2021. 03. 11.

10 megfontolandó tanács nagyböjtre Lőw Gergely atyától

Lőw Gergely, a Szent István Bazilika káplánja a közmédia Neked szól! című vallási műsorában a nagyböjtről beszélt, amelynek lényege, hogy menjünk ki a pusztába. De mit jelent az, hogy puszta – és hol találom meg a “sajátomat”?  Gergő atya a saját példáján keresztül hoz minket közelebb a nagyböjti időszakhoz. Íme 10 pontban összefoglalva a római katolikus pap gondolatmenete!

1. Kimenni a pusztába nem könnyű dolog, de néha érezzük, hogy szükségünk van rá. Néha mindannyian kimegyünk oda – én például futni szoktam. Sokszor nehezen veszem rá magamat, de amikor elindulok hihetetlen szabadságot érzek: feltárul előttem a világ! Böjtölni ezt jelenti: kimenni a pusztába, meghaladni a határaidat és észrevenni a szépet!

2. Sokszor elmenekülünk a problémáink elől. A bennünket körülvevő fogyasztói társadalom rengeteg menekülőutat kínál. Néha szükségünk van arra, hogy leeresszünk, de nagyon veszélyes, ha ebben megrekedünk. A böjt egy lehetőség, hogy felfedezd a menekülőútjaidat, észrevedd, hogy ezek zsákutcák, és ne leparkolj bennük, hanem kikanyarodj belőlük.

hirdetés

Fotó: Löw Gergely

3. Mihalec Gábor családterapeuta nagyon jól fogalmazza meg a fogyasztói társadalom lényegét: „a legtöbb ember azon a pénzen, amivel nem rendelkezik, megvesz egy sor olyan dolgot, amire nincs szüksége, hogy iriggyé tegyen vele olyan embereket, akiket nem szeret” (Mihalec Gábor: Gyűrű-kúra, 116. o.). Mennyivel jobb lenne éppen az ellenkezőjét élni: felfedezni azt, amivel rendelkezünk és azzal megteremteni azt, amire szükségünk van, hogy boldoggá tehessük azokat, akiket szeretünk.

4. A böjt hasonló a futáshoz: fontos, hogy megfelelő távot válasszunk: ne legyen se túl hosszú, se túl rövid. Ha első alkalommal le akarom futni a maratont, nem biztos, hogy sikerülni fog. De ha futóruhában elmegyek a sarki közértig és vissza, az még nem futás. Be kell lőni, hogy mi az én távom: ami még kihívás, amiben fejlődni tudok, de amit meg is tudok valósítani. Ebben nem vagyok egyedül, van egy edzőm is: Jézust a Lélek viszi ki a pusztába, engem is Ő hív, hogy menjek ki oda. Ő segít meghatározni, hogy mennyit és hogyan böjtöljek. Elengedhetetlen, hogy meghallgassam az edzőm tanácsait, böjtöléskor sem feledkezhetem meg arról, hogy a Szentlélekre hallgassak, hogy az Ő sugalmazásait és tanácsait kövessem.

5. Ha jó távot választottam, bemelegítettem, és összeszedetten végigfutottam a pályát, akkor egy jóleső fáradtság tud eltölteni. A jó böjt eredménye is egy jóleső fáradtság. Nem kínozni kell magunkat! A jó böjtben újra és újra azt érezzük, hogy van értelme, mert tisztulunk!

6. Persze futáskor is az izmok akkor fejlődnek igazán, amikor már fáj. Érdemes elmenni a határainkig és feszegetni azokat. Ha túl könnyű teljesíteni az elhatározásodat, akkor az azt jelenti, hogy nem fejlődsz. 

Fotó: Dreamstime

7. Talán ismered azt a népszerű mondást, hogy ,,Gondolkozz globálisan és cselekedj lokálisan!” Lehet-e annál globálisabban gondolkodni, hogy Istennek, az univerzum urának a szemével nézem a dolgokat? És lehet-e annál lokálisabban cselekedni, hogy magamon próbálok változtatni? Ahogy Teréz anya is mondja: „Meg akarod változtatni a világot? Változz!”

8. Kimenni a pusztába – ennek van egy magányossága. A futás is tud magányos dolog lenni, de az emberek szeretnek közösen futni, rengeteg ilyen esemény van. Ilyenkor erőt tudunk meríteni a másikból! Egyszer lefutottam a Vivicitta-félmaratont, de egyedül sohasem sikerült volna. Hatalmas erőt adott, hogy mások ott futnak és küzdenek mellettem. A nagyböjt is egy ilyen esemény: erőt merítünk egymásból, látjuk a másik küzdelmét, törekvését.

9. A böjt nem egyszerűen fogyókúra, hanem egy lelki kúra. Kihívás a testnek, hogy a lélekre is hassunk, a lelkünk is fejlődhessen ezáltal. Éppen ezért nem csak ételről lehet lemondani, tarthatsz internetböjtöt is, vagy elhatározhatod, hogy ébredéskor csak egyszer nyomod ki a szundit – vagy egyszer sem. 

10. A lényeg, hogy ne egyedül találd ki, hogy mit határozol el! Hallgass az edződre, hallgass a Szentlélekre! Engedd, hogy Ő vigyen ki a pusztába! „Betelt az idő. elközelgett a mennyek országa” (Mk 1,15). Haladd meg a határaidat, vedd észre a szépet! Indulj!

„Azért edzünk, hogy kibírjuk a mennyország örömét” – Lőw Gergely

Forrás: Neked szól!/MTVA

Lelkiség Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás