2020. 11. 27.

5 tipp, hogy ráhangolódj adventre

Hihetetlen, de mindjárt itt van advent első vasárnapja. A sok bizonytalanság, aggódás és az év végi hajrá mellett sokunknak furcsa lehet, hogy már eljött a karácsonyra készülés időszaka. Íme néhány tipp, hogy ne csak naptár szerint legyen advent, hanem meg is tudd élni azt.

  1. Olvassátok el közösen a Biblia adventi részeit!

Egy korábbi cikkünkben adtuk az ötletet, amelyet idén is bátran bevethettek: olvassátok el a Biblia Jézus születéséről szóló részeit az advent négy hete alatt. Létezik ugyanis egy kalauz, amely abban nyújt segítséget, hogy 24 nap alatt végigérjünk a karácsonyi történeten.

  1. Tényleg gyújtsd meg a gyertyát a koszorún!

Nem véletlenül alakult ki az adventnek ez a nagyon szép hagyománya, hogy mind a négy vasárnapon meggyújtunk egy újabb gyertyát. Minden gyertyának megvan a maga jelentése és mindegyik segít abban, hogy egyre nagyobbra nyissuk a szívünk ajtaját Isten előtt. Ha nem volt időd koszorút venni vagy készíteni, az sem baj: négy mécsessel ugyanúgy ráhangolódhatsz az ünnepekre.

  1. Lassulj le tudatosan!

Ahhoz, hogy tudjunk Istenre és az advent üzenetére figyelni, muszáj tudatosan lelassulnunk. Ez sokféleképpen történhet: egy óra az értesítések és e-mailek nélkül, egy séta a szabadban imával egybekötve, egy gyertyafényes beszélgetés a szeretteinkkel, akikkel néha alig jut idő találkozni úgy igazán.

  1. Hass minél több érzékszervedre!

Az adventi időszakban szerintem nagy segítség a hangolódásban, ha minél több érzékszervünkre hatunk: fények, téli ízek, illatok, puha, meleg takarók, párnák, lágy zene (legyen akár egy zongoradarab, akár dicsőítés: bármi, ami megnyugtat).

  1. Adj hálát az év áldásaiért!

Tudom, ez nem egyszerű kérés így 2020-ban, mikor annyi nehézség és bizonytalanság jött az amúgy is meglévő aggodalmak mellé. De az advent remek alkalom arra, hogy ezeket kicsit félretedd és helyette figyelj arra, mennyi áldást kaptál Istentől! Sok mindent természetesnek veszünk, amíg nem romlik el. Most itt az alkalom, hogy akár listába is szedd, hogy mikből látod, Isten igenis jó hozzád! Mondok is egyet: elküldte értünk a Fiát ebbe a tökéletesnek aligha mondható világba, hogy a Megváltónk legyen.  

Borítókép - Fotó: Mk74 | Dreamstime.com
Segítő tippek Szilágyi Anna
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 28. 22:46

    „akár listába is szedd, hogy mikből látod, Isten igenis jó hozzád” Lista kell ahhoz,hogy tudjam Isten jó hozzám?? Engem ha jó ha rossz ér,tudom és érzem,hogy Isten jó hozzám. Nekem nem kellenek bizonyítékok,én teljesen megbízom Istenben és tudom,hogy jó hozzám.
    Ebből a listából látszik,mily csekély a bizalom Isten felé és látszik,hogy nem tudtok sem kötődni sem bízni benne. Ellenkező esetben szerinted,Isten kér valami bizonyítékot tőled,hogy hiszel benne?? Ugye azt mondod: igen,kér. Azt felejted el,hogy Istennek nincs szüksége bizonyításra. Hiszen mindenről azonnal tud,a bizonyítással csak azt bizonyítanád,hogy nem érted meg őt.
    De most feltenném a kérdést:valóban bízol Istenben,vagy csak (mint sok mindenben) követed a többieket és arról beszélsz,hogy:bízok,bízok. Már maga a bizalom gondolatának a bizonyítása (lista írása) is bizalmatlan.

  • Válasz Perczel Éva 2020. 12. 01. 08:21

    Kedves Anna!

    6. tipp a ráhangolódásra egy színeiben is adventi hangulatú koszorú, az bizonyos három lila-egy rózsaszín gyertyás.