2021. 10. 23.

„Tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt” – II. János Pál pápa

Október 22-e Szent II. János Pál pápa emléknapja, akit 43 évvel ezelőtt ezen a napon iktattak be. A családok és a katolikus ifjúság védőszentje élete során többször is felszólalt a szabadságért, így október 23-án számunkra is fontos iránymutatást adhatnak szavai.

„Ne féljetek! Nyissátok meg, sőt tárjátok szélesre a kapukat Krisztus előtt!” – II. János Pál ezzel a buzdítással szólította meg a világ népét 1978. október 22-i beiktatása során. Az a pápa, aki a vasfüggönyön túlról, Lengyelországból lett Szent Péter utódja. Pedig abban az időben – mi magyarok is jól tudhatjuk – a Nyugat számára Kelet-Európa gondjai, problémái másodlagosak voltak. Jó példa erre 1956 is. Így a forradalom és szabadságharc emléknapján mi is jól emlékezhetünk arra, hogy miként halt el a magyar szabadság iránti vágy, hiába élt sokakban a remény, hogy a Nyugat majd segíteni fog.

II. János Pál azonban életével mégis egy példa, egy híd volt a keleti és a nyugati világ között. Sokan az ő nevéhez kötik a kommunizmus megdöntését, bár ő ezt mindig tagadta és azt mondta, hogy az isteni Gondviselés működött rajta keresztül. Egy biztos, hogy rengeteg fal volt akkor a társadalmak, országok, népek között – és nem csupán a berlini falra gondolok. 1956. október 23-án egy darabig úgy tűnt, hogy Magyarországon lebonthatók ezek a falak, de aztán a szovjeturalom győzedelmeskedett.

Idén október 23-a és II. János Pál tegnapi emléknapja mégis fontos üzenetet tartogat számunkra. Ugyanis a pandémia következtében sokszor elővigyázatosságból, de rengeteg falat építettünk magunk köré, talán emberi kapcsolataink is több helyen háttérbe szorultak.

De ami még nagyobb gond lehet, ha az Istennel való kapcsolatunkban is falak nehezítik a lelki életünket.

Vajon mennyire figyelek oda a másikra? Mennyire sikerül túllépnem a határaimon és kilépnem a komfortzónámból? Valóban Isten szavára figyelek a mindennapokban és az Ő útját követem?

1956. október 23-án sokan hittek a szabadságban, míg II. János Pál is sokszor felszólalt az emberi jogokért és a szabadságért. Életével ma is példa lehet számunkra, hogy miként ajánlhatjuk fel életünket Krisztusnak. Szólítson bárhová is hivatásunk, mindenhol lehetőségünk van arra, hogy a szentéletű pápa felhívása szerint szélesre tárjuk a kapukat Krisztus előtt! Nincs semmilyen fal, amely ebben meggátol minket, amelyet ne lehetne lebontani. Csak rajtunk múlik, hogy ezeket meghagyjuk-e vagy eltávolítjuk, és behívjuk Krisztust az életünkbe. Ugyanis a szabadságunk csak Vele lehet teljes!

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Fabrizio Robba | Dreamstime.com
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás