2021. 06. 09.

Ferenc pápa találkozni fog Áder Jánossal és Orbán Viktorral

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hivatalos közleményben tudatta, hogy a tervek szerint Ferenc pápa budapesti látogatása alkalmával találkozni fog Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. A közlemény arra is kitér, hogy az elmúlt napokban számos médiumban hamis információkat tettek közzé.

Az MKPK rövid közleménye Ferenc pápa látogatása kapcsán:

“Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra. A szentmisét megelőzően a tervek szerint külön találkozni fog a magyar állam vezetőivel, Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel, a kormány tagjaival, és más magas rangú állami vezetőkkel.

hirdetés

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban. Például nem felel meg a valóságnak az a híresztelés, hogy a Szentatya bárkivel való találkozást kizárt volna a programjából.”

Érszegi Márk Vatikán-szakértő még márciusban nyilatkozott a 777-nek Ferenc pápa látogatása kapcsán, akkor így fogalmazott:

“Ha megnézzük a pápalátogatásokat, akkor azért találunk szinte állandó elemeket: nemcsak az adott ország püspökeivel, hanem az állam vezetőivel is találkozik, hiszen mindkét fél meghívását elfogadta. Ezt lehet tovább bővíteni, találkozhat a püspökökkel, a papokkal, esetleg ökumenikus vagy vallásközi találkozókon is részt vehet. Ferenc pápa szeret szociális programot is beiktatni, olyan intézményeket szokott felkeresni, amelyek az egyház karitatív arcát mutatják meg. Lehet egy napra is ide érkezni – Róma közel van -, de szokás az akár másfél-kétnapos látogatás is. Ugyanakkor már ő maga is célzott arra, hogy immáron 84 éves, nyilván ő is fárad”

A Vatikán egy magyar diplomata szemével – interjú Érszegi Márk Auréllal

Borítókép: Pope Francis blesses Hungary's President Janos Ader (L) during a private audience on September 20, 2013 at the Vatican. AFP PHOTO / POOL / CLAUDIO PERI (Photo by CLAUDIO PERI / POOL / AFP)
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Ben 2021. 06. 09. 14:09

    Most már nyugodtabban fogok aludni.
    .
    Mégis ki tudja megmondani milyen beláthatatlan következményei lettek volna ha ez elmarad? Pápaistenbácsi szerencsére nem mondott le halandó, de becsületes és a nép javát szolgáló politikusainkról. Mindkét fél megérdemli hogy találkozzon egymással, mert mindkét fél a hivatását becsületesen betölti, és míg az egyik az Istent képviseli az emberek között, a másik a nép akaratát, és ez olyan megható.