2021. 06. 04.

Ha itt vagy te – Avagy egy Halott Pénz sláger újragondolva

Kimondottan szeretem, ha egy popdalban meghallom, hogy ez bizony Istenről és a vele való kapcsolatunkról is szól. Valószínűleg nem volt szándékos ez az alkotók részéről, de mégis több sora rímel a dalszövegnek arra, amit Isten jelent az életünkben. 

A Halott Pénz nevű magyar együttes egyik felkapott száma mostanában a Ha itt vagy te című dal. Első hallásra semmi különös nem volt benne, egy átlagos szerelmes zeneszám. De aztán figyelmes lettem a dalszövegére. Mintha arról szólna, milyen Istennel az élet! Nemcsak egy sora rímel erre, hanem több is:

 

„Ledőlhet az ég, meg a világ szanaszét/ Eshet, akkor is itt vagyok én/ Ha itt vagy te/ Velem, akkor nem félek én már, mint a legerősebb vár, mi/ Visszaverünk bármit”

Nekem ezek a sorok egy az egyben ezt jelentették: „Ha itt vagy te, Istenem, akkor nem kell félnem semmitől!” Jöhet bármi, Ő megtart. Vele a legerősebb várban élünk, amely megvéd, nem számít, milyen körülmények jönnek. Konkrétan ez az ige is eszembe jut róla: „Mert a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg – mondja könyörülő Urad.” (Ézs. 54:10.)

 

„Ha visszahúznak százan, mi akkor is előre/ Megyünk, mert erősebb vagyok, mint előtte”

Ki mással lennénk erősebbek, mint vele, a mindenható Istennel? Visszahúzhatnak százan, de ha Ő áll mellettünk – márpedig ezt ígérte – akkor nem számítanak az emberi akadályok. Ugye nem meglepő, ha erről is egy igerész ugrik be? „Erőm és énekem az Úr, megszabadított engem.” (Zsolt. 118:14.)

 

„Megismertem őt, végre megismertem magamat/ Hallgasd, ahogy ledöntjük a falakat”

Az önismeret fontosságát szerintem nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nemcsak a párkapcsolatban, a barátságokban, hanem a szakmai életünkben és bárhol máshol is. Hogy ismerhetnénk meg önmagunkat jobban, mint az Alkotónk által, aki megteremtett?

 

„Csak te maradj itt még, mikor a szembeszél/ Érzem, legyőzne, de mégis van remény/Ha itt vagy te”

Jó sokszor kerülünk olyan helyzetbe, ahol nagy a szembeszél. Legyen szó a hitünk szerinti életről a világ zajában vagy bármi másról. Nem egyszer előfordul, hogy teljesen elhisszük, legyőz minket a problémánk, aztán Isten jön és új reményt ad, megmutatva, hogy igenis van kiút.

 

„Mert leeshet a felhő, meg hát leeshet a Nap/ De összeesni nem mindenki hagy/ Megszűnhet a fény, de nem győzhet az éj”

Ez megint Ézsaiás szavaira emlékeztet: megszűnhetnek a hegyek és meginoghatnak a halmok, akár a Nap is leeshet az égről, de Isten nem hagy összeesni, mert hűséges. Mennyire csodálatos ez! Az éj pedig nem győzhet, mert Jézus a világ világossága!

 

Gondolkodtam, miért utalhat ennyi minden az Istennel való kapcsolatunkra egy szerelmes számban. Szerintem a válasz egyszerű: ott él mindenkiben a vágy arra a fajta szeretetre, szerelemre, amelyet Jézussal élhetünk át a legteljesebben. 

 

Szilágyi Anna

 

Borítókép - Fotó: Boyarkinamarina | Dreamstime.com
Blog Szilágyi Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás