2022. 01. 09.

3 tipp, hogyan használd a közösségi médiát jó dolgokra

Napjainkban szinte majdnem minden fejlődő országban élő embernek van internethozzáférése és különböző közösségimédia-profiljai (ha ezt olvasod, valószínűleg Neked is). Sajnos azonban amennyi hasznos dolgokra használhatjuk ezeket (pl. kapcsolattartás, szórakozás), annyi negatív dolgot is közölhetünk velük. Mégis mit lehet tenni, hogy ezeket elkerülve pozitív üzenetet közvetítsünk?

  1. Gondolkodj, mielőtt közzéteszel, válaszolsz, kedvelsz vagy megosztasz!

Először is, mielőtt közzétennénk bármilyen tartalmat, válaszolnánk egy kommentre, megnyomnánk a tetszik gombot, azon dolgozhatunk, hogy Isten gyermekeiként szellemi szemüvegen keresztül szűrjük cselekedeteinket. Tedd fel magadnak a kérdést: „Hasznos az, amit mondani készülök?”, vagy „Bántó vagy sértő lehet valakinek, amit közzéteszek?” Míg a világ azt mondja nekünk, hogy jogunk van kimondani, amit gondolunk, és hogy mások gondolataira és érzéseire való tekintet nélkül azzá legyünk, akik lenni akarunk, Isten Igéje ennek az ellenkezőjét mondja:

,,Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Máté 5;16)

,,Mint Istennek szent és szeretett választottai, öltsetek magatokra könyörületes szívet, jóságot, alázatot, szelídséget, türelmet.” (Kolossé 3;12)

hirdetés

Mindkét igeszakasz emlékeztet bennünket arra, hogy kik vagyunk Krisztusban, és ehhez alkalmazkodva hogyan kell viselkednünk. Röviden: a világosságnak, a kedvességnek és a szeretetnek kell uralnia viselkedésünket, hogy végül akár a közösségi médián keresztül is Krisztus felé irányíthassuk az embereket. 

  1. Küldj bátorító üzenetet!

Ki ne szeretne bátorítást kapni, különösen, ha ezek a szavak akkor érkeznek, amikor a legnagyobb szükségünk volt rájuk? Például, ha kifejezi valaki az idővonalán a depresszió vagy a csüggedés állapotát, valószínűleg hasznára válik egy kedves szó. A Példabeszédek 16:24 kiemeli, hogy ,,lépes méz a kedves beszéd: édes a léleknek és gyógyulás a testnek”. Ezenkívül a Példabeszédek 15:4 emlékeztet arra, hogy ,,a szelíd nyelv életnek a fája, a romlott pedig összetöri a lelket”.Végül pedig: ,,Mind a halál, mind az élet a nyelv hatalmában van, és a miképpen ki-ki szeret azzal élni, úgy eszi annak gyümölcsét” (Példabeszédek 18:21).

Szavainknak ereje van, és ha a Szentlélek arra motivál minket, hogy másokat bátorítsunk, mi lehetünk azok, akik reményt adnak a reményteleneknek, segítséget adnak a tehetetleneknek, és ihletet adnak a kitartáshoz azoknak, akik úgy érzik, hogy már veszítettek.

  1. Mondj el egy imát!

A barátlistánkon szereplő emberek gyakran megosztják egymással aggodalmaikat, fájdalmaikat, küzdelmeiket, sőt, konkrét imakérésesiket is. Ahelyett, hogy végiggörgetnéd a bejegyzéseket, vagy azt mondanád, hogy majd imádkozni fogsz értük (csak hogy néhány másodperccel később elfelejtsd, miután az idővonalad más hírei elterelték a gondolataid) , állj meg, és mondj el egy imát, vagy még jobb, ha az adott személynek küldesz el egy imádságot üzenetben. Ha van imanaplód, írd le az illető nevét, és imádkozz érte, ahányszor csak megnézed a feljegyzéseid. Egy másik lehetőség az, hogy kiválasztasz egy véletlenszerű barátot, és könyörögsz Istennek a nevében, vagy megkérdezed az illetőt, hogyan lehet közbenjárni érte. A legtöbb ember nem utasítja el a lehetőséget, hogy imádkozz értük, inkább megköszöni ezt a megfontolt gesztust.

A Thessalonikabeliekhez írt I. levél 5. fejezete arra emlékeztet bennünket, hogy „Szüntelen imádkozzatok”, a Jakab 5:16 pedig így szól: ,,Valljátok meg tehát egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. Igen hathatós az igaz ember buzgó könyörgése.”

Forrás: iBelieve

Ujhelyi Dóra

Blog Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás