2021. 09. 10.

Meggyőződtem róla, hogy nem vagyunk érdekteleNEK

Csütörtökön este rendezték a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a közösségek szentségimádását a Szent István Bazilikában, ahol az általam előzetesen vártnál sokkal nagyobb tömeg fogadott.

Munkáim miatt csütörtökig csak az online térben tudtam követni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eseményeit. A médiában pedig több helyen is olvastam a NEK iránti érdektelenségről, bár más helyeken meg olyan képeket láttam, amelyeken azért szép számmal voltak érdeklődők. Így kíváncsi voltam, vajon melyik áll közelebb a valósághoz. Csütörtökön este aztán sikerült családilag bekapcsolódnunk a NEK-be és ellátogattunk a Szent István Bazilikába a közösségek szentségimádására. Az előzetes hírekből naivan azt gondoltam, hogy a 7-kor kezdődő program előtt elég kicsivel odaérnünk. Nos, így is tettünk, és itt ért minket az első meglepetés. Ugyanis nem csupán a bazilikában, hanem a téren felállított kivetítő előtt is ki lehetett volna tenni a „telt ház” táblát. Előbbi helyre nem is engedtek egy idő után be embereket, csak ha kifelé is jöttek onnan.

Így mi is „kiszorultunk” a kivetítő elé, ami azért azt is jelentette, hogy a szentségimádás talán kicsit veszített a lelki részéből számunkra – már amennyire egy egyéves gyerekkel lehet nagyon bensőséges egy ilyen lelki esemény –, mégis nagyon jó és felemelő érzés volt részt venni ezen az alkalmon. Nagyszerű volt a zenei kíséret és az is, hogy az egyházzene több műfaját is érintették a szervezők a szentségimádás alatt, így mindenki megtalálhatta a neki tetszőt az este folyamán. A téren állva lehetőségem volt elkapni egy-egy szófoszlányt járókelőktől és meglepően nyitottan fogadták a kivetített „műsort”, amikor elhaladtak a bazilika környékén.

hirdetés

Két lány éppen arról társalgott – miközben valószínűleg éppen egy laza estét terveztek –, hogy milyen szép zenét hallanak. Ez a szentségimádás tehát egy jó evangelizációs lehetőség is volt.

Éppen gyermekünknek köszönhetően ismerkedtünk meg egy spanyol anyukával, miközben lányunk próbálta megosztani a vacsoráját az ő 9 hónapos fiával, és ő mondta, hogy már voltak a nyitómisén is a NEK-en, ami szintén nagy élmény volt számukra, de a szentségimádást is nagyon gyönyörűnek tartotta. Kicsit talán elfelejtjük – én is így jártam –, hogy mekkora eseményt rendeznek ezen a héten hazánkban. A katolikus egyháznak egy olyan rendezvényét, amelynek legutóbb 83 éve volt házigazdája Magyarország, így jó eséllyel sokunk életében már nem lesz hasonlóban részünk itthon. Vannak, akik külföldről, az említett esetben éppen Spanyolországból utaztak a NEK-re, hogy részesei legyenek ennek! Még vasárnapig van időnk, hogy belekóstoljunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rengeteg programja közül bármelyikbe. Szombaton a Margitszigeten Családi nap lesz, este pedig szentmise a Kossuth téren, majd eucharisztikus, gyertyás körmenet a Hősök terére, hogy csak pár programot említsek. Valljuk meg mi is a hitünket azáltal, hogy részesei leszünk ezeknek a különleges eseményeknek!

Hortobágyi Tibor

Borítókép: 777
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás