2020. 11. 04.

5 tipp, hogy örömöt vigyünk a novemberi szürkeségbe

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a november az egyik legkevésbé szeretett hónapom az évben. Jellemzően már nincsenek aranyló őszi napsugarak, de még advent sincs. Na de akkor mit kezdjünk magunkkal ebben a hónapban? Íme néhány tipp.

  1. Gyújts gyertyát!

Az egyik legjobb ellenszere a szürke ridegségnek, ha meggyújtunk otthon egy illatgyertyát vagy mécsest és csak töltődünk – a legjobb egyébként, ha mindezt Istent odahívva tesszük. Tudom, sokszor nehéz átkapcsolni az egész napi rohanás és stressz után, de ha tudatosan letesszük az okostelefont és fényeket gyújtunk otthon, az segít az elcsendesedésben.

  1. Társasozzatok!

A járvány miatt most nem ajánlott külső helyszínen találkozni a barátokkal, ehelyett jó program lehet leporolni a társasjátékokat, és esti levezetésként vagy akár hétvégéken együtt lenni így is. Annyira jó, amikor belefeledkezel a játékba: ilyenkor kikapcsolsz, és aztán újult erővel tudod folytatni később a feladataidat.

hirdetés
  1. Hallgass akusztikus dicsőítéseket!

Nem vagy vele egyedül, ha egy hideg őszi estén bekopogtat hozzád a reménytelenség vagy a csüggedés. Nemrég olvastam, hogy sok embernél jelentkezhet szezonális depresszió, pusztán a rövid nappalok, a hideg idő és a napfény hiánya miatt. Szerintem erre a megoldást Isten már jó régen kitalálta: a Zsoltárokban is benne van, hogy örömforrás, ha dicsőítjük Istent. Az én kedvenceim ebben az időszakban az akusztikus dicsőítések: igazi léleksimogatók, miközben a szellemünket is megtöltik az igazsággal.

  1. Olvass egy szívmelengető történetet!

Rengeteg, de tényleg rengeteg jó könyv van, amely csak arra vár, hogy végre leülj kicsit és elolvasd. Biztos neked is van olyan történet, amelyet ha előveszel, mindig jókedved lesz tőle. Nekem ilyen C.S. Lewis Narnia krónikái című sorozata, de nem feltétlenül kell mesének lennie, olvashatsz például a kedvenc költődtől is valamit. Nem mellesleg ott van a Bibliád is, tele kalandos történetekkel Isten és az ember kapcsolatáról.

  1. Írj levelet!

A chat és az e-mailek korszakában ritkán jut eszünkbe elővenni egy papírt és egy tollat, hogy levelet írjunk. De azt ajánlom, próbáld ki! Írhatsz egy barátodnak, egy családtagodnak, sőt Istennek is. A kézzel írás kimondottan megnyugtató tevékenység lehet, amely ráadásul más területeit mozgatja meg az agyunknak, mint a digitális felületeken való pötyögés. Plusz tipp: a levelekbe írd bele azt is, miért vagy hálás – ez a másiknak és neked is jól fog esni.

Borítókép - Fotó: Ivan Kmit | Dreamstime.com
Segítő tippek Szilágyi Anna
hirdetés

1 Komment

  • Válasz filipánics tibor 2020. 11. 04. 16:01

    “a legjobb egyébként, ha mindezt Istent odahívva tesszük.” Értem, hogy így szebb de igazabb ha azt gondoljuk, hogy próbáljuk meg Istent jobban érezni, azaz magunkban felerősíteni/tudatosítani a jelenlétét, hisz mindig jelen van, azaz nem kell magunkhoz hívni..( “odahívni” egyszerűbb gondolat)
    “Zsoltárokban is benne van, hogy örömforrás, ha dicsőítjük Istent.” Ez végre egy pontos kijelentés, mert magunknak öröm forrás és nem Istennek kell ezt mindenféle ürüggyel megtennünk. (nagyon jó, örömforrás nekünk)
    “ott van a Bibliád is, tele kalandos történetekkel Isten és az ember kapcsolatáról.” Jobban teszed ha inkább Jézus történeteit olvasod a kapcsolatokról,mert -az Ószövetségben legalább is- nem sok jó példát találsz ember és Isten kapcsolatáról. Gondolok itt az exodusra,Szodomára,vízözönre,véráldozatokra,követelésekre. (Persze igazságtalan vagyok, mert vannak szép dolgok is)