2021. 06. 12.

Amikor perceken múlik az élet – ima és hálaadás

Drámai perceknek lehettek szemtanúi, akik követték a labdarúgó Európa-bajnokság szombat esti mérkőzését, a Dánia–Finnország összecsapást. Christian Eriksent újraélesztették a pályán és rengetegen aggódtak a játékos életéért. A hírek szerint jobban van, nekünk pedig lehetőségünk van az ima mellett hálát adni az élet értékéért.

Döbbenet, aggodalom, könnyek. Valahogy így foglalható össze röviden, hogy mi történt a labdarúgó Európa-bajnokság második napján Koppenhágában, a Dánia–Finnország csoportmérkőzés első félidejének hajrájában. Christian Eriksen magától összeesett a pályán és az életéért küzdöttek hosszú percekig a stadionban. A helyszínen a nagyjából 25 ezer néző, csapattársak, ellenfelek, valamint a tv-képernyők mögött valószínűleg még több millióan kulcsolták hozzám hasonlóan imára kezüket, hogy ne történjen nagy baj. Sokkoló volt látni a labdarúgó zokogó párját, akit a dán játékosok próbáltak vigasztalni.

Néha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mennyire természetes, hogy élünk. Az, hogy este lefekszünk, reggel felkelünk, napközben végezzük a dolgainkat, esetleg örülünk vagy épp bosszankodunk valamiért, de talán nem mindig értékeljük a pillanatot, a napokat, éveket, amelyeket Isten ad számunkra.

Aztán érkezik egy ilyen szituáció a semmiből, amikor egy klasszis labdarúgó – aki épp olasz bajnok lett pár héttel ezelőtt –, akiről azt gondolhatnánk, hogy mindene megvan, mégis egyik pillanatról a másikra összeesik a pályán. Most volt 29 éves februárban, nálam alig félévvel fiatalabb és hirtelen arcon üt engem a felismerés, hogy bizony hiába gondolom azt néha, mégsem én vagyok az életem Ura. Ő máshol van, aki segít nekünk és vigyáz ránk, akihez fohászkodhatunk nap, mint nap. A koppenhágai nyári estében és a világ rengeteg pontján biztos sok ima hangzott el ma este Eriksenért, hogy az orvosok megmentsék az életét és ne legyen komolyabb baj. A közösségi médiában is számtalan együttérző posztot lehetett olvasni, ahol csapattársak, sportolók, sportvezetők, szurkolók imádkoztak Eriksenért.

Aztán este 8 után nem sokkal érkezett a hír, hogy stabil a játékos állapota és folytatni fogják ezt a találkozót még ma, továbbá, hogy a dán játékos beszélt telefonon csapattársaival és valóban jobban van.

A hírek után kicsit fellélegezhettünk, azonban ne felejtsünk el egy nagyon fontos dolgot még. Mégpedig hálát adni, hogy megmenekült egy emberélet

és imádkozzunk is érte, hogy jobban legyen, mi pedig értékeljük az életet, amely amint ma is látható volt, egyik pillanatról a másikra megváltozhat bárki számára…

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Friedemann Vogel / POOL / AFP
Blog Hortobágyi Tibor

1 Komment

  • Válasz Kali Szabolcs Barna 2021. 06. 12. 23:58

    Az Úr könyörüljön rajta és rajtunk is!