2021. 01. 05.

Börtönbe kerülhetnek a Ráday utcai kollégium tini gyújtogatói

Fiatalok unalomból gyújtottak fel egy matracot, melynek lángjai végül átterjedtek a Ráday utcai kollégiumba. A tűz egy ember halálát okozta. Az ügyészség börtönbüntetést indítványoz a fiatalkorúakkal szemben.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség azzal a három fiatallal szemben, akik az iratok szerint az időtöltés kedvéért felgyújtottak egy matracot 2019. január 23-án délután a Ráday utcai kollégium használaton kívüli bejáratánál. A lángok ezután szétterjedtek az épületben. Az egyik kollégiumi szobában tartózkodott egy 47 éves veszprémi férfi, aki későn észlelte a tüzet, majd menekülés közben a forró levegő belélegzése miatt összeesett és életét vesztette. 

A matracot az egyik, akkor 15 éves fiú locsolta le acetonnal, majd a 16 éves társától átvett öngyújtóval begyújtotta azt – tájékoztat a tragikus esetről az ügyészség. Az akkor 16 éves elkövető egy másik, szintén 15 éves társukkal takarta az eseményeket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói azonosították, és 2019. január 31-én elő is állították a három fiatalkorút. A Fővárosi Főügyészség a három fiatalkorúval, mint társtettessel szemben halált előidéző közveszély okozása bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre, és tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A leégett kollégiumot újjá fogják építeni, ennek látványtervei már most megtekinthetőek. A tervek szerint az új épületben a református kollégium mellett helyet kap a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara, a Ráday Gyűjtemény, a Bibliamúzeum, a Bibliás Könyvesbolt, a Dunamelléki Református Egyházkerület Püspöki Hivatala, valamint a Parókia portál szerkesztősége is. 

Csak a Bibliája maradt sértetlen a hős diáknak a kollégiumtűzben

 

Borítókép: MTI
Hírek
hirdetés

3 hozzászólás

 • Válasz F 2021. 01. 06. 00:16

  Azért azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy miért van egy épületnek egy tűzfalon (nem ez az utcafront) éghető anyagból lévő ajtaja? Hogyan képes egy lépcsőház kigyulladni? Mit tároltak ott? Gondolom, nem a betonlépcsők égtek és nem is a vakolat a falon. Miért nincs tűzjelző, vagy ha van, akkor hogyan éghetett bent az a férfi? Szóval van itt még sok kérdés azon túl is, hogy mit locsoltak a matracra.
  Hogyan lehet azt megengedni, hogy Budapest egyik legrosszabb környékén, ráadásul egy egyházi épület, ami eleve rongálás célpontja lehetne, ennyire védtelenül álljon, hogy egy suhanc egy öngyújtóval romba döntheti???
  Nem mentegetni akarom a gyújtogatókat, de érzésem szerint itt mások is felelősek.

 • Válasz Filipánics Tibor 2021. 01. 06. 10:28

  Őszintén, ugye elégedettség fogott el azért mert elítélték az elkövetőket? Ha majd sikerül e hírt úgy olvasnod, hogy nincs benned feszültség és elégedettség érzés sem, akkor egy kis időre sikerült kiszakadnod önmagadból és átélned, amit talán Isten érez. Ha azt hiszed,hogy sikerült, gondolj a két felelőtlen fiatalemberre, az okozott kárra és végül a halott emberre aki mások hibájából(eszetlenségéből) vesztette el az életét,majd gondolj az ő családjára akik mérhetetlen nagy fájdalmat éreznek. Ne keverd össze a közömbösséggel,nem azt kérem, hanem,hogy ne érezz bosszút és elégedettséget. Ha ez megy,valamit megértettél,ha nem,kérdezd meg magad,hogy mi ennek a mélyebb oka. Mért jó,ha valakit meg lehet büntetni? Ez utóbbi az emberi szint,az előbbi pedig az isteni.

 • Válasz Filipánics Tibor 2021. 01. 06. 10:31

  ( egész jó a cikk,mert csupán tény közöl és semmi mást,nagyon ügyes!) Bocsi,ezt elfelejtettem.