2021. 09. 30.

3+1 vár, amit meg kell látogatnod még az ősszel

Itt van az ősz, azonban az utolsó melengető napsugarakkal még kimozdulhatunk a szabadba, hogy feltöltődjünk a nagy hidegek előtt. Húzzunk túracipőt és kezdjünk izgalmas történelmi kalandozásokba! 

Magyarország gazdag történelmi múltjának egyik izgalmas fejezete a középkori várak világa. A ködös, borongós őszi idő még hangulatosabbá teszi a több száz éves romokhoz tett látogatásunkat, és a múlt szele szinte megérint minket, ahogy az ódon kövek között sétálunk. A legtöbb esetben kiadós hegymászás előzi meg a látogatást, és az erdőben való kóborlás, nemcsak a testet mozgatja át, de megnyugtatja a lelket és kisimítja az idegeket. Íme 3+1 középkori vár, ahová érdemes ellátogatni, még a tél beköszönte előtt:

1. Nógrádi vár

Nógrád vára Budapesttől alig egy órára található, nevében szláv gyökereket őriz, jelentése: Újvár. A fenséges építmény hosszú évszázadokig uralta az alatta elterülő vidéket. Kezdetben királyi tulajdon volt, majd a történelem folyamán számtalanszor gazdát cserélt. A török kiűzésekor már romos állapotban volt, 1685-ben lőporraktárként használt öregtornya egy villámcsapás következtében felrobbant, hatalmas pusztítást végezve az épületben. A Rákóczi szabadságharc idején kuruc kézen volt, azonban elveszítette hadászati jelentőségét, köveit a környező lakosság hordta szét építkezésekhez. A ma látható részei a 15. századból maradtak ránk.

2. Boldogkő vára

A Miskolctól nem messze elhelyezkedő vár egykor a Hernád-völgyét koronázta, sziklákon magasodó falaival. Első említése egy 1295 környékén kelt oklevélben maradt fenn, azonban a háromszög alakú tornyot és a palotát csak később, a Drugeth család építette. Rablóvárként is bevonult a történelembe, 1556-ban a közismert pénzhamisító Bebek család kezébe került, akik innen fosztogatták a felvidéki utazókat. Sajnos az 1702-es várrombolások áldozatául esett, a császári csapatok lakhatatlanná tették.

3. Füzér vára

A Zemplénben, közel 500 méter magas vulkáni csúcson magasodó építmény leginkább onnan ismeretes, hogy 1526 novembere és 1527 októbere között a Szent Korona rejtekhelyéül szolgált, Szapolyai János megkoronázását követően. Azon kevés várunk egyike, amelyek már a tatárjárás előtt is álltak. 1670-ben Nádasdy Ferencet a Wesselényi-összeesküvés miatt elfogták, vagyonát, köztük Füzér várát is a kincstár lefoglalta, majd 1671-ben Zrínyi Péterrel és Frangepán Ferenccel együtt lefejezték Bécsújhelyen. A gazdátlanul maradt várat a környékbeliek kifosztották, majd a császáriak felégették.

+1: Siklósi vár

Ha te is a Tenkes kapitánya rajongója vagy, biztosan meg kell látogatnod ezt a várat, mely a legendás sorozat forgatási helyszínéül szolgált és sétálnod a folyosókon, ahol Eke Máté és Buga Jakab leckéztette a labancokat! Első említése 1294-ből való, tulajdonosai a Kán nemzetséghez tartozó Siklósi (Soklyósi) család voltak, akik a honfoglalástól rendelkeztek birtokkal ezen a területen. A Siklósiaktól Garai Miklóshoz, a Sárkány Lovagrend egyik alapítójához került. Garai jelentős építkezéseinek köszönhetően gótikus várkastéllyá és az akkori Magyarország legerősebb erődítményévé vált. Később Füzérhez hasonlóan a Perényiek birtoka lett, és 1527-ben rövid ideig itt is őrizték a Szent Koronát. Egészen az 1940-es évekig használatban volt, 1943-ban tiszti üdülővé alakították, majd üresen ált. Felújítása 1956-ban kezdődött.

Lovas Csenge

forrás: varlexikon.hu

Borítókép: Zoltan Gabor | Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Molnár Márta 2021. 10. 23. 13:38

    Nagy örömmel olvasom ezeket a szép cikkeket!