2022. 02. 12.

Az aranyszabály

Szerinted mi a Biblia aranyszabálya?

Ha megnézzük az egyes fejezetek fölötti címeket a Bibliánkban, akkor találkozhatunk ezzel is: Az aranyszabály. Izgalmas kérdés: vajon mi lehet a Biblia aranyszabálya? Nekem elsőre sok minden eszembe jutott, hosszas fejtegetéseket is el tudtam volna képzelni, azonban csak egy mondat állt a megjelölt helyen:

„Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.” (Mt 7,12)

Ha az emberek mogorvának és igazságtalannak tűnnek, gondolkozzunk el rajta: mi nem szoktunk hasonlóan viselkedni? Ha leszorít egy autós az útról, vagy türelmetlenül ránk dudál: mi nem voltunk még hasonló helyzetben? Egy aprócska mogorva megnyilvánulás is el tudja rontani az egész napunkat, de mennyire fel tud dobni egy kedves cselekedet!

hirdetés

A múltkor orvoshoz kellett mennem, és le szerettem volna adni a ruhatárban a nagy kabátomat. Félve somfordáltam oda a ruhatáros nénihez, azonban olyan kedves volt velem, hogy teljesen megszüntette a várakozás és a vizsgálat miatti idegeskedésemet. A végén még fel is segítette rám a kabátomat! Mondanom sem kell, az egész napomat feldobta ez a kedvesség!

Milyen jó lenne, ha mi lennénk azok az emberek, akik bearanyozzák mások napjait!

Ha mi örülünk neki, mások miért ne örülnének? Jézus azt is mondja, hogy onnan fogják megtudni, hogy az Ő tanítványai vagyunk, hogy szeretjük egymást. Ez a szeretet pedig meg tud nyilvánulni őszinte, önzetlen cselekedeteinken, szavainkon keresztül.

Ha nem állunk be a morgolódók sorába, ha nem leckéztetünk meg másokat, nem dörrenünk rájuk, nem állunk bosszút, akkor ez a tudatos lázadás a rossz ellen mások számára is nyilvánvaló lesz. Egy idő után pedig lehet, hogy fel fogják nekünk tenni a kérdést: te miért vagy ilyen? Ez pedig a mi lehetőségünk a bizonyságtételre!

Borítókép: Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás