2021. 11. 21.

Ki van az életem középpontjában?

Fontos kérdéskört említett Hodász András atya a szombat esti szentségimádás alatt. Vajon Isten vagy én vagyok az életem középpontjában? Ez az advent előtti időszak jó lehetőséget ad arra, hogy kicsit átgondoljuk ezt a kérdést, és ha kell, akkor változtassunk.

Szombat este Hodász András atya tanítása elején azt mondta, hogy sokkolta a Szent István Bazilikában összegyűlt tömeg, és valahogy nekem is ez volt előtte kicsivel az első reakcióm, amikor beléptem a szentségimádásra. Ahogy Martí Zoltán is említette zárószavaiban, a 777 csapatával már az esemény előtt felmerült bennünk, hogy esetleg nem kellene-e rendszeressé tenni a közös szentségimádásokat. Nos, a tegnapi offline és online érdeklődés – ugyanis interneten is sokan kapcsolódtatok be a közvetítésbe – azt mutatta, hogy az igény mindenképp megvan arra, hogy közösen dicsőítsük az Urat.

Ezt pedig mindenképpen jó látni. Továbbá átélni a közös dicsőítés élményét és azt, hogy sokaknak Isten volt a fókuszukban abban a két órában. Ez pedig számomra nagyon fontos kulcsgondolat volt András atya tartalmas tanításából. Az, hogy hol van az én életemben a fókusz? Én vagyok a saját életem központjában, és amikor úgy látom jónak, akkor Istent is odahívom magamhoz? Vagy Őneki adom át a központi szerepet és ráhagyatkozom, hogy vezessen? Még akkor is, ha nem az a kényelmesebb megoldás számomra.

hirdetés

Sokszor valóban hajlamosak vagyunk a kényelmes utat választani, pedig Jézus arra hívott meg bennünket, keresztényeket, hogy együtt vigyük a keresztjét.

Itt nem az önsanyargatásra gondolok, hanem arra, amit András atya is hangsúlyozott. Amikor választás elé kerülünk, akkor a kényelmes helyzetet választjuk, még akkor is, amikor tudjuk, hogy az nem visz közelebb az örökkévalósághoz, és akár bűnt követünk el általa? Vagy Isten mellett döntünk, még akkor is, ha ez a nehezebb út? Ezek fontos kérdések, és talán a lehető legjobbkor kaptuk meg, hogy kicsit elgondolkodjunk. Krisztus király ünnepén, advent előtt egy héttel van még időnk, hogy átelmélkedjük, a mi életünkben hol is van az a fókusz. Ha pedig úgy érezzük, hogy nem Isten van a középpontban, akkor még van pár napunk advent kezdete előtt, hogy eldöntsük, min változtatunk azért, hogy több szerepet kapjon Ő a mindennapjainkban…

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Hegedüs Márton / 777
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás