2022. 01. 11.

5 egyszerű lépés, hogy több időt tölts Istennel

Egyszerű azt mondani, hogy Isten az első helyen van az életünkben. Más kérdés, hogyan éljük meg ezt a mindennapokban. Felmerült már benned, hogy olyan jó lenne több időt tölteni Istennel, de nem találtad meg a módját? Az a jó hír, hogy ha a vágy megvan a szívedben arra, hogy Istennel tölts időt, akkor ezt a vágyat néhány lépésben cselekvéssé alakíthatod. Mutatjuk, hogyan.

Mielőtt bemutatnánk ezt az öt lépést, tedd fel a következő kérdést magadnak: miért akarsz időt tölteni Istennel? Miért töltesz időt azokkal, akiket szeretsz? Azért találkozol a barátaiddal, hogy egyfajta szokást bevezess az életedbe és kipipálhasd a listádról, hogy ma is találkoztál velük? Természetesen nem! Azért találkozol velük, mert szereted őket, és minél több időt szeretnél tölteni velük. 

Ugyanez igaz Istenre is. A szívünk vágyakozik iránta, szeretnénk időt tölteni vele, egyszerűen nehezebben tudjuk megtanulni, hogyan szakítsunk Rá időt rohanó világunkban. 

1.) Vágyakozás

Ahhoz, hogy több időt tölts Istennel, először vágyakoznod kell ez iránt. Az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak: Tényleg vágysz Istenre?

John Piper amerikai prédikátor kíméletlenül fogalmazta ezt meg: „Azért nem olvassuk a Bibliánkat, mert nem akarjuk olvasni.”

hirdetés

Ha nincsen meg bennünk az éhség, a vágy arra, hogy időt töltsünk Istennel, akkor kérjük meg imában, hogy adja ezt meg nekünk. Őszintén elmondhatjuk neki küzdelmeinket és azt, hogy jobb, minőségibb kapcsolatot szeretnénk vele azáltal, hogy naponta vágyakozunk időt tölteni vele. Írhatunk erre egy saját személyes imádságot is, amit mindig elmondhatunk, de mondhatjuk spontán azt, ami eszünkbe jut. Nem kell tökéletesnek lenni, a lényeg, hogy elkezdjük.

2.) Legyél fegyelmezett

A fegyelmezettség elengedhetetlen ahhoz, hogy végül kialakítsunk egy szokást az életünkben. Gondoljunk csak bele: ha valaki követni akar egy edzésprogramot, az sem megy egyszerűen, minden egyes nap meg kell küzdenie saját magával, hogy végül eredményes legyen a program. 

Csak te tudod, hogy a jelenlegi élethelyzetedben hogyan tudsz egy kicsit fegyelmezettebb lenni. Lehet sokáig maradsz fent éjszaka, és megnézed a kedvenc sorozatodat, emiatt reggel nehezebben kelsz föl, pedig tudtál volna imádkozni indulás előtt. Számtalan variáció létezik, a te feladatod, hogy kitartó legyél az elhatározásodban, és eltervezd, mikor fogsz időt tölteni Istennel. Zavartalanul, csendben, a belső szobádba lépve. (Drága nagyapámnak például az az egyik első gyermekkori emléke, hogy amikor felkelt, édesapja ott térdelt az ágya mellett és imádkozott. Nemcsak a saját Istennel való kapcsolatunkat építhetjük tehát ezáltal, hanem példát is mutathatunk gyermekeinknek!)

3. és 4.) Kezdd el és tartsd fent a szokásaidat

Kitaláltad a megfelelő időpontot és elkezdted tartani magadat az elhatározásodhoz. Ez a folyamat lassan szokássá fogja kinőni magát, azonban azt hamar észre fogod venni, hogy sok gyakorlásra van szükséged.

Ne keseredj el, ha kihagysz egy napot vagy esetleg többet. Az ellenség ilyenkor tud a legjobban támadni minket a kudarcunk felett érzett szégyenben. Ne add meg neki azt a győzelmet, hogy emiatt feladod! Biciklizni sem két nap alatt tanul meg az ember, ha bedobnak a vízbe, bizony nem kezdünk el rögtön úszni. Gyakorolnunk kell, hogy megtanuljuk. 

Gyakorold azt, hogy minél mélyebben tudj figyelni Istenre. Ne felületesen beszélgess vele, hanem őszintén, a lelked mélyéből. Ha ezt gyakorolod, akkor észre fogod venni, hogy mennyire megéri áldozatokat vállalni egy ilyen kapcsolatért!

Idővel pedig egyre könnyebb lesz.

Már nem érezzük akkora áldozatnak, hogy lemondjunk arról a filmről, vagy korábban feküdjünk le. Minél többet gyakorolod, hogy imában, a Biblia olvasása mellett időt tölts Istennel, annál kevésbé kell gondolkoznod rajta, mit is csinálsz. Ez pedig elvezet minket az utolsó lépéshez.

5.) Automatikussá válik

Ha belegondolunk, ez azt jelenti, hogy nagyon keveset kell tudatosan gondolkoznunk azon, hogy mit is csinálunk. Mint amikor autót vezetünk vagy a fogunkat mossuk. Az elején nem volt természetes mozdulatsor, de minél többet gyakoroltuk, annál kevesebbet kell gondolkoznunk rajta.

Az automatikus szó egyik jelentése a következő: „Nem tudatos (késztető erő, megnyilvánulás); nem tudatos erővel végrehajtott (tett, tevékenység); ösztönös.”

Azonban az, hogy automatikusan tudsz már időt tölteni Istennel, csak az egyik része ennek. Észre fogod venni, hogy minél több időt töltesz vele mélyen, imában, a belső szobádba lépve, annál inkább vágyakozni fogsz erre a közösségre. A te életedben is valósággá fog válni az, amiről a Biblia beszél, hogy valósággal szomjazol Rá. 

Egyre kevésbé lesz ez egy mechanikus, automatikus szokás az életedben, hanem maga lesz az élet! Az örömök és a békesség valódi forrása, ami értelmet ad az életednek! 

Lelkiség Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás