2021. 09. 10.

„Nagy kegyelem, hogy ezt Isten ránk bízta” – interjú a NEK Családi Napjának szervezőivel

Több ezer embert várnak a szervezők szombaton a Margit-szigetre a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus égisze alatt szervezett Családi Napra, ahol ismert emberek – köztük színészek, művészek, sportolók – tesznek tanúságot a hitükről. A Családok Jézusban Közösség és a KATTÁRS által megálmodott napra nem csak a gyermekes családokat várják – sőt, a nem hívőket is tárt karokkal fogadják. A Liszka és a Kigyóssy házaspár arra vállalkozott, hogy a szervezői csapatot képviselve beszélnek az előkészületekről és a várakozásokról a 777-nek.

Liszka-Kaposi Rékával és Liszka Leventével korábban már olvashattatok egy beszélgetést nálunk, hozzájuk hasonlóan Kigyóssy-Bózsó Andrea és Kigyóssy Örs is vállalnak jegyesoktatást – vagy ahogy közösségük nevezi, jegyeskísérést.  Egy idő után úgy érezték, hogy nem csak hívő párokkal szeretnének foglalkozni, ezért létrehozták a KétIgen Alapítványt, majd az életükbe belépett a családterápia is. Ahogyan ők fogalmaznak, a hobbijukból lett egy szinte teljes életet kitöltő szerelem – de ehhez egy nagyon erős Isten-élmény is kapcsolódik:

„Néhány évvel ezelőtt a családdal – öt gyermekkel – egy „Európa-körutat” tettünk, amelynek egyik állomása Németország volt.  Bajorországban azonban lemondták a szállásunkat, ezért más utat választottunk – meséli Andi életük egyik legmeghatározóbb élményét. – Augsburgban kötöttünk ki, és ha már ott jártunk, javasoltam, hogy nézzük meg az Imádság Házát. Örs nem értett egyet finoman fogalmazva sem az ötlettel, hiszen ez öt gyermekkel nehézkesnek ígérkezett. Végül bejutottunk, pontosan akkor kezdődött egy imaóra, amelyben azért imádkoztak, hogy legyen több keresztény családterapeuta – de nem általánosságban a világban, hanem itt és most. Mi álltunk a terem végében és teljesen úgy éreztük, hogy ez nekünk szól. Potyogtak a könnyeink. Régóta éreztük, hogy ezzel feladatunk volt, de akkor már egyértelműen éreztük, hogy Isten erre hív minket.”

Könnyen lehet, hogy ha nincs ez az élmény, akkor most Andi és Örs nem lennének a Családi Nap szervezői csapatának tagjai. A közösség hónapok óta szervezi az eseményt, Réka és Levente különösen nagy erővel dolgoznak azon, hogy szombaton sokaknak maradandó élmény lehessen a Margitszigeten eltöltött délelőtt és kora délután:

hirdetés

„Egy tízfős csapat óriási munkájáról van szó, nagy kegyelem, hogy Isten ránk bízta ennek a napnak a szervezését. Az elmúlt napokban szíven ütött a „NEK-imának” az a sora, hogy „adj bátorságot, hogy az Ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez”. Hiába imádkoztam már el rengetegszer, most nagyon megérintett. Minden gondot és problémát félretolt előlünk, és most, egy nappal az esemény előtt bátran és örömmel a szívünkben várjuk a programokat” – avatott be minket a részletekbe Liszka Levente.

Fotó: NEK Családi Nap

A Családi Napon számtalan ismert ember tesz tanúságot a hitéről, a teljesség igénye nélkül: Szalóki Ági, Csókay András, Lackfi János – vagy például Gémesi Csanád olimpiai bronzérmes kardozó. A szervezők áldozatos munkájának köszönhetően rengeteg példakép lesz jelen a Margitszigeten, akik szinte a teljes magyar kulturális életet lefedik. Különlegesnek ígérkezik az a dicsőítő koncert is, ahol a magyar keresztény könnyűzene szinte valamennyi fontos szereplője színpadra lép, az Eucharisttól – Sillye Jenőn át – egészen Mező Misiig.

Sokszor éreztük, hogy egészen biztosan lennének nálunk alkalmasabb, talpraesettebb és tapasztaltabb szervezők is, de valahogy mégis mi kaptuk ezt a felemelő kihívást. A hűségünkben egy percre sem inogtuk meg, ahogy közeledünk a szombathoz, úgy egyre kevésbé volt időnk megijedni. Azt érezzük, hogy eszközök tudunk lenni, ezt csodálatos megélni. Abban bízunk, hogy ez a Családi Nap sokaknak ad lelki élményt, nem az a mércéje a sikernek, hogy hányan látogatnak ki” – erősített rá Réka.

“Nincsen olyan házasság, amely eleve kudarcra van ítélve” – beszélgetés Liszka Leventével és Liszka-Kaposi Rékával

Adódik a kérdés, hogy miért fontos Budapest zöld szívében egy keresztény-katolikus családi napot szervezni? A két házaspár szerint itt az idő megmutatni az egyház igazi arcát:

„Egy ilyen eseményen látszódik majd igazán az élő egyházunk. Egy teológiai szimpóziumra lehet, hogy sokan nem mennek el, de itt nagyon színes lesz a felhozatal: rengeteg szervezet lesz elérhető, megmutatkozik majd a sokszínűsége a jelenlegi egyházunknak” – vélte Andi.

„Ugyanolyan hétköznapi emberek lesznek ott, mint te vagy én. Hihetetlen látni, hogy mennyi értékes ember van, aki másokat próbál szolgálni – őket is megismerhetjük most. A nagy találkozások napja lesz a szombat” – reflektált Levente a kérdésre.

,,Kint kell lennünk az utcán, láthatóvá kell válnunk. Amikor üzleti ügyfelekkel beszélgetek az egyházról, akkor gyakran az a hasonlat jut eszembe, hogy olyan mint a meleg fészek. Van előnye, de a külvilágtól elzár. Amikor elmondom a nem hívő ismerőseimnek, hogy van egy pap lelkivezetőm, akkor mindig úgy reagálnak, hogy milyen szerencsés vagyok, amiért ingyen pszichológushoz járhatok. Most megmutathatjuk a világnak, hogy kik vagyunk valójában, ami azért fontos, mert sokan teljesen téves dolgokat gondolnak rólunk” – foglalta össze gondolatait Örs.

A szervezők természetesen maguk is kíváncsiak a fellépőkre, tanúságot tevő művészekre. A beszélgetésünkkor Levente és Andi is külön kiemelte Lackfi Jánost, aki vasárnap a nyitómisén is tanúságot tett hitéről. A gyerekekre is gondoltak a szervezők, hiszen az egyik sátorban egy 36 ezer darabból álló Ferenc pápát megjelenítő LEGO-t rakhatnak majd ki az érdeklődők.

„A lelki részét is nagyon várjuk, milyen jó lenne például gyónni a kolostorromoknál. Szerintem ez egy olyan lehetőség, ami hatalmas lelki töltetet tud adni az embernek – hívta fel a figyelmet Andi a lehetőségre. – Azt is szeretnénk hangsúlyozni, hogy nem csak a gyermekes családokat várjuk, hanem mindenkit, hiszen igyekeztünk úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály találjon olyan programot, amely neki személy szerint majd sokat jelent.”

A Családok Jézusban Közösség tagjai közül sokan nem tudtak segíteni a szervezésben, de ők is átérezték a felelősséget, amely a társaikra nehezedik: a Kongresszus egyetlen szombati napján egy ilyen kaliberű társadalmi találkozót összerakni embert próbáló feladat. Réka és Levente is hangsúlyozzák, hogy a háttérben imádkozó társak nélkül nem bírnák el ezt a terhet:

,,Komoly felelősség egy ilyen rendezvényt összeállítani, érezzük azt, hogy milyen sokan imádkoznak értünk. Egy láthatatlan háló vesz körül bennünket, hihetetlenül fontos ez a háttér.”

Arra a kérdésre, hogy milyen érzést szeretnének kiváltani az emberekből, Örs határozottan válaszol:

„Azt az érzést szeretnénk átadni, hogy Isten mennyire szeret minket, hogy van egy egyedi álma rólunk – mindenkiről egyenként. Az egész kereszténység 12 mezőgazdasági segédmunkással kezdődött, Isten nem az alkalmasokat hívja el, hanem az alkalmatlanokat teszi alkalmassá. Olyan jó lenne ezt átéreztetni másokkal is. Azáltal tudunk Istenhez közelebb kerülni, hogy másokat szolgálunk, a saját egyedi talentumainkkal.”

Andi egy rövid, de annál fontosabb mondattal csatlakozik hozzá:

„Szeretnénk, ha úgy mennének el a Margitszigetről, hogy átjárja őket az érzés, jó ide tartozni.”


Az eseményről minden további információ a www.nekcsaladinap.hu oldalon érhető el. Az eseményen a 777 is képviselteti magát, hiszen a Beszélgető Sátor moderátora Martí Zoltán lesz.

777 Háttér
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás