2021. 01. 23.

Ápolóként harcol a koronavírus ellen egy magyar pap

A Dunakeszin szolgáló Balázs András atya húsz évvel ezelőtt szerzett felnőtt szakápolói képzettséget. Korábban a fővárosi Péterfy Sándor Utcai és az Uzsoki Utcai Kórházban kamatoztatta tudását, jelenleg a Honvédkórházban lát el önkéntes szakápolói feladatokat. Azonban hivatását sem hagyta hátra, lelki segítséget is nyújt a betegeknek.

Balázs András atya Dunakeszin szolgál plébános-helyettesként. „A világjárvány idején az olasz papok elkezdték, hogy akinek van egészségügyi végzettsége amellett, hogy pap, megkérték a püspöküket, hogy engedje el őket a kórházba szolgálni, hogy érezzék a szenvedők, akik most rászorulnak egy kis lelki erőforrásra, reményre, hogy nemcsak papként prédikálunk a szószékről, hanem közvetlenül ott vagyunk a betegágy mellett.” – mesélte András atya a Honvédelem szerkesztőségének. „Én is így kértem a főpásztoromat, Marton Zsolt atyát, ő nagy szeretettel elengedett, illetve Erdő Péter bíboros atyának is kellett az engedélye, és ő is nagyon nagy jóindulattal engedett, hogy én most itt a Honvédkórházban, mint önkéntes szolgálhatok ápolóként is, illetve papként is.” 

András atya nem riad meg semmilyen feladattól, örömmel megy lelki segítséget nyújtani a koronavírusban szenvedő betegeknek is.

„Nagyon jól meg van szervezve itt a katonai intézményben mind az egészségügyi ellátás, mind pedig a lelkipásztori szolgálat.

A papi szolgálatban van, hogy mondjuk COVID osztályra kell mennem, együtt imádkozni haldoklókkal, kis lelki erőt adni ebben a nagyon nehéz helyzetben, hiszen nagyon magányosak, nagyon szenvednek.”

„Ez az egyik oldala a szolgálatnak. A másik pedig az asszisztens, azaz ápoló asszisztens szolgálat, amire megkérnek a traumatológia osztályán” – mesélte. „Nyilván húsz év távlatában a szakmai ismereteim már megkoptak, de nagyon örülök neki, ha bármiféle egyszerű szolgálatra meg tudnak kérni.” 

Forrás: honvedelem.hu

Borítókép: YouTube
Szemle Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás