2021. 05. 18.

3+1 idézet a jócselekedetről

A Jóisten a Szentírásban sokszor ösztönöz minket arra, hogy jót tegyünk másokkal. Ezek a bibliai szakaszok motiválóan hatnak ránk és buzdítanak minket, feldobhatják a mi napunkat és mások kedvét is!

  1. Hagyj fel a rosszal, és cselekedj jót, törekedj békességre, és kövesd azt! (Zsolt 34,15)

Ez az egyik legalapvetőbb idézet ebben a témakörben. A jótett mellett fontos figyelni a békességre is, melyet sokszor nehéz megtartani, ha olyan napunk van. Mégis törekedni kell arra, hogy félretegyük az idegességet, hiszen abból nem válik semmi sem a javunkra. Aggódás helyett inkább bízzuk magunkat Istenre és üzeneteire,

hirdetés

melyekben a boldog élet titka rejtőzik.

  1. Önmagával tesz jót a szeretet embere, a kegyetlen pedig saját magának árt. (Péld 11,17)

Biztosan te is tapasztaltad már azt a csodás érzést, amely akkor fog el, amikor valakinek segítesz és látod a másik emberen az őszinte hála és szeretet jelét. Ezzel akaratlanul saját magadnak is jót tettél! Természetes reakció, hogy amikor látjuk a munkánk gyümölcsét, boldogan konstatáljuk, hogy megtérült a befektetett energia.

Ha jót teszel mással, azzal azonnal két ember hangulatát dobod fel!

Ezzel szemben az is igaz, hogy ha mást bántasz, degradálsz, visszaszáll rád. Nem úgy, hogy rossz dolgok fognak veled történni, mindössze lehangoltabb leszel, rosszabb lesz a kedélyállapotod.

  1. Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák jogát és az özvegyek peres ügyét! (Ézs 1,17)

A jócselekedet mellett nagyon fontos az őszinteség: ezzel kimutatjuk a másik ember iránti tiszteletünket, és hogy becsüljük őt annyira, hogy nem verjük át. Nyilvánvaló, hogy minden ember szokott néhanapján ferdíteni a dolgokon, viszont akkor mihamarabb beszéljünk az adott emberrel és tisztázzuk a helyzetet, az érzelmeinket.

Fontos tanács emellett, hogy amennyi embert tudsz, próbálj meg jó útra téríteni! Ehhez néha elég pár jó szó: mint a dominó, úgy fog minden ember a kedves mondatoktól a másiknak is ösztönző dolgokat mondani, olykor pedig egy hosszú, mély beszélgetés szükséges ahhoz, hogy megismerd valakinek az indíttatásait és segíts neki, hogy „jó földbe essen a mag”.

(A jó földbe esett mag: itt semmi sem akadályozza a természetes fejlődést. A mag életereje kifejtheti hatását. „És gyümölcsöt termett, némely százannyit, némely hatvanannyit, némely pedig harmincannyit” (Mt. 13:20-22).)

+1 Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan. (1Jn 3,18)

Az is nagyon szép gesztus, ha valakinek rengetegszer leírjuk, hogy mennyit jelent nekünk és sokszor el is mondjuk neki, erre minden embernek szüksége van. Igen ám, de ez csak akkor helyes, ha a cselekedeteinkkel is szavainkat támasztjuk alá. Az üres, érzelemmentes szavak egyik ember lelkének sem tesznek jót, éppen ezért:

„Soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz.” (Márai Sándor)

Ujhelyi Dóra

Borítókép - Fotó: Igor Bukhlin | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás