2021. 05. 14.

Egy hívő ember nem haragszik? – Tapolyai Emőke a fals keresztény mintákról

A Hajónapló Fésülködő című műsorában beszélgetett Tapolyai Emőke pszichológus Vörös Krisztinával a szakember Fals keresztény minták című előadása kapcsán. Az interjú során olyan témákat érintettek, mint a mindennapi életünk és istenkapcsolatunk összefüggése, vagy a mai ember, a mai társadalom vallásossága, istenkeresése.

A beszélgetés fő fonalát az egészséges istenkép, valamint a tökéletességre való törekvés és érzelemelfojtás okozta kiégés képezte:

Ha az istenképemet nézem, egy egészséges istenképemet, akkor azt mondom, hogy ott van benne az a törvényrendszer, Istennek az a jelenléte, amikor azt mondja, hogy valamit akarok neked, mederben akarlak tartani, ez jó lesz neked és ugyanakkor e mellé a törvényrendszer mellé ott van egy végtelen kegyelem, egy önfeláldozó kegyelmi viszonyulás, amelyik azt mondja, hogy annak ellenére, hogy te képtelen vagy betölteni a törvényt, én fogom betölteni a törvény büntetését helyetted, hogy teljességed lehessen. Tehát az egészséges istenkép az az Isten, aki azt mondja, hogy adok neked igazítást, de ez az igazítás a te javadra van és én mindent megteszek érted, hogy az életed teljes legyen” – fejtette ki a véleményét Tapolyai Emőke.

A pszichológus a régi korok „kegyetlen, büntető, csak törvényt ismerő” istenképét és a mai kor divatos „szerető, csak megbocsátó, semmit sem elváró” istenképét is torzulásnak, szélsőségnek tartja a biblikus istenképhez képest, amelyet így fogalmaz meg:

hirdetés

„A szeretet az nem kizárja a rendszert és a struktúrát, sőt! Az igazi szeretet, az meri kockáztatni azt, hogy a szeretetemmel együtt struktúrát adok neked.”

A tökéletességre való törekvésről és annak gyökereiről a következőképpen vélekedett az interjú során: Van a Bibliában többször olyan jelzése Istennek, hogy törekedjetek a tökéletességre. Sőt, olyan is van, amikor azt mondja, hogy legyetek szentek… tehát a Bibliában valóban megjelenik ez a tökéletesség, de hogyha kiragadunk bármit a kontextusból, értelmét veszíti. Tehát azáltal, hogy az emberek elkezdtek erre az egy mondatra, erre az egy tagmondatra fókuszálni, ettől bejön egy görcs… hogy nekem tökéletesnek kell lenni.  Azt nem veszik észre, hogy ugyanakkor az is ott van, hogy a te tökéletlenségedet én fogom tökéletesíteni.”

Vörös Krisztina azon kérdésére, hogy érzelemelfojtásokkal lehet- e teljesítményt elérni, Tapolyai Emőke az érzelmek felismerését, egészséges megélését hangsúlyozta, anélkül, hogy megbántanánk vele másokat.

„Isten nemhogy tiltja, azt mondja, haragudjatok, védjétek meg magatokat! De ne vétkezzetek a haragotokban és ne tároljátok, mert ha vétkeztek más ellen akkor folytatjátok ezt a sebző viszonyulást. És ne tároljátok, mert a bent tartott harag az a megkeseredés…a megkeseredés az a saját identitásomnak a lerombolása.”

Lovas Csenge

A teljes interjút is érdemes meghallgatni, tökéletes egy esti elmélkedésre:

A beszélgetés alapját képező előadást itt találjátok.

Borítókép - Fotó: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás