2021. 09. 19.

“A személyes tapasztalat felülírja az előítéletet” – film a Bárka táborról

Kíváncsi vagy, mitől is több a Bárka a szegény, megkülönböztetett, hátrányban szenvedő gyermekeknek, mint egy egyszerű tábor? Nézd meg a misszióról szóló rövidfilmet szeptember 25-én, hogy jobban megismerhesd a projektet és céljait!

A Magyarországi Református Egyház gondozásában létrejött Bárka táborok évente több ezer periférián élő gyermeknek adnak az ingyenes táborozás lehetőségén túl esélyt és figyelmet. Köztük olyanoknak is, akik a szegénység, megkülönböztetés, vagy egyéb krízishelyzetek miatt jelentős hátrányt szenvednek mindennapjaikban. Számukra a Bárka több, mint egy egyszerű tábor, hiszen ez egy szeretetteljes közeg, amely segít a bizalom helyreállításában és a társadalmi felzárkózásban.

Erről az igen fontos és hiánypótló tevékenységről készült egy igényesen megszerkesztett és összevágott 25 perces kisfilm a shoeshine.hu rendezésében, mely a tábori életet mutatja be, a gyermekeket és az őket körülvevő közeget, valamint a programokat.

A film elején megismerhetjük Petit, aki már a 8. nevelőszülőjénél él, és mint minden fontos dologról az életében, erről is tetoválást csináltatott: japán nyelven az „anya” szót. Ezen kívül violinkulcs és egy kereszt is helyet kapott a tetkópalettán, hogy az Istenhez fűződő kapcsolatát jelképezze. A fiú a szüleit nem ismeri; bántalmazták őt, egy ideig nagymamája gondozta, azután került nevelőotthonba. A legelső tábor, amelyen részt vett, a szárszói Bárka tábor volt, legjobb barátaival ott ismerkedett meg.

hirdetés

A videó segítségével megismerhetjük, milyen társadalmi szükségleteket elégít ki a kezdeményezés: elhangzik, hogy egy gyerek sem tehet arról, hogy hova született, ezért egyenlő lehetőségeket és esélyeket szeretnének teremteni nekik, amennyire lehet.

Fontos a fiatalok számára a személyes tapasztalat, mert azok felülírják az előítéleteket.

A tábor célja, hogy a gyermekekben elmélyüljön a megszerzett tudás és a hétköznapokban is használni tudják a tapasztalatokat, valamint természetesen az is, hogy megfelelő társaságra leljenek és ne érezzék magukat egyedül.

A felvételben feltűnik ezen kívül Pápai Joci is, aki külön kis koncertet adott a Balatonfenyvesen megrendezett Bárka táborban 2020-ban.

És hogy miért Bárka tábor? Azért, mert az esemény élménypedagógiai keretbe ágyazott koncepción alapszik: kapitányok, kormányosok (vezetői feladatkörök elnevezései) állítják különböző kihívások elé a matrózokat, vagyis a fiatalokat.

Ha te is kedvet kaptál, hogy a kisfilmen keresztül egy ilyen projekt részese legyél, és kíváncsi vagy arra, milyen az, amikor különböző társadalmi státuszú fiatalok találkoznak és mégis megtalálják a közös hangot, ne felejts el részt venni az online premieren szeptember 25-én!

Jó tudni: A Bárka misszió 2023 után sajnos véget érhet, ha társadalmi összefogás révén nem segítjük annak fennmaradását. Olyan partnereket keres a Bárka, akik szívesen támogatnák a táborozó gyermekeket, egyetértenek a projekt célkitűzéseivel és komolyan gondolják a társadalmi felelősségvállalást.

Ezen a linken lesz látható a film 2021. szeptember 25-én este 8 órakor.

Amennyiben az előzetes érdekelne, azt itt tudod megnézni.

A film dedikált weboldala itt érhető el. 

Ujhelyi Dóra

Ajánló Egyéb Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás