2021. 06. 07.

Te milyen tervekkel készülsz a nyárra?

Közeledik az év vége az iskolákban és a felsőoktatásban is, míg a munkahelyeken jön a nyaralási szezon. Ilyenkor a pihenésé és a kikapcsolódásé a főszerep, de az sem árt, ha megtervezzük kicsit ezt az időszakot.

Bár már a vakáció szó kevésbé meghatározó az életemben, hiszen az utóbbi években beszippantott a munka világa, gyermekünk pedig még messze van az iskoláskortól, a nyár eleje mindig egyfajta várakozással és tervezgetéssel telik számomra. Akiket pedig érint ilyenkor a tanulmányi időszak vége, ők valószínűleg még jobban várják a nyárral járó szabadságot. Azonban nem baj, ha ezt a végtelen szabadságot kicsit korlátok között tartjuk és megtervezzük magunknak. Ha nem is napról napra, hogy mit csinálunk, de legalább azt, hogy a két és fél hónap alatt mire szeretnénk magunk körül odafigyelni.

Emlékszem, gimnazistaként júniusban sokszor elhatároztam, hogy mennyi időt szeretnék mozogni, olvasni, munkával tölteni, esetleg idegen nyelvet tanulni a szünidőben, aztán ahogy teltek a napok, úgy maradtam el az általam meghatározott céloktól. Ennek ellenére ma is fontosnak tartom, hogy tervezzek és próbáljam meghatározni a célt, hogy mik is pontosan a feladataim az adott napon. És ugyanez igaz a nyári időszakra is.

hirdetés

Hiszen nem csupán a féktelen kikapcsolódás miatt fontosak ezek a hónapok, hogy kieresszük a gőzt a hosszú tanév után, hanem amiatt is, mert itt tudjuk feltölteni az esetleg kiürült „tankjainkat” a következő év előtt.

Kicsit olyan, mint amikor a sportolók az alapozást végzik a felkészülés kezdetén. Ha ez kimarad, akkor utána szezon közben üthet vissza az el nem végzett munka.

De mit is tervezhetünk a nyárra a pihenés és kikapcsolódás mellett?

Íme néhány tipp, de a lista a végtelenségig bővíthető igény szerint!

  • Jön a jó idő, döntsük el, hogy milyen mozgásformával figyelünk egészségünkre!
  • Ha év közben a nagy rohanásban nem volt időnk normálisan étkezni, itt a lehetőség, hogy megtervezzük táplálkozásunkat!
  • A járvány miatt sok ismerőssel, családtaggal nem tudtunk találkozni az utóbbi időben, gondolkozzunk el, hogy miként tudjuk ápolni személyes kapcsolatainkat!
  • Ha azt érzem, hogy a mobiltelefonom hozzám nőtt, akkor számtalan kikapcsolódási lehetőség vár rám, hogy visszaszorítsam ezt a tendenciát!
  • Mindig jó dolog olvasni, de kifejezetten pihentető tud lenni kimenni a szabadba a szép napos időben és egy könyvvel a kezünkben eltölteni az időt!
  • Bármerre is laksz, rengeteg szép hely található környezetedben. Fedezd fel a természetet!
  • Azonban ami minden terv közül a legfontosabb, hogy ha azt érzed, kicsit elhanyagoltad Istenkapcsolatodat, akkor remek lehetőség ez az időszak, hogy több időt fordíts Rá!

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Chrupka | Dreamstime.com
Blog Hortobágyi Tibor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás