vagyis mi azt hisszük, hogy Benne csalódunk. Ha például valamiért sokat imádkozunk és nem jön áttörés. Vagy ha közönyösnek érezzük, pedig irgalmat vártunk. Ilyenkor mindig eszembe jut egy mondat, amelyet egy tanításban hallottam: „nem Istenben csalódunk ilyenkor, hanem egy torz istenkép törik össze bennünk”. A saját elképzeléseink azok, amelyek nem valósulnak meg.

Azt hisszük, mi tudjuk a legjobban, mi a jó nekünk, de Isten sokkal jobban tudja. Ő ismer.

Nem mondom, hogy könnyű Benne bízni. De a lehető legjobb döntés erre törekedni. ,,Jobb az Úrban bízni, mint emberekben reménykedni.” (Zsolt. 118:9)

Ha Benne bízunk, és nem emberekben, az azt jelenti, hogy nem lehetnek szorosak a kapcsolataink a szeretteinkkel? Dehogynem. Ez sokkal inkább arról szól, kit teszel az életed középpontjává. Hogy kitől leszel boldog. Hogy kiben találod meg a reményt. Ha valaki azért keres társat, hogy soha többé ne legyen magányos, csalódni fog. Ha valaki azért vállal gyereket, hogy ő majd boldoggá teszi, csalódni fog. 

Ha csalódtál a szüleidben, a házastársadban, a legjobb barátodban, önmagadban… csak nézz fel, és tudd, hogy aki Istenben bízik, meg nem szégyenül! Sokkal jobb Tőle függeni, mint bárki mástól. Sokkal jobb kősziklára építkezni, mint homokra.

 

Borítókép - Fotó: Timbrk | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás