2021. 12. 16.

Kereszthalált halt férfi maradványait tárták fel Nagy-Britanniában

Európa első bizonyítottan keresztre feszítésre utaló leletét tárták fel Nagy-Britanniában. A megkínzott és keresztre feszített férfi maradványaira Fenstanton falu határában bukkantak a régészek. 

A Londontól 90 km-re fekvő kis falu, Fenstanton határában 5 kis temetőre bukkantak, benne 40 felnőtt és 5 gyermek maradványaival. A Római Birodalom idejéből származó maradványok közül került elő a nagy szenzációnak számító lelet, mely minden valószínűség szerint egy keresztre feszített férfi csontváza lehet. Ez az első lelet Nagy-Britannia területéről, amely a rómaiak ezen brutális kivégzési módszeréről tanúskodik.

Corinne Duhig, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerint a jó állapotban megmaradt lelet különlegessége az, hogy a szög a csontban maradt. Úgy véli, a lelet a bizonyítéka annak, hogy még egy ilyen apró, a birodalom peremén lévő kis település lakói sem menekülhettek a rómaiak kegyetlen büntetése elől.

hirdetés

A világon csak egy ehhez hasonló lelet ismert Izraelből, mely a keresztre feszítésnek ilyen egyértelmű bizonyítékául szolgál. Két lehetséges példa ismert még Olaszországból és Egyiptomból, azonban ezek eredetisége nem bizonyított.

Bár a keresztre feszítés a Római Birodalomban igen gyakori eljárás volt, elenyésző a rendelkezésre álló régészeti adat. Ennek legfőbb oka az, hogy sokszor nem szegeket használtak a kivégzés során, hanem az áldozatot odakötözték a keresztre, valamint a keresztre feszítéskor használt szegeket sokszor újrahasznosították, vagy amuletteket készítettek belőlük. Ez a szög valószínűleg azért maradt a csontban, mert elgörbült és így nem tudták kihúzni. A keresztre feszített férfi csontvázán más sérülések és bántalmazásra utaló nyomok is megtalálhatóak – mondja Duhig.

A kegyetlen büntetési formát a 4. században Nagy Konstantin császár szüntette be.

Lovas Csenge

forrás: mult-kor.hu

Borítókép - Fotó: mult-kor.hu
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás