2021. 05. 26.

Mit mond a Biblia a bevonzás törvényéről?

Manapság igencsak széles körben elterjedt fogalom a manifesztáció, vagyis a szó ezen értelmében, amikor a bevonzás törvényére alkalmazzuk, hogy pozitív gondolkodással minden szépet, jót és gazdagságot bevonzhatunk az életünkbe. De vajon ez összeegyeztethető a kereszténységgel? A Finding The Joy Within blog erről szóló írását szemlézzük.

Mi is pontosan a manifesztáció?

A manifesztáció mögött az az elgondolás áll, hogy ha valamit igazán akarunk, s arra fókuszálunk minden erőnkkel, akkor azt be is fogjuk vonzani. Első ránézésre a dolog egyszerűnek tűnik, hisz nem szól másról, mint hogy figyelmünket vágyainkra és céljainkra összpontosítsuk, s így biztosan meg is tudjuk majd ezeket valósítani. Vannak azonban nagyon súlyosan hibás elemei a vonzás törvényének, amelyek miatt a keresztényeknek nem kéne követniük ezeket a spirituális tanokat.

Könnyű belátni, miért van manapság ekkora vonzereje a manifesztációnak. Amikor nincs munkánk vagy változtatni szeretnénk jelenlegi életkörülményeinken, esetleg úgy érezzük, hogy a dolgok sosem úgy alakulnak körülöttünk, ahogy szeretnénk, kétségbeesetten próbálunk valamiféle kiutat találni. Csábító lehet ilyenkor a gondolat, hogy csupán elménk és gondolataink erejével teljesíthetjük szívünk vágyait. Sok olyan emberrel találkoztam már, akik Instagramon vagy Facebookon mutatták meg, hogyan sikerült manifesztálniuk pénzt, az álomotthont vagy éppen az álomférjet.

(Egyébként hazánkban is oktatóvideók széles tárháza áll rendelkezésre a „Tudatos Teremtésről”, például ezen a linken.

hirdetés

De mit mond erről a technikáról nekünk a Biblia?

5 ok, amiért a vonzás törvénye nem istenfélő

  • Figyelmen kívül hagyja Isten szuverenitását.
  • Általa saját magunk istenévé válunk.
  • Elveszi az izgatott várakozás ajándékát.
  • Amikor sikeresen bevonzottuk, amit akartunk, nem Istennek adjuk hálánkat.
  • Bálványozni kezdjük a dolgokat, amelyek után vágyakozunk.

1. Figyelmen kívül hagyja Isten szuverenitását

„Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj!” Példabeszédek könyve 3:5

Amikor manifesztálunk, sokkal inkább bízunk saját gondolatainkban, mintsem hogy Isten akaratát keresnénk az adott élethelyzetben. A Példabeszédek könyvében ugyanakkor az áll, hogy mindenekelőtt Istenben kell bíznunk, tudva, hogy Ő szeret minket és a legjobbat akarja nekünk. Éppen ezért álmainkat és terveinket az Ő kezébe kell adnunk, s kérni Őt, hogy segítsen nekünk ezek megvalósításában.

2. Saját magunk istenévé válunk

„Senki mást ne tekints Istennek, csak engem.” Kivonulás könyve 20:3

A vonzás törvénye elhiteti velünk, hogy csak és kizárólag mi vagyunk saját sorsunk megteremtői, alkotói. Nekünk azonban tudnunk kell, hogy az egyetlen igazi Teremtő maga Isten, hisz az Ő szavára jött létre a világ, s minden az Ő nagylelkűségéből fakad. Az Egyiptomból való kivonulás idejében az Úr egyértelműen azt mondja népének, hogy rajta kívül nem lehetnek más isteneik.

 „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” Jeremiás 29:11

3. Elveszi az izgatott várakozással járó örömöt

„Nem késik el az ígérettel az Úr, mint némelyek késedelemnek tartják; hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elvesszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson.” Péter 2. levele 3:9

Biztosan van valami, amire jelenleg nagyon vágysz, például több pénzre, szebb otthonra, kedvesebb barátokra vagy jobb házasságra. Bármi legyen is az, Istenhez bármikor fordulhatunk kéréseinkkel. Amikor azonban Isten nem teljesíti ezeket olyan gyorsan, mint amennyire szeretnénk, könnyen olyan eszközöket vehetünk igénybe, amelyekkel hamarabb elérhetjük a kívánt eredményt.

De mi van akkor, ha valójában annak az oka, hogy még mindig nem találkoztál az álompartnerrel, vagy még nem sikerült több pénzt szerezned, az, hogy még tanulnod kell, esetleg más emberré válnod mielőtt ezeket megkaphatnád?

Amit senki nem említ a manifesztációval kapcsolatban, az az, hogy mi is történik, miután bevonzottuk vágyaink tárgyát. Milyen lett a házasságod, miután bevonzottad az álomférjet/feleséget? Vajon meddig tartott az a pénz, amit sikeresen manifesztáltál, s okozta e azt az örömöt, amire vártál? A manifesztációval elvesszük magunktól az ajándékozással járó örömöt, azokat az ajándékokat utasítjuk el, melyeket Isten tartogat számunkra, s attól a fejlődéstől fosztjuk meg magunkat, amelyen végig kell mennünk, hogy miután megkaptuk, amit szerettünk volna, meg is tudjuk tartani.

4. Amikor sikeresen bevonzottuk, amit akartunk, nem Istent dicsőítjük

„Annak pedig, aki a bennünk munkálkodó erőnél fogva mindent megtehet bőségesen azon túl is, amit mi kérünk vagy megértünk, dicsőség legyen az egyházban! Efezusi levél 3:20-21

Ritkán hallom, hogy az emberek Istent dicsőítenék, amikor megkapják, amit akarnak. A Biblia ugyanakkor azt mondja, hogy minden jó dolog Istentől jön, ezért Neki kell hálát adnunk azokért az áldásokért, amelyeket kapunk az életben.

5. Bálványozni kezdjük a dolgokat, amelyek után vágyakozunk

Vigyázzatok, hogy senki rabul ne ejtsen titeket bölcselettel és hiú megtévesztéssel, amely emberi hagyományhoz, a világ elemeihez, nem pedig Krisztushoz igazodik.” Kolosszei levél 2:8

Tudom, milyen az, amikor nagyon mélyen vágysz valamire. Ha megkaphatnád, sokkal boldogabb lennél és minden rendben lenne a világodban. A probléma a vágyakozással viszont az, hogy könnyen bálvánnyá válhat az a bizonyos dolog számodra, hisz minden nap arra fókuszálsz, állandóan azon az egy dolgon jár az eszed. Alapjáraton semmi gond sincs azzal, ha arra koncentrálunk, amit el szeretnénk elérni, hisz a sikerhez elengedhetetlen a stratégiai gondolkodás, viszont minden egyes döntésünkben, cselekedetünkben ott kell lennie Istennek. Neki kell vágyaink fókuszában lennie. Azon kell igyekeznünk, hogy az Ő akarata szerint cselekedjünk, ne minduntalan saját vágyainkat hajszoljuk.

Mit tehetsz a manifesztáció helyett céljaid elérése érdekében?

  • Imádkozz! Ajánld fel Istennek vágyaidat és kérd, hogy legyen segítségedre. Kérj mellé bölcsességet is, hogy tudd, mit is kell tenned pontosan.
  • Engedelmeskedj Isten akaratának! Sose legyél annyira vágyaid megszállottja, hogy figyelmen kívül hagyod Isten akaratát. Tudnod kell, hogy Ő csakis a legjobbat akarja számodra.
  • Affirmációk. Különbséget kell tenni a manifesztáció és az affirmáció között. A bibliai affirmációk Isten szavainak ismétlésén alapulnak, amivel megerősíted magadnak, hogy ezek a mondatok igazak. Tulajdonképpen Istennel álmodozol és az Ő akaratát keresed, nem pedig a sajátodét.
  • Végezzük el a munka nehéz részét! Ha anyagi helyzeted javulását kéred imáidban, akkor tedd is meg a fontos első lépéseket célod elérése érdekében, például sajátíts el új készségeket, iratkozz be egy kurzusra vagy kezdj el egy jobban fizető állás után kutatni.

Forrás: Finding The Joy Within

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás