2020. 11. 10.

8 tipp este 8 utánra

Most, hogy ismét szigorúbbak lettek a járványügyi szabályok, és este 8 óráig haza kell érnünk, több időnk lesz otthon. Sokaknak nehéz ez a helyzet, de ha már így alakult, fordítsuk az időnket arra, hogy többet legyünk Istennel, a családunkkal és önmagunkkal is! Íme 8 tipp otthonra.

  1. Dicsőítsetek közösen!

„Annyira jó lenne többet lenni Istennel, de egyszerűen nincs időm!” – hányszor hangzott el a szádból ez a mondat, illetve hányszor gondoltál rá? Most, hogy nem lehet este 8 után kint tartózkodni, mindenképpen több időnk lesz otthon, amelybe – még akkor is, ha háztartást vezetsz és nagy a család – bele tud férni fél óra, amikor a figyelmed teljesen Neki szenteled. Alig várja, hogy találkozzatok!

  1. Ragadj fakanalat!

Mi teremthetne jobb hangulatot otthon, mint egy finom vacsora vagy például egy fahéjas sütemény, amelyet akár együtt is elkészíthettek? Én nem vagyok egy konyhatündér, de ebben a hideg-szürke időben még nekem is megjön a kedvem valami finomság elkészítéséhez. Biztos van otthon egy rég elő nem vett szakácskönyv, üssétek fel és mehet a sütés-főzés!

  1. Írj hálalistát!

Az egyik legjobb aggodaloműző tevékenység. Sokat írtunk már róla, nem véletlenül: a tudomány is bebizonyította, amit a Biblia évezredek óta hangsúlyoz: a hála kulcsfontosságú a jóllétünk szempontjából. Gondold végig a napod vagy a heted, biztosan lesz miért hálát adni!

hirdetés
  1. Nézzetek filmet!

Kint hideg, süvítő szél, bent egy forró tea és egy lélekmelengető film. Na? Gondolom nem kell magyarázni, hogy ez miért jó program, akár egyedül, akár közösen. Régi klasszikusokat is elővehettek, azoknak is remek a hangulata.

Fotó: Syda Productions | Dreamstime.com

  1. Játsszatok valamit!

Az ország-várostól kezdve a Gazdálkodj okosan társason át a Dixitig  rengetegféle jó játék van, amelyek révén minőségi időt tudtok együtt tölteni a családdal vagy a lakótársaiddal. Garantált nevetés és feltöltődés – kell-e ennél több, hogy másnap újult erővel menjen a munka?

  1. Fedezzetek fel egy új hobbit!

Biztosan neked is van olyan tevékenység, amelyet már régóta szeretnél kipróbálni, de – megint csak – nem volt rá időd. Hát most itt a nagyszerű alkalom! Fogd meg azt az ecsetet/tollat/barkácsdobozt, és alkoss valamit vagy vedd elő a gitárt és gyakorolj! A YouTube-on rengeteg gyakorlóvideót találsz területtől függetlenül, a legkezdőbb szinttől, így otthon is belevághatsz egy új hobbiba!

  1. Írj Zsoltárt!

Nemrég egy kedves barátnőm adta az ötletet, hogyha távol érzem magam Istentől, írjak egy saját Zsoltárt. A lényege, hogy ebbe beleírhatom, miért szeretem Istent, miért dicsőítem Őt, miket tett eddig az életemben és miért van okom bízni Benne, hogy ezúttal is megsegít. Ez az ima egy különleges formája, ha van kedved, próbáld ki!

  1. Hívj fel valakit, akivel rég beszélgettél!

A közösségi oldalak jó lehetőséget jelentenek a kapcsolattartásra, azonban azt a hamis illúziót keltik, hogy bárkivel bármikor beszélhetnél – ezért nem is írsz nekik végül. Mi lenne, ha most telefont ragadnál és felhívnál valakit, aki hiányzik? Képzeld el, mennyire örülni fog neki, ha nemcsak betűket lát vagy egy-egy szmájlit, hanem hallja a hangod és elmesélheti, hogy van igazából!

Borítókép - Fotó: Bull9od | Dreamstime.com
Segítő tippek Szilágyi Anna
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 11. 10. 15:22

    „Annyira jó lenne többet lenni Istennel, de egyszerűen nincs időm!” Légy magaddal őszinte,legalább itt. Nem időd nincs hanem szándékod nincs időt szakítani Istenre. Ugyan így vagy a “fontos” dolgokkal,minden butaságra van időd de arra amit hasznos dolognak tartasz nincs,vagy nem mindre. Ha ezt észre veszed,az azt jelenti,hogy még nincs minden veszve,az éned még pislákol benned,még tudja mire kellene időt szánnod. Azonban a tudat alattid irányít téged is,mint mindenkit. Ha azt hiszed szabad vagy,elárulom,hogy nagyon nagyon messze vagy a szabadságtól. Ha észre veszed a lényeges dolgokat (amiket jó esetben meg tudsz különböztetni a fontosaktól) és képes is vagy időt szánni rá,na akkor kezdesz szabad lenni. Addig a komplexusaid fogja vagy,mely láthatatlanul intézi az időbeosztásodat,tetteidet és a gondolataidat. A gondolatodat úgy,hogy jellemzed Istent,de erről írtam korábban.
    Sajnos végtelenül leegyszerűsítve tálaljátok ezt az Istennel lenni dolgot,pedig nagyon bonyolult. Olyan ez,mintha egy rossz,csúnya ajándékot igyekeznétek selyempapírba csomagolni és azon menne a tanács adás,hogy sima,vagy dombornyomott legyen e a papír. Ha nem figyelsz oda magadra,nem érted meg magadat és nem fejleszted magadat,akkor esélyed sincs “időt tölteni Istennel”. Ám ezen lehet változtatni,amire ha időt szánsz,tapasztalni fogod az eredményét,nagyon sok sikert kívánok.
    Mivel azonban hosszú évekig a tudatalattid vezettet az orrodnál fogva,nem sok esélyt látok a változásra,de hátha.

  • Válasz Géza 2020. 11. 10. 16:04

    Szuperjó ötletek, de szinte mind arra alapoz, hogy van az embernek párja, családja. Ha így van, akkor eleve gáznak érzem, hogy tippeket kell adni, mivel foglalják le magukat. Ha viszont nincs, akkor a magányt ezek közül egyik sem enyhíti. A tavaszi karanténban napi több órákat telefonáltam, és nagyon nem ugyanaz mint élőben lenni valakivel…