2021. 11. 19.

Baj, ha keresztényként nemet mondunk?

Te tudsz nemet mondani? És ha megteszed, bűntudatod támad? Van egy jó hírem: Isten nem kéri, hogy ne legyenek határaid! Az Ő kezét fogva megtalálhatjuk a valódi egyensúlyt önmagunk és mások szükségletei között.

Nekem évekbe telt, mire rájöttem, hogy attól, hogy keresztény vagyok, nem kell mindig mindenki kedvében járnom és minden kérésre, elvárásra igent mondanom. Isten nem azt kéri, hogy mindenre bólogassunk, hanem hogy álljuk a szavunkat, ha valamit megígértünk, de ismerjük a határainkat is. „Legyen a ti igenetek igen, és a ti nemetek nem, hogy ítélet alá ne essetek.” (Jakab 5:12)

Azzal semmi baj nincs, ha szeretnél kedves lenni másokkal és segíteni, akinek tudsz, hiszen azért is vagyunk egymásnak, hogy Isten áldássá tegyen. Ugyanakkor  veszélyes tud lenni, ha mindent bevállalunk, akkor is, ha már rég kimerültünk, hogy a „jó keresztény” kategóriában maradhassunk. Ez nemcsak a gyülekezeti szolgálatokra terjed ki, hanem a családi és munkahelyi elvárásokra is.

hirdetés

Ha egyszerre akarsz mindenhol 100%-ot nyújtani – kötelességből, nem lelkesedésből –, akkor nagyon hamar eljutsz a kiégéshez.

Isten nem várja el, hogy ne legyenek határaid! Ő nem csak akkor szeret, ha kedves és szolgálatkész vagy, ha nem mondod ki a fájdalmaid és inkább nyelsz. Épp ellenkezőleg! Úgy teremtett meg minket, hogy tudjunk gondolkozni, érezni, és a testünk időről időre elfáradjon – ilyenkor pedig jogunk van időt kérni, lemondani egy programot, vagy csak a belső szobánkban lenni, hogy Isten újratöltsön. Jézus maga is így tett, időről időre elvonult az emberektől, hogy csak az Atyával legyen. „Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki rejtve van; a te Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd téged.” (Mt. 6:6)

Ahogy sok minden más, a nemet mondás is gyakorlás kérdése. Eleinte lehet, hogy meg fognak döbbenni a környezetedben élő emberek, hogy már nem vállalsz be mindig mindent, az is lehet, hogy konfliktusokba kerülsz. De hidd el, megéri.

Minden alkalommal, amikor képes vagy nemet mondani, egyúttal igent mondasz önmagadra.

Elkezdesz figyelni a belső szükségleteidre, amelyeket lehet, hogy évekig elnyomtál, hogy megfelelj. Ismét mondom, nem arra buzdítok senkit, hogy önző legyen és csak a saját vágyait helyezze előtérbe. Inkább arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy épp abból tudunk majd adni, ami nekünk is van. Épp a nemet mondás által tudunk majd szívből igent mondani. Épp a befelé figyelés és a pihenés után válunk képessé arra, hogy jobban észrevegyük mások szükségleteit és meghalljuk Isten szavát, ha valakit rajtunk keresztül akar megszeretgetni vagy támogatni.

A legfontosabb – mint mindig – most is az egyensúly, amelyet bár nem könnyű megtalálni, Isten Szentlelkével lehetséges – Ő ismer minket a legjobban és az Ő kezét fogva rátalálunk a legjobb útra. Egy olyan útra, ahol már vannak egészséges határaink, és amelyen járva megtanulunk igazán, őszintén szeretni is.

Borítókép - Fotó: Kowniewping | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás