2021. 06. 29.

5 tévhit a házasságról

Népszerű tévhitek cáfolata egy fiatal feleségtől.

1. Lakva ismerszik meg az ember

Ez az egyik leggyakoribb érv, amit a házasság előtti együttélés mellett felhoznak, azonban friss házasként szeretném megcáfolni ezt a tévhitet. Bár nem éltünk együtt házasság előtt, mégsem érzem úgy, hogy egy új oldaláról ismertem volna meg a férjemet. Miért?

A házasság előtt rászántuk a megfelelő időt arra, hogy megismerjük egymást.

Tudtuk egymásról, hogy mennyire szeretünk takarítani – vagy nem, mennyi időt töltünk a munkahelyen, hogyan mossuk a fogunkat és hogyan lehet kommunikálni a másikkal, ha fáradt vagy éhes – utóbbi esetben sehogy, csak etetni kell a másikat. Rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy házasság előtt megismerjük egymást, a vágyainkat, legféltettebb titkainkat – a másik jó és rossz arcát. Összecsiszolódtunk, megéltünk hullámhegyeket és -völgyeket is, és úgy mentünk bele a házasságba, hogy tudtuk, egy koszos lakás nem fog szétszakítani minket egymástól. Persze időnként mindenkit bosszant valami a másikban, azonban ne felejtsük el, hogy nem szabad hagynunk, hogy a büszkeségünk megmérgezze a házasságunkat. 

hirdetés
2. Ez csak egy papír

Nehéz szavakkal leírni, hogy milyen különbség van egy kapcsolat és egy házasság között. Többé már nem két ember vagytok a másik életében, akivel lehet csak rövid időre keresztezitek egymás útjait.

Az örök szövetség megkötésével teljesen átminősül az a szerelem, ami kettőtök között van.

Szinte kézzel tapintható az a biztonságérzet, amit jelent: nem hagylak el, semmiféle bajban. Persze ehhez rengeteg kegyelemre is szükségünk van, és folyamatos önvizsgálatra. Ha nem éljük át, hogy egy felbonthatatlan kötelék van közöttünk, ha nem úgy állunk hozzá a problémákhoz, hogy meg akarjuk oldani őket, akkor lehet tényleg csak egy papírral egyenlő számunkra a házasság. 

3. Rengeteg időnk lesz egymásra

Időt találni egymásra nehéz. A napi teendők olyan könnyen bedarálják az embert, hogy egy esti félálomban folytatott beszélgetésnél többre sokszor nem jut idő. (Mi lesz, ha majd gyerekünk is lesz?) Jó, ha ezt idejében észreveszik a házastársak és erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy egymásra is tudjanak figyelni. Ilyenkor kicsit lejjebb lehet adni az elvárásainkból: a szennyes állhat még egy kicsit, ha csak most van időnk egymásra. 

4. A házasság a legnagyobb kiteljesedés
Te mihez kötöd a boldogságodat? Majd ha leérettségizel? Majd ha megnyered a lottót? Majd ha szerelmes leszel? Majd ha megházasodsz? Akkor leszel igazán boldog, ha valami beteljesül az életedben, amire igazán vágytál? Ha ilyen feltételekhez kötöd a boldogságodat, akkor az sosem fog beteljesülni, hiszen mindig lesz valami más, amit várni lehet. Mindig lesz egy másik ember, akivel nagyobb lesz a boldogság, mert éppen azok lesznek az erősségei, ami a másiknak a gyengesége. Most is lehetsz boldog, ez nem emberhez vagy tárgyhoz köthető. Az igazi, feltétel nélküli szeretet Istentől jön, csak Ő tudja minden szükségletünket tökéletesen betölteni. Egy ember sem képes erre. Ha a házasságtól várod ezt el, akkor csalódni fogsz benne, mert nehézségek mindig lesznek. 

Borítókép: Zhiqian Li | Dreamstime.com
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás