2021. 10. 26.

Ferenc pápa jövőre visszatérne Magyarországra

Minden jel szerint valóban jól érezte magát Ferenc pápa a szeptemberi budapesti látogatása során, amikor a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén vett részt. Vatikáni és dél-amerikai információk szerint jövőre újra hazánkba érkezhet a katolikus egyházfő.

A vártnál és reméltnél is sokkal hamarabb visszatérhet Magyarországra Ferenc pápa – erről számolt be az argentin Télam, amely cikkében elsősorban arra helyezi a hangsúlyt, hogy az egyházfő még idén decemberben Görögországra és Ciprusra is ellátogat. Azonban a cikk arról is értekezik, hogy Ferenc pápa 2022-es programja is hamarosan elkészül, ebben pedig akár egy magyarországi utazás is bekerülhet.

A szeptemberi  látogatás előtt állami és egyházi körökben is nagy volt az izgatottság, amelynek több oka is volt: egyrészt Ferenc pápa nem volt még Magyarországon, másrészt a látogatása kapcsán olyan valótlan hírek terjedtek, amely szerint nem akart találkozni hazánk közjogi méltóságaival. 

A 777-hez eljutott információk szerint Ferenc pápa már rövid itttartózkodása alatt is kifejezte, hogy szándékában áll hamarosan hivatalos országlátogatásra érkezni Magyarországra. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén, valamint az azt megelőző és követő eseményeken is derűsen, jókedvűen vett részt. Egybehangzó értesüléseink szerint ez nem csak amolyan kötelező udvariasság volt a Szentatya részéről, hanem valóban megérintette az a fogadtatás, amelyben részesült. Ezt azért is külön fontos hangsúlyozni, mert a vatikáni delegáció vasárnap reggel 6 óra után néhány perccel indult a római repülőtérről, soha korábban egyetlen apostoli útjára nem indult még ilyen “barátságtalan” időpontban a pápa. Jogosan lehetett attól tartani, hogy fáradt és kimerült lesz Ferenc pápa Budapesten, ráadásul júliusi műtétje után ez volt az első külföldi látogatása. Ennek azonban nyoma sem volt, meglévő fájdalmait nagy akaraterővel rejtette el, őszinte kiváncsisággal és örömmel volt jelen Budapesten.

hirdetés

“Ferenc pápa láthatta, hogy nálunk a kereszténység élő valóság” – Bese Gergő

Nem csak a magyar fél lehetett elégedett a látogatás után, hanem a vatikáni delegáció is boldogan hagyhatta el Magyarországot: Ferenc pápát irtózatosan nagy tömeg és szeretet fogadta a Hősök terén és környékén, az ünneplők között végigvonuló egyházfő maga is megtapasztalhatta, hogy a nemzetközi sajtó egyes feltételezéseivel ellentétben semmilyen ellenségeskedéssel nem találkozott. Sőt, amikor magyarul szólt a tömeghez, akkor az emberek hatalmas éljenzésben törtek ki:

A jól sikerült találkozó tényét erősíti, hogy kevesebb mint két héttel a látogatást követően a Vatikánban fogadta Erdő Péter bíborost Ferenc pápa, ahol ismételten köszönetét fejezte ki a szervezésért, és hangsúlyozta, hogy szívélyes beszélgetést folytatott Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel. 

Ami az esetleges jövő évi utazást illeti: ami bizonyos, hogy – ha egészsége megengedi – Ferenc pápa 2022-ben Afrikába és pápasága során először Óceániába látogat el. Az argentin hírügynökségnek adott interjújában Ferenc pápa arra utalt, hogy egy kongói és egy magyarországi utazás lehetőségét is vizsgálja a Vatikán. A protokoll szerint az adott ország állami és egyházi vezetőinek meghívása szükséges ilyenkor – a pápa meghívás nélkül nem tesz országlátogatást. Ez a meghívás állami részről gyakorlatilag megtörtént, hiszen Ferenc pápa Szlovákiából hazatérve a repülőn a Magyar Kurír kérdésére úgy fogalmazott, hogy megígérte Áder Jánosnak, megvizsgálják a magyarországi látogatás lehetőségét. Az pedig teljesen egyértelműnek tűnik, hogy a magyar egyházi vezetés is örömmel fogadná, ha a Szentatya visszatérne, minden bizonnyal erről is egyeztetett Erdő Péter és a pápa a szeptemberi vatikáni beszélgetés során.

A már említett repülői nyilatkozat azért is volt fontos, mert ilyenkor Ferenc pápa kilép a diplomáciai keretek közül, “ami a szívén az a száján”. Ezen az úton a budapesti látogatását egy nagyon kedves mondattal összekötötte a két évvel ezelőtti csíksomlyói misével: “És ti, magyarok: veletek voltam tavaly Erdélyben. Csodálatos volt az a magyar mise!”. Veletek magyarokkal, Erdélyben – egy magyar misén – nagyon fontos mondat, amely arról árulkodik,  hogy a Szentatya pontosan tisztában van azzal, hogy Csíksomlyón és Budapesten is magyarokkal találkozott, akik kedvesen és szeretettel fogadták.

Úgy tűnik tehát, hogy Ferenc pápa szeptemberi látogatása felülmúlta a várakozásokat – mindkét oldalét. A Vatikán és Magyarország is nyitott arra, hogy a Szentatya immáron hivatalos, több napos országlátogatásra érkezzen.

Martí Zoltán

Borítókép: Budapest, 2021. szeptember 12. Ferenc pápa távozik Budapestrõl a Liszt Ferenc-repülõtéren 2021. szeptember 12-én. A katolikus egyházfõ az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) zárómiséjére érkezett a fõvárosba. MTI/Koszticsák Szilárd
777 Háttér
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás